Opiskelu on aina plussaa

Sirpa Miekalla ja Juha Vuorisella on takanaan pitkät työurat Nokian Renkailla. Yt-tilanteessa työnantaja tarjosi mahdollisuutta uudelleenkoulutukseen, johon molemmat halusta tarttuivat. Merkonomikoulutus TAKKissa käynnistyi helmikuussa 2016.

– Jouduin jo vuonna 2010 miettimään uravaihtoehtoja, kun olkapäävamman takia en pystynyt jatkamaan silloisessa tehtävässäni. Toimistotehtävät olivat vaihtoehtojen listalla, mutta tuolloin ratkaisu löytyi talon sisältä, ja siirryin etp-koneen hoitajaksi, muistelee pukuompelijaksi ja myöhemmin kumialan ammattitutkinnosta valmistunut Miekka.

– Kun irtisanominen sitten tuli eteen, oli selvää, että hakeudun toimistopuolelle. Metsuriksi sekä kone- ja automaatioteknikoksi aikanaan opiskellut Vuorinen ehti olla Nokian Renkaiden palveluksessa yli 23 vuotta, joista viimeiset 10 tuotannon ohjauksessa.

– Tein työtä pääasiassa tietokoneella, ja koulutuksen kautta halusin kasvattaa tietokoneosaamistani entisestään. Harkitsin vartijakoulutustakin, mutta ainahan voi opiskella myöhemmin lisää.

Koulunkäynti oli kivaa

Tietokoneen käyttötaidoista oli etua opiskeluissa, ja Vuorinen sai toimia välillä myös opiskelukavereidensa tietokonetukena.

–Tietotekniikan suhteen tuli paljon uutta, mutta onneksi Juha oli tukena, Miekka kiittelee.

Alan vaihto kokonaan uuteen on haastavaa, ja ajankäyttö menee uusiksi, kun työssäoppimisen ja koulupäivien lisäksi opiskeluun sisältyy verkko-opiskelua ja kotitehtäviä. Oma vahva motivaatio, opiskelijaryhmän tuki ja huumori auttoivat luovimaan eteenpäin.

– Koulunkäynti oli kivaa, vaikka nuorena ei niinkään. Oma asenne oli nyt ihan erilainen, Miekka miettii.

– Se auttaa, kun osaa itselleen nauraa. Pilke silmäkulmassa jaksaa paremmin, muistuttaa Vuorinen.

Työ opettaa

Koulutuksessa yhdistyivät teoria ja käytäntö, mutta pääpaino oli työssä oppimisessa.

– Työelämässä yksikään päivä ei ole samanlainen, ja siihen ei pelkkä teoriakoulutus valmista. Työssäoppiminen olikin ihan parasta ja teoria tuki sitä, huomauttaa Miekka.

Vuorisen löysi työssäoppimispaikkansa Lännen palveluyhtiöiltä laskutuksesta ja Miekka Asunto-Nokian isännöintipuolelta. Työhön pääsi nopeasti käsiksi, ja työpaikalla luotettiin ja tuettiin eteenpäin.

– Porukkaan otettiin mukaan alusta asti ja olimme osa työyhteisöä siinä missä muutkin. Kaiken kaikkiaan uuden opiskelu osoittautui mukavaksi ja palkitsevaksi.

– Opiskelee sitten mitä tahansa, niin aina on plussaa. Koskaan ei voi tietää, milloin jotakin osaamista tarvitsee.

– Välillä kannattaa koeponnistaa itseään – opiskelusta tarttuu aina jotain huiviin. Jos tilaisuus opiskeluun tulee, niin siihen kannattaa ehdottomasti tarttua.


Lue lisää liiketalouden ja kaupan alasta