Sisustustajaopiskelijat taikoivat luokista MM-kisojen VIP-tilaa

TAKKin Tampereen valtatien tilat valjastettiin jääkiekon MM-kisojen käyttöön toukokuussa 2022. Tilojen suunnittelusta ja sisustamisesta VIP-kuntoon vastasivat TAKKin sisustusremontoijaopiskelijat.

Taideteollisuusalan perustutkintoa opiskelevat sisustajat tekivät tiivistä yhteistyötä Satu ja Timo Jutilan kanssa, jotka olivat vuokranneet TAKKin tiloja kisojen VIP-tilaisuuksiin. Tilojen suunnittelu ja ideointi käynnistyi marraskuussa 2021, ja projekti kesti kisojen alkamiseen asti toukokuun puoliväliin. MM-projektissa oli mukana 9 opiskelijaa. Projektin ohjaajina toimivat kouluttajat Pirjo Sillman ja Eeva Riihiviita.

Porukka sai Jutiloilta vapaat kädet ideointiin. Opiskelijat esittelivät suunnitelmansa Jutiloille, ja sen jälkeen niitä vielä viilattiin budjetin ja toteutusmahdollisuuksien rajoissa.

- Jutiloilla oli kova luotto meihin, opiskelijat kiittelevät. MM-kisaprojekti oli kokonaisuudessaan huikea kokemus.

Sitoutunutta porukkaa

- Luokkien muuttaminen VIP-tiloiksi ei ole ihan pieni muutos. Kaiken lisäksi on huomioitava, että tiloissa on kerrallaan 400 henkilöä.

Kyseessä oli iso projekti, joka kehitti tiimityötaitoja, muutosvalmiutta ja kärsivällisyyttä. Mukana oli iso joukko yhteistyökumppaneita. Tarjouspyyntöjen tekeminen, mainostoimistoyhteydet, hintojen ja vaihtoehtojen selvittely veivät paljon aikaa, mutta myös opettivat paljon. Tiimi kokoontui viikoittain kouluttajien ohjauksessa.

- Näin isossa projektissa porukan sitoutuminen on hirveän tärkeää, kertoo opiskelijoita luotsannut Pirjo Sillman.

Mukaan ei lähtenyt koko vuonna 2021 aloittanut perustutkintoryhmä vaan osa totesi, että ei pysty sitoutumaan näin isoon ponnistukseen.

- Osa suoritti tässä projektissa tilan stailaaminen -tutkinnon osan näytön, lisäksi kaikki tekivät MM-projektin ohessa myös muita näyttöjä, suorittivat YTO-opintoja ym. Opiskelijoilta vaadittiin venymistä.

Sisustusremontoija-opiskelijat luonnostelivat myös tilojen rakenteita, mutta itse toteutukseen apuja saatiin TAKKin talonrakennuspuolelta. Siellä tehtiin mm. sisäänkäyntiin tulevia isompia rakenteita.

Etäopinnoista tiiviiksi tiimiksi

Ryhmä aloitti opinnot keväällä 2021 etänä, Teamsilla. Kouluttaja Eeva Riihiviidan mukaan tämä projekti hitsasi porukan toden teolla yhteen.

- Tämä oli tosiaankin mieleen jäävä, opettavainen kokemus. Meidän pikkuporukasta tuli kuin tulikin yhteen hiileen puhaltava tiimi, opiskelijat komppaavat.

- Samantyyppinen projekti voisi olla hyvä jatkossakin uusille alkaville ryhmille. Ei ehkä ihan MM-kisoja tarvitse olla, mutta mahdollisesti joku yhteisesti toteutettava isompi yhteistyökuvio.

- Yhteisissä palavereissa on monta kertaa lamppu syttynyt: miksi ei tätä hoksattu aiemmin. Kun oman idean puhuu ääneen toisille, voivat asiat loksahdellakin paikalleen siinä samalla, opiskelijat vahvistavat.


Lue lisää sisustamisesta ja pintakäsittelystä

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!