Taideteollisuusalan ammattitutkinto, sisustaja on kädentaitoihin painottuva koulutus. Taideteollisuusalan ammattitutkintoon opiskellessasi opit hallitsemaan sisustuskokonaisuudet paremmin ja vahvistat erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa tarvitsemiasi sisustusneuvontataitoja. Opit keskustelemaan asiakaslähtöisesti ja yrittäjämäisesti erilaisista sisustuskokonaisuuksista, jotka muodostuvat tilan käyttäjien erityistarpeista, värien ja valojen käytöstä, muotojen ja kuvioiden vaikutuksesta yms. Opit myös suunnittelemaan sisustustilan ja tekemään suunnitelmasta selkeän visuaalisen esityksen. Tarvittaessa saat alkuopit ja työn toteuttamiseen liittyvät käytännön vinkit työsaliopetuksessa.

Opiskelun aikana voit verkostoitua monipuolisesti esimerkiksi sisustus-, pintakäsittely- sekä rakennusalan osaajien kanssa. Tarvittaessa voit päivittää myös työturvallisuus- ja tulityökorttikoulutuksesi. Voit suorittaa koko tutkinnon tai valita vain ne osat, joiden oppeja tarvitset työssäsi eniten. Koulutus sopii sivutoimisesti työn ohella opiskeltavaksi.

Taideteollisuusalan ammattitutkinto, sisustaja, sopii sinulle, jos

 • työskentelet sisustamisen parissa ja sinulla on sisustus-, rakennus- tai pintakäsittelyalan perustaitoja ja käytännön kokemusta alan töistä (maalarit, sisustusrakentajat, kalusteasentajat, sisustusmateriaalimyyjät ja sisustusstailaajat) tai
 • olet harrastanut sisustusremontointiin liittyviä käytännön töitä ja harkitset työllistymistä sisustusalalle.

Taideteollisuusalan ammattitutkinto, Sisustaja, tutkinnon pakolliset osat

 • Sisustuskohteen alkukartoitus ja työn suunnittelu
 • Moniammatillisessa toimintaympäristössä työskentely

Valinnaiset tutkinnon osat

Opiskelija valitsee urasuunnitelmaansa parhaiten soveltuvat valinnaiset tutkinnon osat seuraavista

 • Julkisen tai yksityisen tilan sisustuksen toteuttaminen
 • Sisäpintojen käsitteleminen
 • Sisustusrakentaminen
 • Kalusteiden asentaminen
 • Sisustusalan asiakaspalvelu ja myyntityö
 • Näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen
 • Taideteollisuusalan yrittäjänä toimiminen

Tarkemmin tutkinnon muodostumisesta ePerusteista.

Nimi Ala Tyyppi Ajankohta
Taideteollisuusalan ammattitutkinto, sisustaja Sisustaminen ja pintakäsittely Tutkintoon valmistava;Oppisopimuskoulutus Joustava aloitus

Maalari, sisustusrakentaja, kalusteasentaja, sisustusmateriaalimyyjä, sisustusstailaaja.... kouluttaudu työn ohessa, sivutoimisesti.

Taideteollisuusalan ammattitutkinnon suorittanut sisustaja työskentelee alansa edustajana moniammatillisissa verkostoissa tuomalla alansa ammatillista, visuaalista, esteettistä ja eettistä osaamista työhön. Hän suunnittelee, korjaa, säilyttää ja rakentaa sisätiloja.

Koulutuksessa vahvistat käytännön läheisesti esteettisiä sisustusneuvontataitojasi, joita tarvitset erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa ja -projekteissa. Opit kartoittamaan tehokkaasti asiakkaan tarpeet, laatimaan visuaalisen sisustussuunnitelman ja toteuttamaan tilan sisustamisen moniammatillisessa verkostossa. Käden taitoihin saat työsaliopetuksessa ammattimaiset työvinkit.

Tavoite

Tavoitteena on suorittaa taideteollisuusalan ammattitutkinto (sisustaja) tai osia siitä.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu sinulle, jolla on alaan liittyvää aikaisempaa taitoa, koulutusta tai alaan liittyvä työpaikka/oma yritys.
Koulutus sopii myös, jos olet harrastanut esimerkiksi sisustusremontointiin liittyviä käytännön töitä tai harkitset työllistymistä alalle.

Kesto

Koulutusaika tarkentuu henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS). Koko tutkinnon suoritus kestää keskimäärin 1,5 vuotta.

Ajankohta

Ryhmän aloitus pe 20.9.2019 - opintojen aloitus mahdollista myös myöhemmin.

Paikka

TAKK, Nirvan kampus
Kurssikeskuksenkatu 11, Tampere

Hinta

Omaehtoisessa koulutuksessa opintomaksu 450 euroa, maksua ei palauteta tai hyvitetä, mikäli opinnot keskeytyy.
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton.

Hakeutuminen
Hakuaika: 02.01.2019—04.09.2019

Jatkuva haku, hakeutuminen verkkolomakkeella

 

Täytä sähköinen hakemus huolellisesti. Kerro, mitä käytännön taitoja sinulla jo on ja mitkä tutkinnon osat sinua kiinnostavat. Jos täytät hakuvaatimukset, niin pääset nopeasti henkilökohtaiseen keskusteluun ja varmistamaan opiskelupaikkasi.

Oppisopimusopiskelijaksi hakeutuvalla pitää olla tutkintoon soveltuva työpaikka tai oma alan yritys. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua hakulomakkeella oppsopimuskoulutukseen, mikä löytyy  täältä

HUOM! Käytämme viestinnässä ensisijaisesti sähköpostia. Tarkistathan, että se on oikein kirjoitettu.

Hakulomakkeeseen
Toteutus

Omaehtoinen, sivutoiminen koulutus monimuoto-opiskeluna, jossa lähiopetuspäivien määrä on koko tutkinnossa maksimissaan n. 17 puolentoista vuoden aikana (n. 2 pv/kk syksystä kevääseen, klo 8 -15) opiskelijan valinnan ja tarpeen mukaan. Lisäksi itsenäisesti suoritettavia etäopiskelutehtäviä, verkko-opiskeluja ja harjoittelua. Opintojen laajuus tunteina keskimäärin 15 h/kk.

Opintojen alussa teet yhdessä kouluttajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), missä huomioidaan uratavoitteesi ja aikaisempi osaamisesi sekä valitaan sopivat tutkinnon osat.

Opinnot voi toteuttaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutukseen voit tutustua täältä

Sisältö

Tutkinnon pakolliset osat

Sisustuskohteen alkukartoitus ja työn suunnittelu, 30 osp
Moniammatillisessa toimintaympäristössä työskentely, 10 osp

Tutkinnon valinnaisisa osia:

Julkisen tai yksityisen tilan sisustuksen toteuttaminen 30 osp
Sisäpintojen käsitteleminen 30 osp

- pintakäsittelee/ maalaa monipuolisesti seiniä, kattoja, lattioita, ovia, ikkunoita ja kalusteita - tapetoi huonetiloja, asentaa lattioita
Sisustusrakentaminen 30 osp
- rakentaa, tekee muutoksia tai korjaa sisäseiniä, sisäkattoja ja koteloita,levyttää, paneloi, listoittaa huonetiloja, asentaa ikkunoita ja ovia
Kalusteiden asentaminen 30 osp
-kokoaa kalusteita ja asentaa kalustekokonaisuuksia esim. keittiössä
Sisustusalan asiakaspalvelu ja myyntityö 30 osp
-toimii sisustusalan myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä, hallitsee tuotteiden esittely-, myynti- ja asiakaspalvelutilanteet
Näyttelyn suunnittelu ja toteuttaminen 25 osp
-suunnittelee ja pystyttää näyttelytilan sekä toteuttaa esillepanon
Taideteollisuusalan yrittäjänä toimiminen 30 osp
-laatii/ kehittää yrityksen liikeideaa ja liiketoimintasuunnitelmaa

Opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS) valitaan opiskelijalle hänen urasuunnitelmaansa parhaiten soveltuvat tutkinnon osat.

ePerusteet

Lisätiedot

Kouluttaja
Pirjo Sillman, puh. 044 7906 333

Oppisopimuskoulutus
Koulutustarkastaja Marianna Arvola, puh. 044 7906 411

sähköposti  etunimi.sukunimi@takk.fi