Sähkökenttä toimii sähköverkkoalan toimijoiden yhteisenä tukikohtana

TAKKin sähkökentällä vietettiin Toimiva verkko -tapahtumapäivää realistisissa, pirkanmaalaisissa talviolosuhteissa: räntää vihmoi ja tuuli yritti napata teltat mukaansa. Olosuhteet vastasivat siis normaaleja sähköverkkoasentajan työskentelyolosuhteita.

- Säästä huolimatta tapahtuma kokosi kentälle n. 200 kävijää, mm. verkkoyhtiöiden, urakoitsijoiden ja tavarantoimittajien edustajia, kertoo tapahtuman organisaattori TAKKissa, kouluttaja Rene Kakkonen.

Yritysten tukikohta

- Sähkökenttä tarjoaa yrityksille oivallisen tukikohdan, jossa voi järjestää koulutusta ja tapahtumia. Se on loistava markkinapaikka asiakkaiden näkökulmasta, kertoo toimitusjohtaja Ilkka Järvenpää Suomen Kaapelitarvike Oy:stä (SKT).

- Kentällä laitteita voidaan esitellä ja kouluttaa aitoa tilannetta vastaavissa olosuhteissa, kiittelee myös SKT:n tuotejohtaja Peter Salonen.

Suomen Kaapelitarvike Oy järjestää kentällä mm. laitekoulutuksia asiakasyrityksilleen, ja Järvenpää kouluttaa kaapelinkäsittelylaitteiden käyttöä myös TAKKin sähköverkkoalan opiskelijoille.

Aktiivinen toimija kentällä on myös Tampereen Vera Oy, jonka kanssa tehdään muutoinkin säännöllistä yhteistyötä. Vera on ollut alusta asti mukana sekä suunnittelemassa että rakentamassa sähkökenttää. Tiimipäällikkö Lasse Annalan mukaan kyseessä on ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka valmistaa opiskelijat hyvin alan töihin.

- Olemme saaneet TAKKista hyviä työssäoppijoita ja useampia heistä on pystytty palkkaamaan valmistumisen jälkeen vakitöihin. Sähkökentällä oppinsa saaneet ovat selvästi valmiimpia suoraan työhön, kun verkon asennustöitä on päästy harjoittelemaan aidonkaltaisissa olosuhteissa ja käytännössä, Annala kertoo tyytyväisenä.

Vikatilanteita turvallisesti

Tapahtumassa esiteltiin luonnollisesti myös koulutusta ja opiskelua sähkökentällä. TAKKin opiskelijat tekivät jännitteettömässä 20 kV:n verkossa näytösluonteisesti maakaapelipäätteen kytkentää ilmajohtoavolinjaan.

- Pelkästään jo pylvääseen kiipeäminen vaatii harjoitusta ja työskentely yläilmoissa hauista, kertoo HeadPowerin jännitetöiden asiantuntija,tuotepäällikkö Marko Rantakallio, joka kouluttaa kentällä 20 kV:n jännitetyön kursseja yrityksille.

Asennukset sähkökentällä vastaavat pitkälti tilannetta maastossa, mutta harjoituksia päästään tekemään turvallisissa ja ohjatuissa olosuhteissa, opiskelijat jännitteettömässä ja ammattilaiset jännitteellisessä verkossa.

Sähkönjakeluverkkoja hallinoivan Tampereen Sähköverkko Oy:n käyttömestarit Kalle Siivonen ja Jari Virtanen pitävät sähkökentän tärkeimpänä etuna sitä, että harjoittelua päästään tekemään mahdollisimman realistisissa olosuhteissa.

- Kentällä asentajat pääsevät helposti harjoittelemaan mm. verkon vikatilanteita, joihin arkityössä törmätään onneksemme hyvin harvoin. Käytännön harjoitus auttaa ylläpitämään osaamista tositilanteita varten, toteaa Virtanen.

- Vikatilanteiden simuloiminen ja mittaaminen on hyödyllistä sekä uusille että pitkään alalla työskennelleille, Siivonen jatkaa.

- Sähkökenttä on rakennettu sähköverkkoalan yritysten tarpeiden pohjalta. Nyt, kun kenttä on valmis, yritykset pääsevät hyödyntämään sitä sekä yhteistyössä TAKKin asiantuntijoiden kanssa että asiakasyritystensä kanssa, vinkkaa koulutuspäällikkö Lasse Lehtonen kentän tarjoamista mahdollisuuksista.

Lue lisää aiheesta:

Sähkökentällä kokeillaan käytännössä

Vaasalaiset opissa sähkökentällä

Sähkökenttä yritysten oppimisympäristönä: Case Caruna Oy


Lue lisää sähköalasta