Yrityskummit saavat oppia mentoroimiseen TAKKin yritysneuvojakoulutuksesta

Jo lähes 80 yrityskummia on suorittanut yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa.

Pirkanmaan Yrityskummit ry on yrittäjien tukena erilaisissa haasteissa. Yrityskummit ovat pitkän uran tehneitä yrittäjiä, yritysjohtajia ja liiketoiminnan osaajia, joilta löytyy sellaista osaamista ja kokemusta, joka auttaa yrittäjiä liiketoiminnan kehittämisessä. Kummitoiminta on vapaaehtoistyötä.

– Olen saanut itse paljon ja halusin antaa jotain takaisin. Siksi ryhdyin yrityskummiksi, kertoo yrityskummi ja kansainvälisen markkinoinnin asiantuntija Heikki Savikko. Yrityskummi-kollega Jarmo Paunu nyökyttelee vieressä.

– Työelämästä päästyä koitti hetkellinen ihmettelyn aika. Päädyin siihen, että minulla on vielä annettavaa ja voisin osaamisellani auttaa nuoria tahoja. Yrityskummiksi ryhtyminen oli parasta mitä saatoin tehdä, henkilöliikenteen parissa työuransa tehnyt Paunu kertoo.

Heikki on toiminut yrityskummina kolmisen vuotta, Jarmo vuoden. Kummeiksi ryhdyttyään he molemmat ovat suorittaneet yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon TAKKissa. 

– Heti kun aloitin tehtävässä, minulle esiteltiin koulutusta ja kysyttiin, kiinnostaisiko. Kyllä kiinnosti!, Jarmo kertoo.

Koulutuksessa hankitaan tietotaitoa ja verkostoja

Yrityskummi törmää neuvontatyössään moniin sellaisiin kysymyksiin, joiden kanssa hän ei välttämättä aiemmin ole joutunut tekemisiin. Tähän tarpeeseen haluttiin vastata kummeille räätälöidyllä omalla koulutuksella. 

Koulutuksen aikana perehdytään yrityksen muuttuvaan toimintaympäristöön, mentorointiin, yrittäjän tukipalveluihin, talouteen ja verotukseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä yrityskauppaan ja omistajanvaihdokseen. Luennoitsijoina toimivat alan huippuasiantuntijat. Koulutus kestää noin vuoden ja opetuspäiviä on kerran kuukaudessa.

Jarmo Paunu ja Heikki Savikko kokevat, että koulutuksesta sai ymmärrystä ja toimintatapoja erityisesti yritysten ja mentoroitavien lähestymiseen. Yrityskummin tehtävässä painottuu paitsi auttaminen, myös vuorovaikutustaidot. Myös tietotaito karttui. 

– Pitkän työuran jälkeen tuntee todella hyvin asiat joltain sektorilta, mutta on hyvä oppia enemmän myös niistä osa-alueista, joita ei itse niin hyvin tunne. Omaa tietotaitoa on hyvä täydentää, Paunu kertoo.

– PK-kentässä syntyy Suomen työllisyys. Tavoitteena on, että siellä vältyttäisiin samoilta virheiltä, joita on aiemmin historiassa tehty. Tässä yrityskummin täytyy pystyä osaamisellaan auttamaan, Savikko toteaa.

Lisäksi Paunu ja Savikko nostavat koulutuksen merkittäväksi anniksi verkostoitumisen. Yrityskummille verkostot ovat kaiken a ja o. Koulutuksissa yrityskummit ovat päässeet tutustumaan paremmin toisiinsa.

– Meille yrityskummeille vahvuus on se, että kaikilla on erilaiset taustat. Opimme myös toisiltamme, Jarmo Paunu kertoo.

Koulutus kehittää Yrityskummien toimintaa

Yritysneuvojan koulutukseen sisältyy myös ryhmätöitä, joiden avulla kehitetään Yrityskummien toimintaa aina viestinnästä kansainvälistymiseen ja digitalisaatioon. Esimerkiksi Jarmo Paunu ryhmineen kehitti keinoja hyödyntää hiljaista tietoa yrityskummitoiminnassa. Heikki Savikko ryhmineen puolestaan järjesti kyselytutkimuksen elinkeinotoiminnan parissa työskenteleville kuntatyöntekijöille Pirkanmaalla. Kyselyssä kartoitettiin heidän tarpeitaan ja toiveitaan yritysten sparraamiseen liittyen.

– Koulutuksessa tehtyjä ryhmätöitä on nostettu käytännön työkaluiksi kummitoiminnassa ja osaa on jo jatkotyöstetty eri toimikunnissamme edelleen, kertoo Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtaja Tapani Kaskela.

– Nämä meille räätälöidyt koulutukset ovat tarjonneet haluamaamme täsmäkoulutusta yrityskummien tietojen päivittämiseen huomioiden erilaiset asiakastarpeet. Lähipäivät ovat myös selvästi lisänneet motivaatiota osallistua käytännön kummityöhön esimerkiksi osallistumalla yritysklinikoille.

TAKKin koulutussuunnittelija Tuija Pohjansaari-Kirmon mukaan 80 yrityskummin kouluttaminen yritysneuvojiksi on poikkeuksellista Suomen mittakaavassa. Yrityskummien lisäksi ryhmissä on ollut mukana yksittäisiä edustajia Pirkanmaan yritysneuvontaorganisaatioista.

– Koulutus on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Sitä on esitelty EU-tason kansainvälisessä yhteistyöverkostossa, jonka tavoite on jakaa parhaita käytäntöjä yritysten tukemiseksi, Pohjansaari-Kirmo kertoo.

Seuraavan yritysneuvojakoulutus alkaa helmikuussa 2023.

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!