TAKKin opiskelijat mukana rakentamassa uutta reserviläistoiminta-aluetta Valkeakoskelle

Valkeakosken uusi reserviläistoiminta-alue Säres Center on syntynyt osittain TAKKin opiskelijoiden voimin. Säres Center on airsoft-tapahtuma-alue ja viranomaisten harjoituspaikka, jossa taitojaan pääsevät hiomaan puolustusvoimat, poliisi ja pelastustoimi. Aluetta ylläpitää Sääksmäen Reserviläiset ry.

40 hehtaarin kokoinen alue sisältää aitoja elementtejä, muun muassa rakennuksia ja ajoneuvoja, joiden avulla pyritään luomaan mahdollisimman realistinen, kaupunkimainen ympäristö esimerkiksi etsintä-, pelastus- ja kiinniottoharjoituksiin.

Säres Centerin avajaisia vietettiin kesäkuussa, mutta rakentaminen jatkuu.

– Rakentaminen on aloitettu huhtikuussa 2020. Kaikki on tehty talkoovoimin. Alue kehittyy koko ajan ja tulossa on vielä muun muassa metsäteatteri ja kuntorata, kertoo Säres Centerin puheenjohtaja Torsti Eerola.

Purkua ja viipalointia

Kesällä kaksi rakennusalan opiskelijaa oli rakentamassa Säres Centerille junanvaunusta saunaa. Lokakuussa vuorossa on ollut puolestaan Tasanteen päiväkodin siirtäminen alueelle. Tässä projektissa mukana on ollut parhaimmillaan kahdeksan TAKKin rakennus- ja sähköalan opiskelijaa. 

– On ollut mukava lähteä aamuisin koululta tänne, kertoo opiskelija Eetu Kuokkanen

Opiskelijat ovat purkaneet päiväkodin lattioita, kattoa ja sähkötöitä, viipaloineet talon 11 osaan ja erotelleet osat toisistaan kuljetusta varten sekä pystyttäneet kaiken takaisin muotoonsa uudelle paikalle. Sisätiloiltaan monipuolinen päiväkoti toimii Säres Centerillä harjoitustalona, jossa esimerkiksi poliisikoirat pääsevät treenaamaan etsintää. 

Vaikka talon siirtäminen kuulostaa isolta hommalta, opiskelijat itse eivät ole moksiskaan.

– Työ on ollut suht kevyt, kun koneet ovat olleet apuna, Eetu kertoo.

Erityisesti opiskelijat kertovat oppineensa viipalointia ja eri työkalujen käyttöä.

– Täällä moni on oppinut käyttämään työkaluja, esimerkiksi jiirisahaa. Purkutyöt ovat aina purkutöitä, kyllä kaikilla rakennusalan ammattilaisilla sorkkarauta kädessä pysyy, tuumaa rakennusalan täydennyskoulutuksessa opiskeleva Tuomas Välinen.

Työn parasta antia on ollut rennon rempseä porukka, kuten työmailla kuuluukin.

 

Ammattitaito kasvaa töissä

Opiskelijat ovat tykänneet siitä, että ovat päässeet tekemään Säres Centerillä hommia itsenäisesti ja joustavalla aikataululla, työpaikkaohjaajan ohjauksessa.

– Koululla kun on 50 ihmistä hallissa, opetus tapahtuu koko ryhmälle eikä kouluttaja välttämättä ehdi opettaa kaikkia yksilöllisesti. Pienellä työmaalla valvoja on koko ajan saatavilla ja häneltä voi kysyä neuvoa, opiskelijat kertovat.

– Työmaalla ammattitaito kasvaa eri tavalla kuin koulussa lautoja sahatessa, tuumaa täydennyskoulutusopiskelija Tapio Vähä-Krekula.

TAKKin kouluttajat ovat olleet muutamaan otteeseen mukana työmaalla seuraamassa opiskelijoiden työskentelyä.

– Kouluttajilla on ollut meihin luotto – he tietävät, keitä ovat tänne päästäneet.

Säres Centerillä työskennellen opiskelijat ovat suorittaneet koulutukseensa liittyviä osia korjausrakentamisesta ja purkutöistä korjausrakentamisessa sekä rakennustyömaalla toimimisesta.

Keväällä TAKKilaisten uurastus Säres Centerillä jatkuu. Alueelle rakennetaan merikonteista talo, johon hitsataan muun muassa ovia ja rappusia. Silloin taitojaan pääsevät näyttämään metalli- ja hitsausalan opiskelijat.