Keittiösuunnitteluoppia Saksasta - Ulkomaan jakso opetti uutta myös itsestä

- Nuorempana en haaveillut vaihto-oppilaaksi lähtemisestä. Nyt oli oikea hetki heittäytyä avoimin mielin kohti uutta kokemusta, kertoo Johanna Vierula.

Hän suorittaa parhaillaan sisustusalan ammattitutkintoa TAKKissa. Koulutus alkoi viime syksynä ja heti alkuvaiheessa avautui mahdollisuus hakea ulkomaan työssäoppimisjaksolle. Johanna innostui asiasta heti.

Perheellisenä ihmisenä ei ulkomaan jakso välttämättä ole helppo järjestää. Onkin äärettömän tärkeää, että perhe on tukena kannustamassa. Johannan lapset ovat 10- ja 16-vuotiaita.  Pienemmälle äidin lähtö otti etukäteen koville, mutta hänkin sopeutui ajatukseen, että äiti on poissa kolme viikkoa. Tärkeää oli, että mies kannusti lähtemään.

- Mies sanoi, että kyllä hän lähtisi, jos tilaisuus tulisi. Tiesin, että kotona kyllä pärjätään. Pidin päivittäin yhteyttä kotiin Skypen avulla. Tuntui kuin olisi saman pöydän ääressä istunut. Se helpotti ikävää.

Kielimuuri ei ole este kommunikaatiolle

Käytännön järjestelyt hoidettiin TAKKin toimesta. Johannan työssäoppimispaikaksi valikoitui entisen Itä-Saksan puolella sijaitseva keittiökalustetehdas Burgissa. Lähin iso kaupunki on Magdeburg. Johanna asui perhemajoituksessa, mikä jännitti etukäteen, mutta osoittautui parhaaksi tavaksi päästä sisälle saksalaiseen elämänmenoon.

Isäntäväki ei puhunut juurikaan englantia eikä Johanna puhu saksaa. Kielimuurista huolimatta kommunikointi onnistui mm. elekielen ja google-kääntäjän tuella. Johanna pitää täydellisen kielitaidon sijaan tärkeimpänä sitä, että uskaltaa puhua ja ottaa kontaktia.

- Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan minun tarvitsi pitää huolta vain itsestäni – toisaalta ei ollut ketään johon turvata tiukassa paikassa. Oli hienoa huomata, että hei, tuostakin selvisin! Onnistumisen kokemuksia sai koko ajan, pienistäkin asioista.

Johannalle jaksolla oli myös odottamattomia vaikutuksia. Pitkä työura edellisessä työpaikassa oli päättynyt yt-neuvotteluiden kautta irtisanomiseen. 

- Irtisanominen rapautti työminäni. Tämä kokemus auttoi korjaamisessa ja työminäni eheytyi. Se oli ylimääräinen plussa.

Saksasta oppia keittiösuunnitteluun

- Työpaikalla aloitin ns. pohjalta eli sieltä, mistä saksalaisetkin taloon tulevat harjoittelijat aloittavat. Kirjekuoria availlessani mietin, miksi ihmeessä lähdin, kun tätä tein Suomessa jo 20 vuotta sitten.

Johanna oli yhteydessä TAKKin kv-suunnittelija Ulla Virtaseen tehtävistään. Ulla on TAKKilaisten ulkomaan jaksolle lähtevien tukena ennen lähtöä, jakson aikana ja sen jälkeenkin.

- En tiedä, mitä taikoja Ulla teki, mutta pääsin tekemään sitä, mistä oli sovittu eli keittiösuunnittelua. Haastavaksi työn teki se, että katalogit olivat englanniksi ja yrityksen tietokoneohjelmat saksaksi. Sinnikkyyttä tarvittiin. Onneksi lähityöyhteisöni oli englannin kielen taitoista väkeä. Yleisesti saksalaiset osasivat hämmästyttävän vähän englantia.

Unohtumaton kokemus

- Ulkomaan jakso on nelikymppiselle tietyllä tavalla extremelaji. Täytyy sietää epävarmuutta. Paineensietokyky, joustavuus ja tietynlainen spontaanius ovat tarpeen.

Kolme viikkoa oli Johannan mielestä sopivan pituinen aika työskennellä ulkomailla. Siinä ehti kokea ja nähdä monenlaista, mutta koti-ikävä ei ehtinyt muodostua liian suureksi.

- Uskalsin, osasin ja selviydyin. Opin itsestäni uutta. On suorastaan hämmentävää, kuinka paljon kolme viikkoa vaikutti. Matkan varrelle osuneista mutkista huolimatta olen erittäin tyytyväinen, että uskalsin lähteä, Johanna summaa iloisena.


Lue lisää Johannan vaihtokokemuksista: http://tampereenaikuiskoulutuskeskus.wordpress.com/?s=johanna 

Lue lisää sisustamisesta ja pintakäsittelystä

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!