Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on edistää opiskelijan kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kohti palkkatyötä. Opiskelija saa valmiuksia työelämässä toimimiseen ja arkielämässä selviytymiseen. Koulutus vahvistaa maahanmuuttajan suomen kielen suullista kielitaitoa ja kehittää alakohtaista sanastoa.

Voit hakea ammatillisen osaamisen kartoitukseen, jos sinulla on ammatillista osaamista tai työkokemusta.

Työssä kotoutuminen tapahtuu kahdessa osassa:

Vaihe 1: Ammatillisen osaamisen kartoitus. Opiskelijan ammatillinen osaaminen kartoitetaan toiminnallisesti, kokit kokkaavat ja maalarit maalaavat. Kartoitus kestää 2 - 10 päivää. Esimerkkejä kartoituksen ammattialoista: keittiö- ja ravintola, maalaus ja muuraus, puhdistuspalvelu, kuljetus- ja logistiikka, koneistus ja levy-hitsaus sekä kiinteistöhuolto.

Mikäli taas kartoituksessa tunnistetaan työnantajalle sopivaa ammatillista osaamista, opiskelija pääsee kotoutumaan työpaikalle (vaihe 2).

Opiskelijan jatko vaiheen 1 jälkeen selviää kartoituksen päättyessä. Opiskelija voi myös itse hankkia Työssä kotoutumisen paikan itselleen.

 

Vaihe 2: Työssä kotouttava koulutus työpaikalla (1 - 4 kk)

Vaiheessa 2 opiskelija pääsee kehittämään ammattitaitoaan lisää, oppii työelämätaitoja ja -tietoja sekä tutustuu työn kautta arkielämään suomalaisessa yhteiskunnassa. Työn ohessa opiskellaan ohjatusti myös suomen kieltä: arjessa tarvittavaa yleiskieltä sekä työtehtäviin liittyvää ammattikieltä.

Opiskelu Työssä kotouttavassa koulutuksessa sisältää myös yksilöllisesti sovittuja lähipäiviä TAKK:issa sekä itsenäistä työskentelyä. Lähipäivien aiheena voivat olla esimerkiksi työssä tarvittavien korttien suorittaminen (kuten työturvallisuuskortti, tulityökortti tai hygieniapassi) ja suomen kielen vahvistaminen.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu ammatillista osaamista tai työkokemusta omaaville työttömille aikuisille maahanmuuttajille, jotka ovat pääsääntöisesti kotoutumisajan piirissä. Koulutukseen pääseminen edellyttää vähintään S2 alkeiskielitaitoa (A1) sekä luku- ja kirjoitustaitoa latinalaisilla aakkosilla.

Sisältö

Aikuisten maahanmuuttajien työssä kotouttava koulutus toteutetaan työpaikalla. Koulutuksiin sisältyy työssäoppimista, lähipäiviä ja ohjausta.

Koulutuksen sisältöalueita ovat:

    suomen kieli: yleis- ja ammattikieli

    ammatillinen osaaminen

    työelämätaidot

    yhteiskunnalliset taidot

 

Ajankohta

01.01.2019—31.08.2019

Kesto

Vaihe 1: Ammatillisen osaamisen kartoitus kestää 2 - 10 päivää.

Vaihe 2: Työssä kotouttava koulutus kestää 30 - 75 päivää.

Paikka

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK (Tampereen valtatie 15 tai Kurssikeskuksenkatu 11)

Hinta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta.

Hakeutuminen
Hakuaika: 01.01.2019—31.12.2019

Hakeutuminen tällä lomakkeella: Hakulomake

Lisätiedot

Projektipäällikkö Ene Härkönen, puh. 044 7906 336

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@takk.fi

kiitohanke.wordpress.com