Tulisijan koepoltto

Tekemällä oppii, joten tulisijamuurausta opiskellaan tulisijoja muuraamalla. TAKKissa opiskelijat muuraavat ensimmäiset tulisijansa rakennusalan hallissa ja ne myös koepoltetaan. Näin takan tai uunin toimivuus voidaan todeta parhaiten.

Videolla Jussi Autio koepolttaa muuraamansa tulisijan. Hän on opintovapaalla oleva luokanopettaja,  joka valmistautuu muutaman vuoden päästä koittaviin eläkepäiviin ottamalla uuden alan haltuun.

Autio kertoo aloittaneensa pienellä hellalla ja nyt on vuorossa miehen toinen, muutaman tiilirivin verran isompi tulisija. Tuli syttyy hyvin ja Autio mittailee uunin lämpötilaa. Koepolton yhteydessä on tarkoitus paistaa mustikkapiirakka. Se vaatii 200 asteen lämmön.

- Perällä näyttää olevana jo 90 astetta, Autio mittaa ja lisää puita pesään.

- Oon ammatiltani luokanopettaja ja lähdin aikuisopintoja suorittaan opintovapaalle. Tulisijat on sillee lähellä sydäntä, että sitten kun eläkkeelle joutuu taikka pääsee, niin ois kiva kun ois jotain mukavaa päiväntäytettä.

Autio on ehtinyt suunnitella firmankin perustamista eläkepäiviensä ajan kuluksi.

Koepolton jälkeen Autio tarkastaa palojäljet tulisijan sisäpuolelta ja mustikkapiirakan kypsyyden.

- Tulisijalla tai uunillahan ei ole mitään käyttöä, jos se ei kypsytä piirakkaa tai pitsaa riittävästi, Autio kiteyttää.


Lue lisää rakennusalasta