Sattumalta yrittäjäksi - Triuvaren tarina

Triuvare Oy:n toimitusjohtaja Toni Rantasen juuret ovat vahvasti Tampereella. Mansessa syntynyt, Tampereen klassillisessa lukiossa ylioppilaaksi kirjoittanut ja Pirkkalassa armeijan käynyt mies ei ole mielinyt muualle. Ei edes silloin, kun vuonna 2005 alkanut yritystoiminta ja alihankintayhteistyö vaati säännöllistä reissaamista IT-tukipalvelutöihin Helsinkiin.

Palataan ajassa vielä taaksepäin - Rantasen armeija-ajan jälkeiseen ammatinvalintapohdintaan:

Ei minulla mitään erityistä poltetta alaan tai yrittäjyyteen ollut, mutta armeijan jälkeen ajattelin, että IT voisi olla juttuni.

Mies tarttui tuumasta toimeen ja ryhtyi suorittamaan datanomin tutkintoa iltaopintoina Tampereen kauppaopistossa. Jo ennen valmistumistaan hän oli luonut kontaktin helsinkiläiseen IT-alan yrittäjään, joka kaipasi lisäkäsiä Tampereelle. Hommia ei kuitenkaan ollut riittävästi palkkatyöksi asti, joten sovittiin alihankintasuhteen aloittamisesta. Näin Tonista ja mukaan lähteneestä veljestä, Timistä, tuli yrittäjiä.

Triuvaren liiketoiminnan ydin on IT-tukipalveluiden järjestäminen. Yrityksen puhelin- ja sähköpostituen puoleen käännytään yleensä tietokoneisiin, tulostimiin tai videotykkeihin liittyvien ongelmien ahdistaessa. Firman nelihenkinen tiimi tuottaa monipuolisia IT-infraan liittyviä palveluita ja käy myös jonkin verran kone- ja lisenssikauppaa - asiakkaiden toivomuksesta.

Meidän kanssa toimiessa ei tarvitse nörtti-suomi-nörtti -sanakirjaa. Se on nykypäivänä melkoinen erottumistekijä, Rantanen naurahtaa.

”En osaa olla opiskelematta”

Alihankintayhteistyön aloittamisen aikoihin käynnistyi myös Rantasen ”koulutuskierre”:

Vuonna 2005 huomasin Aamulehdessä ilmoituksen järjestelmätukeen keskittyvästä tietojenkäsittelyn ammattitutkinnosta TAKKissa. Opetussisällöt vastasivat juuri niitä alueita, joita olin tunnistanut omiksi puutteikseni.

Pesti alihankkijana vei miehiä säännöllisen epäsäännöllisesti Helsinkiin. Kolmen vuoden reissaamisen jälkeen veljekset päättivät laittaa stopin matkustamiselle ja ryhtyivät panostamaan tamperelaisen asiakaskunnan kasvattamiseen. Triuvare Oy näki päivänvalon vuonna 2009 – samana vuonna kun Toni Rantanen sai päätökseen TAKKissa järjestetyn Yrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen. Yrittäjäksi kouluttautumisen jälkeen mies on haalinut taskuunsa vielä yhdet paperit – Tietojenkäsittelyn erikoisammattitutkinnon.

En kai vain osannut olla ilman opiskelua, mies tuumaa virnistellen.

Opiskelu-urakan myötä Rantasesta on tullut tuttu kasvo TAKKissa. Niinpä yhteistyötä oli luontevaa jatkaa kouluttajana sekä työnantajapuolen edustajana näyttöjen arvioinneissa.

Näen näyttöjen arvioinnit mahdollisuutena nähdä millaisten IT-ongelmien parissa seudun yritykset painiskelevat. Onhan se myös tilaisuus bongata mahdollisia potentiaalisia työntekijöitä, yrityksen kasvattamisesta haaveileva yrittäjä tuumaa.

Luvassa pilvinen tulevaisuus?

Triuvare kaavailee TAKKin kanssa myös laajemman yritysyhteistyön aloittamista pilvipalveluihin liittyvän Microsoftin uuden Office 365 -tuotteen tiimoilta.

Ajatuksena on, että me autamme asiakkaita valitsemaan oikean palvelupaketin joko avustamalla käyttöönottoprojektissa, tai hoitamalla sen kokonaan. Lisäksi teemme muutokset asiakkaan työasemille tai suunnittelemme yhdessä yrityksen oman IT-henkilöstön kanssa mitä pitää tehdä. TAKKin rooli olisi käyttäjien koulutus.

Pilvipalveluista puhutaan nyt paljon, mutta eiväthän ne mikään uusi asia ole. Gmailit, Skypet ja GoogleDocsit ovat olleet yksityishenkilöiden käytössä jo pidemmän aikaa - tämä ohjelmisto tuo nämä ominaisuudet turvallisesti yritysten käyttöön.

Triuvare työllistää tällä hetkellä omistajien ohella yhden kokopäiväisen ja yhden osa-aikaisen työntekijän. Seuraavien viiden vuoden tavoitteena on maltilla kasvattaa henkilöstön määrää 8-10 henkeen.

Ensin otamme Pirkanmaan haltuun, sitten voidaan mahdollisesti levitä muihinkin kaupunkeihin. Eikä kansainvälisyyskään ole poissuljettu, Rantanen visioi.

Teksti: Anna Kulonen
Kuva: Ville Salminen


Lue lisää media-alasta ja viestintätekniikasta