Näsilinna haastoi pintakäsittelijän

TAKKissa maalausta ja tapetointia kouluttanut Marry Katajamäki sai haasteen: Maalaamo Pauli Hietanen Oy pyysi hänet sisäpuolisten pintatöiden vastaavaksi työnjohtajaksi Näsilinnan restaurointiin 2014 - 2015.

Näsilinna on vuonna 1898 tehty uusbarokkirakennus, josta löytyy kipsisiä reliefimäisiä kukkakoristeita, stukkomaalattuja pintoja, monimutkaisia puukasettikattoja ja puupaneeliverhoiluja. Pitkään huonolla hoidolla ollut rakennus oli kokenut kovia - tykilläkin oli ammuttu seinästä läpi. Mistään perustyömaasta ei siis ollut kyse. Katajamäki otti vuoden vapaan kouluttajan töistään ja haasteen vastaan.

Pintakäsittely tehtiin tamperelaisvoimin

Marry sai koota tiimiinsä itse ja valitsi pirkanmaalaisia ammattilaisia. Mukana olivat mm. maalarimestari Riitta Saarimäkija samaa tutkintoa viimeistelevä Jan Olàn sekä TAKKissa opiskelijoiden näyttöjen arvioijana toimiva maalarimestari Mika Rönkä. TAKKin opiskelijat Emmi Tuomi ja Katariina Aakkonenaloittivat työmaalla harjoittelijoina ja työllistyivät projektin aikana. Heidän työnsä jatkuvat MPH:n seuraavassa Tampereen kohteessa.

Pintakäsittelytöitä valvoi restaurointeihin erikoistunut arkkitehti Seija Hirvikallio. Hänetkin Marry tunsi jo aiemmilta työmailta.

Hirvikallio arvostaa käsityöläisiä. Hänen kanssaan työskentely on aina luontevaa ja antoisaa.

Pintakäsittelijöiden haastavimmaksi työksi Näsilinnassa Marry arvelee salien alkuperäisten puisten kasettikattojen puhdistamisen ja palauttamisen alkuperäiseen loistoonsa, mutta jatkaa samaan hengenvetoon:

Juhlasalin neljän pintamaalikerroksen poistaminen kirurginveitsen avulla oli myös harvinaisen tarkkaa puuhaa!

Vestibyylin eli eteishallin pintojen lähes kymmenessä erilaisessa sävyssä ja niiden rajauksissa riitti myös entisöimistä, eikä tapetointikaan ollut helpoimmasta päästä: huonetilat olivat korkeita ja ajanmukaiset paperitapetit ohuempia kuin nykyisin suositut kuitutapetit.

Marry ei peittele tyytyväisyyttään arvokkaan ja kauniin linnan uuteen loistoon. 
Näsinkalliolla on taas kaunis historiallinen rakennus. Eikä parempaa maalaustiimiä olekaan!

Vuoden työkomennuksen ammatillinen anti

Työnjohtajana toiminut Marry korostaa oppineensa valtavasti. Työmaakäytännöt kehittyvät niin nopeasti, että kouluttajan kannattaa ehdottomasti käydä päivittämässä näkemyksensä.

Esimerkiksi entisöintitöissäkin kaikki asiakirjat ovat nykyisin sähköisessä muodossa.

Hän ehti tutustumaan myös täysin toisenlaiseen rakentamiseen tuuratessaan kollegaansa Hotelli Tornin työmaalla. Torni edusti todellista nykyrakentamista kiireisellä aikataululla ja modernilla olemuksellaan.

Kun 15 maalaria työskentelee eri puolilla 26-kerroksista rakennusta, työnjohtaja saa juosta portaita ja ajaa hissillä ylös ja alas kilometreittäin. Muuten ei mustaa, valkoista, neljää eri harmaan sävyä eikä punaisen ripausta saada oikeille paikoilleen.

Siitäkin selvittiin kun ensin kolme päivää opettelin kiertämään työmaata. Liikuntaa tuli ja kilot karisivat, Marry nauraa ja kertoo olevansa tyytyväinen Torniin.

Sekin tehtiin tamperelaisten maalareiden voimin.

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!