Työn ohessa kouluttautuminen avaa POK:n henkilöstölle uusia ovia

Joukko Pirkanmaan Osuuskaupan myyjiä suoritti liiketoiminnan ammattitutkinnon ja valmistui TAKKista toukokuussa. TAKK ja POK suunnittelivat ja toteuttivat heille yhdessä Myyjästä vastuumyyjäksi -koulutuksen. Moni löysi koulutuksesta oman juttunsa.

Kyseessä oli toinen Myyjästä vastuumyyjäksi -koulutuksesta valmistunut ryhmä. 

– Henkilöstömme keski-ikä on nuorta, ja siksi meillä on tavallista suurempi vastuu kannustaa heitä opiskelemaan ja oppimaan. Toisaalta meillä on talossa paljon myös pitkiä työuria. Nämä henkilöt ovat ammattilaisia omassa työssään, ja kun he saavat vielä tutkintopaperin taskuun, saavat he osaamisensa näkyväksi, kertoo POK:n osaamisen kehittämispäällikkö Milka Kuismanen.

TAKKin ja POKin yhdessä suunnittelemaan koulutukseen on poimittu liiketoiminnan ammattitutkinnosta mukaan ne osat, joista POK:n myyjät työssään hyötyvät. Koulutukseen valikoitui liiketoimintaan, myyntiin, palvelumuotoiluun ja työyhteisön toimimiseen liittyviä sisältöjä. 

– Koulutus on parhaimmillaan, kun se suunnitellaan yhdessä yrityksen kanssa. Ohjausryhmässä vaihdoimme säännöllisesti ajatuksia, mikä varmistaa koulutuksen laadun, kertoo koulutuksen vastuukouluttaja Tea Nikkilä TAKKilta. 

– Pyrimme tuomaan teorian Pirkanmaan Osuuskaupan arkeen. Merkityksen luominen tutuille työtehtäville on ollut yksi koulutuksen anti, Milka kertoo.

POK:n johto ja asiantuntijat ovat olleet koulutuspäivissä mukana kertomassa talon toiminnasta ja ajankohtaisista asioista. Koulutukseen osallistuneet myyjät Sanna Pohjaniemi ja Aleksi Pitkäranta kiittelevät johdon osallistumista.

– Rivityöntekijänä ei aina tiedä, miksi jokin asia tehdään kuten tehdään. Oli mahtavaa, että ketjujohtaja tuli avaamaan meille esimerkiksi asiakaspolkua. Se oli käytännönläheistä opetusta, kertoo Aleksi. 

– Koulutuksen myötä opin näkemään asiat asiakkaan silmin, Sanna kertoo.

Koulutus loi uskoa itseen

Koulutuksen aikana jokainen osallistuja sai suunnitella ja toteuttaa oman kehittämisprojektin. Sanna kehitti verkkokauppakeräilyä ja Aleksi loi henkilöstöpoolille perehdytystyökalun, josta työntekijät löytävät tärkeimmät huomioitavat asiat, kun menevät työvuoroon uuteen myymälään. Työkalu lähti jakoon kaikille POK:n henkilöstöpoolilaisille.

Sanna ja Aleksi ovat yhtä mieltä siitä, että Myyjästä vastuumyyjäksi -koulutus on avannut heille uusia ovia. Sanna esimerkiksi pääsi koulutuksen myötä keräilyvalmentajaksi ja mukaan asiantuntijaryhmään kehittämään verkkokauppaa. Koulutuksen jälkeen molemmilla on myös mahdollisuus hakea avautuviin vastuumyyjän tehtäviin.

– Moni löysi oman juttunsa. Koulutus toi myös uutta innostusta töihin, Sanna kertoo.

Mikä parasta, Sanna ja Aleksi kertovat koulutuksen luoneen myös lisää uskoa itseen.

– Minulta puuttui aiemmin pikkuisen auktoriteettia. Koulutuksessa opin puolustamaan omaa työtäni ja tekemistäni, sekä antamaan palautetta muille, Sanna kertoo.

– Sain todisteen itselleni, että minusta on näihin hommiin. Kehittämisprojektissa pääsin toteuttamaan itseäni, Aleksi jatkaa.

 

Työ ja oppisopimuksella opiskelu oli helppo sovittaa yhteen

POK:lla on jo käynnissä haku seuraavaan Myyjästä vastuumyyjäksi -koulutukseen. Haku on avoinna kaikille POK:n työntekijöille. Tähän mennessä koulutuksesta on valmistunut noin 40 myyjää.

– Ajatus on, että koulutuksen suoritettuaan henkilö pystyisi hakemaan vastuumyyjän paikkoja, ja jo koulutuksen aikana hän pääsisi harjoittelemaan noita tehtäviä, Milka Kuismanen kertoo.

Koulutus toteutetaan oppisopimuksella työn ohessa. Aleksin ja Sannan mielestä toteutustapa on ollut erittäin toimiva. Sanna tuumaa, että oppisopimuksella opiskelu sopii erityisesti hänen itsensä kaltaisille tekijäihmisille. Koulutus kesti noin yhdeksän kuukautta.

– Koulutus ei syönyt työtä eikä työ syönyt koulutusta. Oli helppo sovittaa tekemiset yhteen, Aleksi kertoo.

– Olen 42-vuotias ja tämä oli ensimmäinen ammattitutkintoni. Oli helppo lähteä mukaan, koska koulutus oli lyhyt ja aikataulutus jousti niin paljon, että tehtävät ehti tehdä työn ohessa, Sanna kertoo.

Tea Nikkilä iloitsee opiskelijoiden kokemuksista.

– Oli hieno huomata, miten opiskelijat matkan aikana kehittyivät ja innostuivat onnistumisistaan, Tea kertoo.