Tarjoilijaksi tekemällä oppien

- Peruskoulun jälkeen olen tehnyt satunnaisia duuneja, mutta pääosin ollut lasten kanssa kotona, kertoo Rosanna Sutinen, joka sai esikoisensa 18-vuotiaana.

Toinen lapsi oli 2-vuotias, kun Sutinen haki kahvilatyöntekijän koulutukseen TAKKiin viime marraskuussa.

- Tuntui, että nyt on hyvä aika opiskella, kun vanhempi lapsi on koulussa ja nuorempi aloitti päiväkodin.

Kipinä ravintola-alalle on Sutisella sukuperintönä, kun vanhemmatkin ovat samalla alalla.

- Lähdin tekemään kahvilatyöntekijän osatutkintoa, mutta pian totesin, että haluan sittenkin koko tutkinnon. Kymmenessä kuukaudessa suoritin tarjoilijan ammattitutkinnon.

Sutiselle sopi hyvin työpainotteinen tekemällä oppiminen. Kahvilaosion hän työskenteli Fazerilla, ruokaravintola- ja viinit osion Hella ja Huoneessa ja baaripuolen Kulttuuriravintola Railossa. Ilman miestä opiskelemaan lähtö olisi ollut hankalampaa, kun vuorotyö tuo perheelliselle omat haasteensa.

- Olen ylpeä, että pystyin hoitamaan asian huolella loppuun. Suurin syy oli se, ettei tarvinnut istua koulussa vaan pääsi tekemään. Olen levoton sielu, jolle tekeminen sopii. Tekemällä opin parhaiten.

- Halusin kokeilla, miten jaksan 10 vuoden kotonaolon jälkeen hoitaa opiskelut. Motivaatio on nyt kolmenkympin kynnyksellä ihan eri kuin nuorempana.

Opettajat olivat rentoja ja ryhmässä oli tosi hyvä henki. Esiintymistilanteet ovat aina olleet Sutiselle vaikeita, mutta tässäkin suhteessa oli nyt helpompaa. Kaikki olivat aikuisia eikä tarvinnut pelätä hihittelyä tai muuta peruskoulusta tuttua.

Hella ja Huoneen jakso oli koulutuksen kohokohta.

- Fine dining on ihan oma maailmansa ja jakson aikana sain ihan eri kuvan ravintola-alasta. Ilman sitä en olisi oppinut niin paljon mm. viineistä.  

Sutinen tekee nyt tarjoilijan hommia sekä Railossa että Hella ja Huoneessa. Tilanteen mukaan myös muualla.

- Olen löytänyt töitä myös Facebookin kautta, ja tiedossa on mm. tarjoilijan keikka häissä.

Vaihtelu ja työskentely ihmisten kanssa viehättää tarjoilijan työssä. Ihannetyöpaikka olisi sellainen, jossa pääsisi tekemään monenlaista: kahvilatyötä, iltaravintolatarjoilua ja baarihommia.

- Tulevaisuudessa siintää oma pikkuravintola jossain päin Italiaa tai Ranskaa.


Lue lisää matkailu- ja ravitsemisalasta