Makuja Titanicin hengessä

Sadan vuoden takaisia fine dining -tunnelmia ja viiden ruokalajin menu ensimmäisen luokan tapaan. Keskellä pöytää höyryää jäävuori. Mistä oikein on kyse? 

TAKKin opetuskeittiössä kävi kuhina, kun ravintolakokkiopiskelijat hääräsivät keittiössä Titanicin hengessä. Opiskelijat saivat tehtäväkseen toteuttaa kymmenen hengen kutsuvierastilaisuuden ideoinnista toteutukseen. 

- Saimme vapaat kädet tilaisuuden toteuttamiseen. Ideoinnin tuloksena keksimme teemaksi Titanicin, ja menun ruokalajit onkin poimittu Titanicin alkuperäiseltä ruokalistalta, ravintolakokiksi valmistuva Pia Yli-Kärkelä kertoo. 

Rima korkealle

Viiden ruokalajin menu kuulostaa herkulliselta. Listalta löytyy mm. kampasimpukkaa häränhäntäliemessä, haudutettua lohta kevätparsan kera sekä karitsan kyljystä minttukastikkeella. Ravintolakokkien ryhmä on ottanut haasteen vastaan, sillä menu ei ole helpoimmasta päästä valmistaa. Myös vieraat, joita oli kutsuttu keittiömestariyhdistyksestä, Pirkosta ja Ahlmanilta, asettivat oman ripauksensa tilaisuuden luonteeseen. 

- Tällaisen menun toteuttaminen on haastavaa myös ammattilaiselle. Opiskelijat ovat kuitenkin ottaneet haasteen hyvin vastaan ja asettaneet riman korkealle, ryhmän kouluttaja Tapio Määttänen toteaa. 

Tilaisuuden suunnittelu on ollut kahden viikon projekti. Sen aikana opiskelijat ovat mm. ideoineet teeman ja menun, kehittäneet itse ruokalajien reseptit, tehneet koeannoksia ja hioneet kattauksen kuntoon. Ruokalajit on poimittu Titanicin alkuperäiseltä listalta, mutta päivittäen ne tähän aikaan ja hetkeen. 

Tule hyvä kakku

Pari tuntia ennen h-hetkeä keittiössä on odottavainen tunnelma. 

- Tänään on jatkettu esivalmisteluita, katsottu astioita valmiiksi ja laitettu sali kuntoon, keittiössä hääräävä Pia Yli-Kärkelä listaa. 
Salin puolella kattausta viimeistelevä Piia Hyytiä puolestaan miettii paikkaa kattausta varten valmistetulle jäävuorelle. 

- Olen hakenut ideaa kattaukseen dokumentista ja elokuvasta. Projekti on ollut tähänastisista mielenkiintoisin. Vielä ei jännitä, vaan olen luottavaisin mielin, Piia tuumaa. 

Muutamaa työntäyteistä hetkeä myöhemmin opiskelijat saivat hyvillä mielin huoahtaa. Tämä tarina sai onnellisemman päätöksen kuin itse teemana ollut Titanic. 

- Menu oli kokonaisuudessaan onnistunut. Ruokien mauissa ja raaka-aineiden yhdistämisessä oli onnistuttu hienosti, kertoo arvovaltaiselta vierasjoukolta saatu palaute. 

- Raaka-aineiden kypsyydet olivat loistavia. Myös annosten esillelaitto oli onnistunut, palautteissa todetaan. 

Vieraiden lisäksi myös opiskelijat ja kouluttaja olivat tyytyväisiä tilaisuuteen. Ryhmä viittä vaille valmiita ravintolakokkeja lähteekin urakan jälkeen hyvillä mielin viimeiselle työssäoppimisjaksolle ennen valmistumistaan.