Yt-neuvotteluista uusille urille apteekkiin

- Työskentelin Veljekset Keskisellä Tuurissa parturi-kampaajana lähes 15 vuotta. Viime vuonna kyläkaupassa käytiin yt-neuvottelut ja työt loppuivat, kertooTAKKista valmistunut Anne Hietakangas.

Työnantaja tarjosi mahdollisuutta kouluttautua uudelleen Silta-hankkeen kautta. Hietakangas tiesi heti, että hän haluaa opiskella nimenomaan TAKKissa, Tampereella, vaikka Etelä-Pohjanmaalta sinne matkaa tuleekin.

- Nikkilän Tea TAKKista kävi kouluttamassa Keskisellä palveluosaajapassikoulutuksia muutama vuosi sitten. Koulutuksesta jäi niin hyvä fiilis, että halusin ehdottomasti tulla TAKKiin.

Visualistin koulutus alkoi tammikuussa, ja Hietakangas sai tutkinnon valmiiksi kahdeksassa kuukaudessa. Tahti oli tiukka. Siihen sisältyi sekä lähipäiviä Tampereella että työssäoppimista Farkkuputiikki Zipper’sillä, Tuurissa. Opiskelu oli käytännönläheistä ja myös osaaminen osoitettiin käytännön työssä ei kirjallisilla kokeilla.

- Nopea koulutusaika oli mahdollinen, kun minulla oli alla parturi-kampaajan tutkinnon lisäksi merkonomiopinnot.

Koulutuksen sisältö ja kesto määriteltiin yksilöllisesti ja aikaisempi osaaminen: työkokemus ja koulutukset vaikuttivat. Asioita, jotka jo osaa, ei tarvinnut opiskella uudelleen. Matkailu Tampereelle lähipäiviin ei aiheuttanut hankaluuksia. Opiskelu sujui lähipiirin tuella, vaikka Hietakankaalla on kotona neljä lasta, joista kaksi on alakoululaisia.

- Annen innostus ja positiivinen energia sekä kiinnostus oppia uusia asioita innostivat myös muita - sekä opinnoissa että työelämässä, kertoo kouluttaja Kati Vaateri.

- Annen idearikkaus nousi esiin ja edesauttoi häntä valmistumaan nopeassa tahdissa. Voin lämpimästi suositella häntä asiakaspalvelun ja markkinoinnin tehtäviin.

Viittä vaille viisikymppisenä opiskelemaan lähtemisessä pelotti etukäteen ainoastaan taloudellinen puoli, mutta ansioturvan ansiosta siitäkään ei tullut ongelmaa.

- Kati, kuten koko muukin henkilökunta oli todella mukavaa, ystävällistä ja palvelualtista väkeä – ja todella ammattitaitoista. TAKKissa on lämmin ja välittävä tunnelma!

- Jonkun verran sain osakseni ihmettelyä, kun lähdin heti töiden loputtua opiskelemaan, vaikka olisi voinut olla kotona ja nauttia vapaa-ajasta. Olen kuitenkin sen tyyppinen ihminen, joka tarvitsee äksöniä.

Hietakangas valmistui elokuussa, ja aloitti heti syyskuussa teknisenä apulaisena Töysän apteekissa. Hän vastaa myös apteekin somistuksesta, myymälämarkkinoinnista sekä sosiaalisen median päivityksistä. Työsopimus on vakituinen ja täysillä tunneilla.

- Yt-tilanteet ovat isoja muutoksia. Jos siinä kohtaa tulee mahdollisuus opiskeluun, niin siihen kannattaa ehdottomasti tarttua, Hietakangas kannustaa.

- Koen vain voittaneeni, kun uskalsin lähteä opiskelemaan uutta ja vaihtamaan ammattia. Jatko-opiskelukaan ei ole poissuljettu.


 

Mitä Anne Hietakankaalle kuuluu 2022?

Nelisen vuotta valmistumisensa jälkeen Anne Hietakangas viihtyy edelleen Töysän apteekissa. Työssään Anne pääsee hyödyntämään monipuolisesti niin opiskelutaustaansa kuin aiempaa työkokemustaankin. Apteekin kosmetiikkavalikoimaan kuuluvat muun muassa hiuspohjaongelmiin liittyvät tuotteet, joiden kanssa Annen parturi-kampaajakokemuksesta on apua. TAKKista hankittu vahvaa visuaalista osaamista hän pääsee puolestaan käyttämään suunnitellessaan apteekin esillepanoja, joihin saa hyviä materiaaleja tuotteiden valmistajilta. 

Anne on todella tyytyväinen sekä työhönsä että työyhteisöönsä. 

– Lisäkoulutuksesta sain varmuutta tekemiseen, muuten kynnys olisi ollut korkealla. Henkilökohtaisen suunnitelman avulla opintoja pystyi suuntaamaan joustavasti oman kiinnostuksen mukaan. Uuden oppiminen onnistuu näin viisikymppisenäkin, opiskelu todellakin kannatti, hän sanoo. 

Anne antaa TAKKin kouluttajille isot kiitokset ja hyvin organisoidulle opinpolulleen täydet pisteet. Hän arvelee, että moni keski-ikäinen ei tiedä, kuinka helppoa ja joustavaa lisäkouluttautuminen tai miten nykyään opiskellaan. Opinnot onnistuvat joustavasti kauempaakin ja lähipäiviä oli keskimäärin kerran kuussa. Hän toivoo, että muutkin löytäisivät kaikki TAKKin tarjoamat mahdollisuudet ja lähtisivät rohkeasti opintielle – iästä tai asuinpaikasta riippumatta.