Autoalan perustutkinto päättyy 31.7.2022. Sen tilalla alkaa Ajoneuvoalan perustutkinto 1.8.2022. Tutustu Ajoneuvoalan perustutkintoon.


Mikäli haluat oppia uusia asioita tekniikasta ja hyödyntää kädentaitojasi, ammatillinen valintasi on raskaskalustoasentaja ja opinnoiksi sopii autoalan perustutkinto. Koulutuksessa keskityt nykyaikaisten alustarakenteiden, hallintalaitteiden, moottorin ja voimansiirron sekä autoelektroniikan vaatimien testilaitteiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Autoalan perustutkinnon suoritettuasi selviydyt itsenäisesti ammattialan perustehtävistä ja ohjattuna keskeisistä ammattitöistä. Osaat toimia asennus- ja asiakaspalvelutehtävissä. Valitset oikeat öljylaadut ja suoritat hydrauliikka- ja pneumatiikkajärjestelmän korjaustöitä. Osaat tehdä paine- ja virtausmittaukset sekä huoltaa järjestelmän. Tunnet hydrauliikan ja pneumatiikan yleisimmät piirrosmerkit ja osaat lukea järjestelmäkaavioita. Hallitset sähköisen vianetsinnän ja esiohjauksen perusperiaatteet.

Autoalan perustutkintoa suorittaessasi valitset toisen seuraavista suuntautumisvaihtoehdoista:

  • työkoneasentaja
  • kuorma-autoasentaja tai linja-autoasentaja

Työkoneasentaja

Työkoneasentajana työskentelet työkoneiden varaosamyynnin, huoltojen sekä korjauksien ja asiakaspalvelun parissa. Työkoneissa nopeasti kehittyvät, sähköllä ja elektroniikalla esiohjattavat ja toimivat hydrauliikka, pneumatiikka ja mekaniikka asettavat sinulle uusia vaatimuksia.

Kuorma-autoasentaja tai linja-autoasentaja

Kuorma-autoasentajana tai linja-autoasentajana työskentelet pääasiassa raskaankaluston huoltojen sekä korjauksien parissa. Työnkuvaasi kuuluu myös asiakaspalvelua, mikäli työskentelet opintojesi ajan kaupallisessa korjaamossa.  

Kohderyhmä

Koulutus sopii sinulle, jos olet kiinnostunut raskaista työkoneista tai kuorma- ja linja-autoista tai työskentelet jo niiden parissa. Opiskelu tapahtuu yhteistyöyrityksessä työn ohessa oppimalla.

Koulutus henkilökohtaistetaan koulutustarpeittesi ja aiemman koulutuksesi sekä työkokemuksesi mukaan. Suoritat siis vain tarvittavat tutkinnon osat sekä niihin liittyvät opinnot. Työtehtäviisi soveltuvaa aiempaa osaamista olet voinut hankkia esimerkiksi auto-, kone- ja metalli-, sähkö-, tai logistiikka-aloilta.

Autoalan perustutkinnon sisältö

Koulutuksen sisältö ja suoritettavat tutkinnon osat määräytyvät valitsemasi osaamisalan ja kulloinkin järjestettävän koulutuksen mukaan. Katso tarkemmat tiedot alta haussa olevien koulutusten tiedoista.

Alkavat koulutukset

Nimi Tyyppi Ajankohta
Ei alkavia koulutuksia.