Merkonomiksi töitä tekemällä

Kiinnostukset ja osaaminen kohtasivat merkonomikoulutuksessa

24-vuotias Marianna opiskeli liiketalouden perustutkintoon, merkonomiksi töitä tekemällä. Hän suuntautui opiskeluissaan talous- ja toimistopalveluihin ja valmistui toukokuussa. Työpaikka on löytynyt edunvalvonnan toimistotehtävistä.

- Yläasteen jälkeen minulla ei ollut selkeää visiota, mitä haluaisin tehdä ja siksi päädyin silloin lukioon, Marianna kertoo.

- Aika pian huomasin, että lukio ei ollut oikea ratkaisu, ja se jäi kesken. Tarvitsin jonkun jutun, tavoitteen, jota kohti lähteä. Halusin löytää oman polkuni.

Toimistotehtävät ja ihmisten auttaminen ovat kiinnostaneet Mariannea jo pidempään. TAKKin merkonomikoulutus toimistopainotuksella houkutteli nopean tahdin ja työpainotteisen koulutusmuodon takia.

Työssä oppien

Koulutuksesta suurin osa oli työssä oppimista: puolentoistavuoden koulutuksesta vuosi opitaan työpaikalla. Alkuvaiheessa oli teoriapainotteinen lähijakso koululla, ja työssä oppimisen rinnalla kulki verkko-opetusta ja välillä käytiin lähipäivillä koululla.

- Työpainotteisuus sopi minulle hyvin. Koko ajan opin jotain uutta ja sain haastaa itseni.

Työpainotteisuus ja tiivis koulutusaika tarkoittavat sitä, että opiskelua täytyy tehdä itseohjautuvasti ja opiskelijalla on vastuu opintojensa etenemisestä. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että verkko-opiskelua ja muuta teoriaopiskelua täytyy tehdä työn ohessa.

- Marianna oli sitoutunut ja aktiivinen opiskelija, joka hoiti hommansa tunnollisesti ajallaan, kommentoi vastuukouluttaja Kati Vaateri.

Oman aktiivisuutensa ansiosta Marianna päätyi myös nykyiseen työpaikkaansa. Työympäristö kuulosti kiinnostavalta, ja niinpä hän soitti ja kysyi mahdollisuutta tulla työssäoppimaan. Työnantaja suhtautui positiivisesti, vaikka aiempaa kokemusta työssä oppijoista ei ollutkaan.

- Työssä yhdistyvät molemmat kiinnostuksenkohteeni, eli toimistotyöt ja ihmisten auttaminen. 

Nyt tiedän mitä haluan

Marianna kokee saaneensa koulutuksesta paljon enemmän eväitä tulevaisuuteen kuin pelkän tutkintotodistuksen.

- Olen löytänyt oman tehtäväkenttäni koulutuksen myötä. Tiedän, mitä haluan ja missä olen hyvä. Itsevarmuuteni ja osaamiseni ovat kasvaneet ja vahvistuneet.

- Huomasin, että olen hyvä, kun saan tehdä konkreettisesti ja tekeminen on opiskelun keskiössä.

Opiskeluintoa riittää niin, että Marianna on jo hakenut tradenomiopintoihin ammattikorkeakouluun. Suuntautumisena voisi olla vaikkapa oikeustradenomi. Hän kannustaa muitakin tarttumaan opiskelutilaisuteen, kun sellainen kohdalle tarjoutuu.

- Nyt on hyvä aika opiskella.


Lue lisää liiketalouden ja kaupan alasta