Uutiset

TAKK on mukana luomassa liikunta-alan ekosysteemiä

Uutiset
Tampereen kaupunki ja tamperelaiset oppilaitokset ovat aloittaneet ainutlaatuisen yhteistyön liikunta-alan koulutuksen kehittämiseksi. Tavoitteena on luoda tamperelainen liikunta-alan koulutuksen ekosysteemi, jossa oppilaitokset ja Tampereen kaupunki edistävät pitkäjänteisesti tamperelaisten hyvinvointia osaamisen kehittämisen ja koulutuksen keinoin.

Liikkumattomuus ja paikallaanolo ovat merkittävimpiä kansalaisten hyvinvointia, jaksamista ja työkykyä alentavia tekijöitä. TAKK haluaa olla mukana ratkaisemassa tätä haastetta.

- TAKKin perustehtävä on työelämän palveleminen ja osaajien kouluttaminen, kertoo toimialajohtaja Janne Haikansalo.

- Meiltä valmistuvien ammattilaisten työkyvyn ja työhyvinvoinnin vahvistamiseksi aikuiskoulutuksessa on paikkansa liikunnan ja hyvinvoinnin teemoille. Ammattitaidon lisäksi haluamme olla luomassa pohjaa elämänmittaiselle hyvinvoinnille ja tukea työuria.

Työpaikolle on jo kehitetty muun muassa Hyvinvoinnin edistäminen -valmennus, joka on paikallinen tutkinnon osa. Tarve valmennukselle nousi erityisesti sotealan työpaikoista, mutta se sopii kaikenlaisille työpaikoille toimialasta riippumatta. 

Hyvinvointi-koulutusala vahvistaa TAKKin roolia

Hyvinvointiteemaan herättiin oman henkilöstön kanssa, kun työntekijöiden keski-ikä oli noussut yli 50 vuoden ja sairauspoissaolot kääntyneet kasvuun. Vuonna 2020 käynnistettiin laaja viisivuotinen hyvinvointiohjelma henkilöstön tukemiseksi.

- Hyvinvointiohjelman positiiviset vaikutukset on tunnistettu, ja nyt haluamme laajentaa hyvinvointiteemaa myös opiskelijoiden ja muiden asiakkaiden suuntaan, Haikansalo perustelee.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että liikunta ja terveystieto palautetaan osaksi ammatillisia perustutkintoja. TAKKissa tavoitetta on lähdetty toteuttamaan ennakoiden. Koulutuksiin tullaan lisäämään liikunnan, ja laajemminkin hyvinvoinnin, sisältöjä. Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää maksutta Nirvan kampuksen kuntosalia ja molemmilla kampuksilla on säännöllisesti erilaisia hyvinvointiteemaisia tapahtumia ja tempauksia.

Yhteistyöllä kohti liikunnallista ja hyvinvoivaa Tamperetta

Tampereen Urheilijahierojakoulusta tuli vuoden alusta osa TAKKia, ja samalla muodostettiin uusi Hyvinvointi-koulutusala.

- Urheiluhierojakoulun hankinta ja uusi koulutusala ovat keskeisiä lisäaskeleita, joilla TAKK kiinnittyy osaksi liikunta-alan koulutuksen ekosysteemiä, Haikansalo sanoo.

Ekosysteemin tavoitteena on rakentaa paikallista työelämää hyödyttävä koulutuskokonaisuus sekä tukea liikunnalle ja hyvinvoinnille myönteistä toimintakulttuuria. Tämä tarkoittaa esimerkiksi liikunnan ja hyvinvoinnin integroimista soveltuviin tutkintoihin ja osaamisen kehittämiseen kaikilla koulutusasteilla. Tarkemmat tutkintokohtaiset yksityiskohdat määritellään ja sovitaan kevään 2024 aikana. Varalan Urheiluopisto on lupautunut vastaamaan yhteistyöprojektin johtamisesta.

- Hienoa, että Varalan urheiluopisto on ottanut vetovastuuta yhteistyöstä ja Tampereen kaupunki haluaa olla mukana edistämässä yhteistyötä ja liikunta-alaa. Nyt muodostunut yhteistyöverkosto avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa koulutussisältöjen kehittämiseen yli oppilaitosrajojen, kiittelee Haikansalo.

Liikunta-alan ekosysteemissä ovat mukana Varalan Urheiluopisto, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, TAKK, Tampereen kaupungin lukiokoulutus ja Tampereen kaupunki.