Bäkkäri kuntoon nollabujetilla

Anni Peltola ja Aliisa Salo saivat kahden muun sisustusalan opiskelijan kanssa mieluisan haasteen: kuinka toteuttaa inspiroivat artistien takahuonetilat Työväen Musiikkitapahtumaan Valkeakoskelle.

Projekti käynnistyi hyvissä ajoin suunnittelupalavereilla, mutta varsinaiseen rakentamiseen oli aikaa kolme päivää. Matkan varrelle mahtui monta mutkaa, kun kävi ilmi, että homma hoidetaankin nollabudjetilla. Mielikuvitus ja kätevät kädet olivat Peltolan ja Salon mukaan avainsanoja projektin onnistumiseen.

Backstage rakentui neljään työmaakoppiin ja niiden väliin jääville piha-alueille. Jokainen sai vastuulleen yhden tilan pihoineen. Lisähaastetta toi, että sisustuksista ei saanut jäädä jälkiä. 

Mielikuvitusta ja kaksipuolista teippiä

Ennakkoon oli tiedossa tietyt reunaehdot: jokaisessa kontissa piti olla pöytä ja tuolit, jääkaappi, kirjoja, pyykkikori, naulakko, roskis ja kokovartalopeili. Muutoin sisustajilla oli vapaat kädet.

Jokaiselle tilalle mietittiin oma teema. Artistit pääsivät nauttimaan mm. maalaisromantiikasta ja salakapakan hämystä. Nollabudjetti pakotti tarkoin miettimään, miten halutut tunnelmat saadaan toteutet
tua. Materiaaleja haalittiin eri puolilta: Kalusteet löytyivät Työväen Musiikkitapahtuma ry:n varastosta, ja muuta rekvisiittaa festarijärjestäjien omista kätköistä. Tapetit saatiin TAKKista, ja kangasvarastona toimi Peltolan oma verholaatikko.

Opiskelijat vastasivat oman tilansa toteutuksesta suunnittelusta rakentamiseen ja purkamiseen.

– Riitaakin tuli, kun neljä naista touhusi tiukalla aikataululla. Teimme pitkää päivää, ja koko ajan satoi vettä, Salo muistelee heinäkuisia tunnelmia.  

– Paluumatkat Valkeakoskelta Tampereelle sujuivat hiljaisuuden vallitessa, kun kaikki oltiin niin poikki, Peltola jatkaa.

Epätoivoa ja onnistumisen iloa

Sadekesä toi arvaamattoman lisähaasteen urakkaan. Konttien tapetointiin ei voitu käyttää liisteriä, ja niinpä tapettien kiinnittämistä yritettiin kaksipuolisella teipillä. – Epätoivo meinasi iskeä, kun seuraavana aamuna tapetit olivat kasassa lattialla. Kostea sää oli irrottanut vuodat. Loppujen lopuksi tapetit iskettiin seinään pienillä nauloilla.

– Valkeakosken projekti oli loppupeleissä tosi hieno kokemus, vaikka rakentamisvaiheessa ei välttämättä siltä koko ajan tuntunut.

– Mukavaa oli, kun mm. Maija Vilkkumaa ja Viikate jakoivat kuvat bäkkäreistään Instagramissa.

– Kehujen määrä lämmitti niin, että pienet kommellukset ja erimielisyydet eivät projektia pilanneet.


Festareiden backstage 0-budjetilla  
TOP 3 by Anni ja Aliisa

1. Kylmät hermot ja pitkä pinna

2. Mielikuvitus: Mitä kaikkea voikaan tehdä useasta metristä säkkikankaasta? Ommella tyynyjä, koristella, käyttää pöytäliinana tai seinäpinnoitteena.

3. Kaksipuolinen teippi ja niittipyssy


Lue lisää sisustamisesta ja pintakäsittelystä