Opettajasta hoiva-avustajaksi

Tansaniasta Suomeen vuonna 2014 muuttanut Faith Ndulango työskenteli kotimaassaan opettajana. Suomeen tultuaan hän opiskeli kaksi vuotta suomen kieltä TAKKissa. Kielikoulutuksen aikana Ndulango oli työharjoittelussa päiväkodissa ja myöhemmin työkokeilussa vanhuspuolella.

Kontukotiinkin hän tuli ensin työkokeiluun, jonka jatkoksi tarjottiin keikkatöitä.

- Otimme yhteiseksi missioksi, että Faith pääsee opiskelemaan hoiva-avustajaksi, kertoo Kontukodin palvelujohtaja Arja-Riikka Kataja.

- Työkokeilun ja keikkatöiden aikana kävi selväksi, että Faithista kannattaa pitää kiinni. Vuorovaikutusosaaminen on tässä työssä oleellista, kun ollaan koko ajan niin lähellä toista ihmistä. Se sujui Faithilta luontevasti. Hän on sydämellinen tyyppi, Kataja kiittelee.

TAKKissa oli sopivasti haussa maahanmuuttajille suunnattu hoiva-avustajakoulutus, johon Ndulango tuli valituksi.

- Neljä kuukautta koulutuksen alkamisesta minua kysyttiin Kontukotiin jatkamaan koulutus loppuun oppisopimuksella. Valmistuttuani työllistyin vakituiseen työsuhteeseen Kontuun, Ndulango iloitsee.

- TAKK oli hyvä koulu ja kouluttajat olivat mukavia. Opin monta asiaa ja myös suomen kielen taito kehittyi koko ajan.

- Hoitoalassa parasta on kaikki. Tykkään olla vanhusten kanssa. Joskus olen kohdannut rasismia, mutta ymmärrän, että taustalla vaikuttavat asukkaiden ikä ja muistisairaudet.

Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Tehtäviin kuuluu perushoidossa avustaminen ja arjen toimien tukeminen. Hoiva-avustajaksi opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Maahanmuuttajille suunnattuun hoiva-avustajakoulutukseen sisältyy ammatillisten opintojen lisäksi suomen kielen opetusta.

- Oppisopimus on työnantajan näkökulmasta hyvä koulutusmuoto. Samaan aikaan ei kannata kuitenkaan olla liian monta koulutettavaa, jotta ohjaus pystytään järjestämään kunnolla, Kataja toteaa.

- Oppisopimus on mahdollisuus saada hyvät työntekijät sitoutettua.


Lue lisää sosiaali- ja terveysalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!