Opiskelijat asensivat talotekniikan esittely- ja koulutustilan laitteet

Energia-, lämmitys- ja kylmälaitteiden monipuolistuessa ja -mutkaistuessa talotekniikka-alan tukkuliike Onnisella päätettiin satsata oman henkilökunnan ja asiakasyritysten eli putkiasentajien koulutukseen. Yrityksen halli muutettiin esittely- ja koulutustilaksi, johon asennettiin keskeisimmät laitteet. Monipuolinen työ tarjosi hyvän työharjoittelukohteen kuudelle TAKKin putkiasentajaopiskelijalle.

Työpaikkaohjaajana toimi tuotepäällikkö Mikko Jokinen eikä asennuksiin hänen ja opiskelijoiden lisäksi muita osallistunutkaan. Mitä nyt TAKKin kouluttaja Harri Friman kävi päivittäin seuraamassa ja ohjeistamassa opiskelijoita.

Simppeleistä laitteista haastava kokonaisuus

Mikko Jokinen kertoo, että vaikka laitteet eivät ole poikkeuksellisen monimutkaisia, niin kokonaisuus on.

Tavallista ilmastointi- tai lämmityslaiteprojektia haastavamman tästä teki se, että samaan järjestelmään yhdistettiin kaikki mahdolliset laitteet. Kuuma ja kylmä otetaan talteen joka käänteessä ja hyödynnetään uudestaan lämmityksessä ja jäähdytyksessä.

Jokinen korostaa, että lähtökohtana oli vain suunnittelijan tekemä periaatekuva. Varsinaisia asennuskuvia ei ollut, vaan suunnitelmia tarkennettiin työn edetessä. Asennukset suunniteltiin yhdessä opiskelijoiden kanssa ja sen jälkeen opiskelijat toteuttivat ne. Monimutkainen laitteisto oli haaste Jokisellekin. Jotain jouduttiin välillä purkamaankin ja tekemään uudestaan.

Monipuolinen työharjoittelukohde

Kouluttaja Harri Friman pitää esittelytilaa poikkeuksellisen hyvänä paikkana päästä asentajan työhön kiinni.

Harvalla tavallisella työmaalla pääsee yhtä monenlaisia ja vaativia järjestelmiä asentamaan.

Tuotepäällikkö Jokisen mukaan Onnisen koulutus- ja esittelytilaan asennettu laitekokonaisuus on hyvä työnäyte opiskelijoille.

Onnisella olemme tästä tilasta ylpeitä ja asentajien on syytä olla myös. Asennusfirmoista tulevat vieraamme varmasti kyselevät tekijöistä ja kerromme heille mielellämme kavereista enemmän. Oma-aloitteisia ja aikaansaavia asentajia arvostetaan.


Onnisen Energia-, lämmitys- ja kylmälaitteiden esittelytila

  • Vuonna 2015 valmistunut tila on ensimmäinen laatuaan tukkukaupan saralla.
  • Energiansäästö on alan kuuma aihe ja keskeisessä roolissa esittelylaitteistossa.
  • Laitteita uusitaan malliston vaihtuessa eli keskimäärin parin-kolmen vuoden välein.

Lue lisää talotekniikasta ja kylmäalasta