Uutiset

TAKKille ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2020 - jo toisen kerran

Uutiset
TAKK noteerattiin jo toisen kerran opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä laatupalkintokilpailussa. Palkinnon voittajat julkistettiin tänään Helsingissä, ja ne jakoi opetusministeri Li Andersson.

- Laatupalkinnon uusiminen kertoo meille, että pelikirjamme on kunnossa. Voimme keskittyä vahvuuksiemme vahvistamiseen, luonnehtii TAKKin rehtori Teppo Tapani.

- Haluankin kiittää kaikkia TAKKilaisia hyvin tehdystä laadukkaasta työstä, joka johti palkinnon saamiseen.

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vastaanottivat Helsingissä rehtori Teppo Tapani, kehitysjohtaja Satu Neuvonen, laatukoordinaattori Merja Mattila ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Gronlund Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Tiina Holopainen.

Li Andersson kannusti palkittuja koulutuksenjärjestäjiä levittämään parhaita käytäntöjä edelleen ja vahvistamaan siten suomalaista osaamista.

”Tarpeisiin on vastattava viikoissa”

Keskeistä TAKK:n toiminnassa on ymmärtää työelämän nopeaa muutosta, ratkaista osaamishaasteita ja kohtauttaa työpaikkoja ja osaajia. Nopea reagointi on TAKKin tärkein kilpailuetu, todetaan palkintoperusteissa. Vuonna 2020 tämä on näkynyt mm. ennätysmääränä rekrytoivia koulutuksia, joiden kautta 303 aikuisopiskelijaa on koulutettu suoraan yrityksiin ja yhteiskunnan tarpeisiin.

Koulutuksia on tänä vuonna käynnistynyt ja vielä alkaa kaikkiaan 35. Vuonna 2019 vastaavia koulutuksia järjestettiin 24 ja vuotta aiemmin 18. Rekrytoivien koulutusten määrä on kasvanut voimakkaasti. Vielä muutama vuosi sitten niitä oli vuosittain maksimissaan viisi. Rekrytoivat koulutukset järjestetään TAKKin, yritysten ja työvoimahallinnon yhteistyönä. Yritys sitoutuu työllistämään opiskelijan.

TAKK kuulee yritysten tarpeita säännöllisesti yhteistyöryhmissä. Niiden kehittäminen on osa TAKKin laatutyötä.

- Uusien koulutustuotteiden saaminen markkinoille ei saa kestää kuukausia vaan sen on onnistuttava viikoissa. Meillä ei aloiteta uusi koulutuksia syksyllä ja keväällä, vaan tarpeen mukaan, periaatteessa joka kuukauden alussa, Tapani luonnehtii. 

Hän pitää laatupalkintoa tärkeänä osoituksena siitä, että TAKKin toimintamalli on oikea.

Systemaattinen laatutyö tuo tulosta

Vuoden 2020 laatupalkinnon teemana on laadunhallinnan kokonaisvaltaisuus ja koulutuksen järjestämisen kokonaislaatu. Perusteluissa nostetaan esille TAKKin hyvä suorituskyky ja tulokset, kuten opiskelijoilta ja työelämältä saatu palaute, maahanmuuttajakoulutuksen tuottama yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä työvoimakoulutuksen käyneiden työllistyminen. Tuloksia edistävät laadukas opinto-ohjaus ja uraohjaus.

- TAKKin vahvuus on systemaattinen kehittäminen: kuuntelemme jatkuvasti asiakkaiden ja markkinoiden tarpeita ja teemme muutoksia, kertoo TAKKin kehitysjohtaja Satu Neuvonen.

Parhaillaan käynnissä on muun muassa etä- ja verkko-opiskelun kehittäminen, toukokuussa kerätyn palautteen pohjalta.

Laatupalkintotoimikunta arvioi oppilaitoksen toimintaa hakemuksen, toimitetun aineiston sekä arviointihaastattelujen perusteella. Arviointihaastattelussa oli mukana TAKKin opiskelijoita, henkilökuntaa, kumppaneita ja johtoa, yhteensä 40 henkeä.

TAKK palkittiin ammatillisen koulutuksen laatupalkinnolla myös vuonna 2016. TAKK johtaa aikuiskoulutuskeskusten laatutilastoa ja on ainoa koulutuksenjärjestäjä, joka on palkittu kilpailussa kahdesti neljän vuoden sisällä.

Panostus laatutyöhön on ammatillisten kouluttajien valtakunnallisessa vertailussa poikkeuksellinen. Edellisen arvion teki vuonna 2018 Suomen Laatukeskus, joka myönsi TAKKille neljän tähden EFQM Recognised for Excellence -tunnustuksen laadukkaasta toiminnasta. TAKK on ainoa oppilaitos Suomessa, jolla on voimassa oleva Laatukeskuksen tunnustus.

- Tilaamme ulkopuolisen arvion toiminnastaan enintään kolmen vuoden välein, Neuvonen kertoo.

Aiemmin syksyllä TAKK palkittiin valtakunnallisessa oppisopimuskilpailussa. Vuoden oppisopimustyönantajapalkinnon sai Tampereen Pienrakennus Oy, joka on työllistänyt ja kouluttanut työntekijöitä oppisopimuksella rakennusalan tutkintoihin yhteistyössä TAKKin kanssa. Oppisopimuksia toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työnantajien kanssa. Myös oppisopimusten osalta TAKKin prosessit on hiottu sujuviksi, sillä oppisopimus voidaan tehdä tarvittaessa jopa seuraavana päivänä työnantajan tai opiskelijan soitosta.

Tiedote ja palkintoperusteet OKM:n sivuilla.

Merja Mattila, Satu Neuvonen, Tiina Holopainen, Teppo Tapani ja Li Andersson kunniakirjan kanssa maskit päässä.

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vastaanottivat opetus- ja kulttuuriministeri Li Anderssonilta rehtori Teppo Tapani, kehitysjohtaja Satu Neuvonen, laatukoordinaattori Merja Mattila ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Gronlund Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Tiina Holopainen.