Emmiina Viitanen, pintakäsittelyalan perustutkinnon opiskelija 2011

Pohjasta pintaa: Käsillä tekeminen on Emmiina Viitasen juttu. Hän löysi ManSetin työpajalta tiensä pintakäsittelijän perustutkinnon pariin.

19-vuotiaan Emmiina Viitasen polku pintakäsittelijän opintojen pariin on kulkenut sopivasti mutkitellen. Käsillä tekeminen tuntui omalta alalta jo peruskoulussa, jonka jälkeen opintojen suunta ei kuitenkaan ollut nuorelle heti selvä. Hän päätti ottaa tuumaustauon.

Asiaa pohdittuaan Emmiina kokeili opiskelua aikuislukiossa ja tuli entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että haluaa tehdä luovaa työtä.

Työvoimatoimiston kautta Emmiina löysi tiensä niin sanottuun suunnannäyttäjäkoulutukseen, jonka kautta oma polku alkoi aueta. Koulutukseen kuului tutustuminen TAKKiin, missä pintakäsittelijöiden viihtyisät, oikean tekemisen mahdollistavat tilat tekivät nuoreen naiseen vaikutuksen ja sytyttivät ensi-innostuksen tulevaa opinahjoa kohtaan.

Emmiinan seuraava askel oli kolmen kuukauden jakso TAKKin työpajalla, jossa nuoret, työttömät tai ammatinvaihtoa suunnittelevat pääsevät kokeilemaan eri alojen töitä asiantuntevassa opastuksessa. Emmiina pääsi tekemään pajalla pintakäsittelijän töitä eli maalaamaan ja tapetoimaan, tekemään pohjasta pintaa.

Työpajatoimintaan kuuluvan työssäoppimisjakson Emmiina uurasti kerrostalotyömaalla Ratinassa, jossa hän maalasi patteriputkia ja irrotti lattioihin kuivunutta tasoitetta lastalla. Työ ei ollut kovin luovaa, mutta ManSetissa syttynyt innostus pintakäsittelijän työtä kohtaan ei sammunut.

Pitäähän niitä tylsempiäkin hommia kokeilla, että tietää, mille alalle on tulossa, Emmiina Viitanen toteaa.

Pintakäsittelyalan perustutkintoa Emmiina pääsi opiskelemaan ManSetin kouluttajan suosittelemana. Hän uskoo, että onnistui valintahaastattelussa varmistamaan paikkansa innostuksellaan. Hän oli löytänyt oman alansa!

Haaveena perheyritys

Emmiina Viitanen aloitti opiskelunsa TAKKissa toukokuussa 2011 ja valmistui 2012 juhannuksena. Kesä olikin paras valmistumisajankohta, sillä silloin maalareille on paljon töitä tarjolla. Kesän jälkeenkin töitä on riittänyt.

Siltä varalta, ettei töitä olisi heti löytynyt, Emmiinalla oli varasuunnitelmana jatkaa TAKKissa joko sisustusalaa tai laatoittamista opiskellen. Muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen haaveissa siintää myös yrittäjyys, kenties perheyritys. Mahdollisuudet tähän ovat hyvät, sillä Emmiinaa kaksi vuotta vanhempi isosisko opiskelee niin ikään TAKKissa pintakäsittelijän tutkintoa ja isä on kirvesmies, jonka yrityksessä molemmat tyttäret ovat jo työskennelleet.

TAKKin opintojen suurinta antia oli Emmiinan mielestä taitojen karttuminen erityisesti tapetoinnin alalla. Tapetoinnin näyttötutkintoa varten hän otti kouluttajiltaan oppia varsinaisen tapetoinnin lisäksi nauhoittamiseen sekä pohja- ja pintamaalaamiseen.

Kun kouluttajat tapetoivat, homma näyttää niin helpolta ja jälki on hienoa. Pyrin itse samaan.


Lue lisää sisustamisesta ja pintakäsittelystä