Palvelumuotoilu antaa yritykselle ryhtiä

Kun Sanna Harolin päätti perustaa oman laitepilates-studion, hän törmäsi ilmoitukseen TAKKin palvelumuotoilukoulutuksesta. Koulutus tuli kuin tilauksesta aiemmin myös yrittäjän ammattitutkinnon TAKKissa suorittaneelle liikunnan ammattilaiselle. Vuoden kestävän koulutuksen päätteeksi ovensa avasi Laitepilates Studio Kunnonkoutsi.

Siisti ja avara laitepilates-sali keskeisellä paikalla Tampereen Tullin kaupunginosassa toimii palvelumuotoilun työkaluja hyödyntämällä. Studion perustaja Sanna Harolin kertoo saaneensa TAKKin palvelumuotoilukoulutuksesta tukea yrityksensä perustamiseen.

- Tiettyjä asioita tuli koulutuksen ansiosta tehtyä, jotka olisi voinut jäädä helposti tekemättä. Olen suorittanut TAKKissa yrittäjän ammattitutkinnon, joten ajattelin, että palvelumuotoilukoulutus olisi hyvä ratkaisu yrityksen perustamisen rinnalle, auttamaan projektin suunnittelussa ja eteenpäin viemisessä.

Noin vuoden kestävä palvelumuotoilukoulutus sisältää yhdeksän opintopäivää TAKKin kampuksella. Uuden yrityksen perustaminen ja opiskelu samaan aikaan voi kuulostaa rankalta. Harolin ei kuitenkaan kokenut koulutusta kuormittavana. 

- Arki oli aika hektistä, joten lähipäivinä tuli oikeasti pysähdyttyä asioiden äärelle ja punnittua omia ajatuksia, kuten mitä kannattaisi hyödyntää ja kokeilla. Opintopäivistä sain poimittua itselle hyödyllisiä juttuja, ja yhteiset päivät olivat parasta koulutuksessa. Niiden ansiosta pääsin myös hieman irti arjesta. Pidin siitä, että kaikki mitä tein koulutuksessa, tein vain omalle projektille. Ne asiat minun olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa. Nyt sain myös palautetta ja ohjausta siitä, mitä kannattaa tehdä ja ottaa huomioon.

TAKKin palvelumuotoilukoulutuksessa tutustutaan mm. ketteriin kehittämisen menetelmiin, tuotteistamiseen ja brändin rakentamiseen.

- Minulla oli siinä mielessä hyvä tilanne, että kun studiotila varmistui, minun ei tarvinnut tehdä kiinteistössä remonttia, koska vuokranantaja teki sen. Sain keskittyä brändin rakentamiseen ja tuotteistamiseen.
 
Harolinin mukaan koulutuksesta oli paljon hyötyä. 

- Tein esimerkiksi kyselyitä, joita hyödynsin mm. tuntien hinnoittelussa. Ne olisivat ehkä jääneet tekemättä ilman koulutusta. 

Palvelumuotoilulla ja pilateksella on paljon yhteistä

Pilates on syntyjään saksalaisen Joseph Pilateksen kehittämä kehonhallintatekniikka. Pilates mm. vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia ja korjaa ryhtiä. 

- Matolla tehtävä pilates kehitettiin ensin. Amerikkaan muutettuaan Pilates alkoi suunnitella laitteita. Ensimmäiseksi syntyi Reformer-laite, Harolin taustoittaa.

Pilates siis tunnisti asiakkaista lähtevän tarpeen, jonka perusteella hän alkoi tuotteistamaan ja kehittämään palveluitaan käyttäjälähtöisesti.

- Laitepilates sopii kaikenlaisille liikkujille. Vaikka olisit todella huonossa kunnossa, lähdet oman kehon kanssa rakentamaan parempaa kuntoa. Tämä on laji, joka parantaa ryhdin ja vie jumit ja kivut pois.  

Palvelumuotoilun avulla kehitetään esimerkiksi yrityksen tuotteita, palveluita, prosesseja ja toimintamalleja. Harolin hyödynsi palvelumuotoilun työkaluja suunnitellessaan studionsa konseptia.

- Pienet joogastudiot ja vastaavat liikuntapaikat myyvät yleensä kerta- ja sarjakortteja. Meillä sitoudutaan koko kauteen. Kaudet ovat pitkiä, elokuun alusta joulukuuhun ja tammikuusta juhannukseen. 

Harolin kertoo, että liikunta-alalla pitkät kesätauot ovat tyypillisiä eli kausi saattaa loppua jo huhtikuussa ja uusi kausi alkaa vasta syyskuussa. 

- Lähdin palvelumuotoilun kautta tekemään asioita eri näkökulmasta. Ihmiset eivät katoa, vaikka aurinko alkaa paistamaan.

Palvelumuotoilussa keskeistä on kehittäminen.

- Palvelumuotoilun työkalut ovat arjessa mukana taustalla. Työkaluista on hyötyä, kun mietin uuden kehittämistä, joka on periaatteessa jatkuvaa. Teen esimerkiksi kyselyitä asiakkaille ja niiden avulla kehitän studion toimintaa eteenpäin.

Kuten pilates, myös palvelumuotoilu ryhdistää ja kannustaa jatkuvaan kehittymiseen.
 

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!