Hoiva-avustaja: Hoitotyötä sydämellisesti

Sharifa Fayzanulhag on löytänyt unelmatyönsä, jossa pääsee auttamaan ihmisiä. Afganistanista Tampereelle päätynyt Sharifa ehti opiskella kotimaassaan lääketiedettä yliopistossa kaksi vuotta ennen lasten syntymää ja Suomeen muuttoa. Vuonna 2012 hän valmistui TAKKista hoiva-avustajaksi ja työskentelee nyt Attendon hoivakoti Ruusuvuoressa.

Sharifa on tiennyt aina, että hoiva-ala on hänen juttunsa. Suomeen saavuttuaan hän opiskeli ensin suomen kieltä ja haki sen jälkeen useamman kerran lähihoitajakoulutuksiin, tuloksetta. Hoiva-ala alkoi tuntua saavuttamattomalta unelmalta ja Sharifa päätyi kokkikoulutukseen. Haave hoiva-alasta ei kuitenkaan hellittänyt ja kun hoiva-avustaja koulutus tuli hakuun, Sharifa päätti yrittää vielä kerran. Useiden kymmenien hakijoiden joukosta ja perusteellisten soveltuvuustestien jälkeen hänestä tuli kuin tulikin hoiva-avustajaopiskelija. 

Opiskelukaverit ja kouluttajat kannustajina

Opiskeluun oman haasteensa toi suomen kieli, jonka hyvä hallinta erityisesti hoiva-alalla on tärkeää. Sharifa on huomannut, että tärkeää kielitaidon kehittymiselle on muilta saatu positiivinen palaute ja kannustus. Silloin tuntuu, että osaakin paremmin. Kaiken kaikkiaan opiskelu TAKKissa oli Sharifan mielestä tosi mukavaa ja tukea mm. tutkintosuunnitelmien tekemiseen oli saatavilla. Opiskelijaryhmästä muodostui tärkeä tukipilari ja porukka tsemppasi toinen toistaan vaikeiden kohtien yli. Sharifa kiittelee myös kouluttajia, jotka jaksoivat aina kannustaa eteenpäin ja joilta sai kysymyksiinsä aina vastauksen.

Työpaikka löytyi - tulevaisuudessa lähihoitajaksi

Työpaikka valmistumisen jälkeen löytyi dementiahoivakoti Ruusuvuoresta. Dementoituneiden asiakkaiden kanssa työskenneltäessä on tärkeää pysyä rauhallisena ja kuunnella asiakkaan toiveita ja tarpeita. Kuntoutumisen tukeminen oli yksi osio hoiva-avustajakoulutuksessa ja sen kautta tullut ammattiosaaminen auttaa tukemaan asiakasta toimimaan itse ei tekemään puolesta. Hoiva-avustajan työssä tärkeinä ominaisuuksina Sharifa näkee kärsivällisyyden ja halun auttaa ihmisiä.

Työtä täytyy tehdä sydämellisesti. Palkitsevaa on, kun haastava asiakastilanne sulaa hymyyn ja yhteinen sävel löytyy.

Sharifan työtehtäviin on Ruusuvuoressa kuulunut mm. perushoivaa, siivousta ja viriketoimintaa. Jatkossa pääasiallisena tehtävänä tulee olemaan viriketoiminnan järjestäminen ja siitä hän on erityisen iloinen. Viriketoiminnalla on tärkeä rooli asukkaiden toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemisessa.

Yhteisten ulkoiluhetkien aikana on tilaa asiakkaiden elämäntarinoille.

Tulevaisuuden tavoitteena Sharifalla on täydentää hoiva-avustajan koulutus työn ohessa lähihoitajatutkinnoksi. Täydentäminen vaatii enää kahden tutkinnon osan suorittamisen. Se saa kuitenkin vielä odottaa, koska parasta nyt on työ unelmatyöpaikassa hyvien työkavereiden ja mukavien asiakkaiden kanssa.


Tutkintouudistuksen myötä hoiva-avustajakoulutus uusiutuu aikataululla, joka ei ole vielä tiedossa. Julkaisemme koulutuksen hakuun nettisivuilla, kun uudistus valmistuu. Samantyyppisiin tehtäviin työllistytään mm. lähihoitaja- ja kotityöpalvelualan koulutuksista.

Lue lisää sosiaali- ja terveysalan koulutuksista

Lue lisää kotityöpalvelualan koulutuksista

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!