Työssäoppimisjakso ulkomailla avartaa ammatillista näkemystä

TAKKin opiskelijoilla on syksystä 2013 alkaen ollut mahdollisuus suorittaa yksi koulutuksen työssäoppimisjakso ulkomailla. Ensimmäiset vaihtarit suuntasivat marraskuussa Aalborgiin, Tanskaan. 

Päänavaajina saivat kunnian toimia ravintolakokkiopiskelijat Sami Cantafioja Tapio Luoma. Samin työssäoppimispaikaksi valikoitui eurooppalaista ja aasialaista ruokakulttuuria yhdistelevä ravintola Fusion, jossa tarjoillaan mm. sushia tanskalaisella twistillä.

Opin erityisesti uusia tapoja käsitellä kalaa ja muita meren eläviä, kuten etukäteen odotinkin, Sami summaa jakson antia.

Tapion työssäoppimispaikan, ravintola Propagandan, erikoisuutena olivat tapakset tanskalaiseen tyyliin. Työkielenä oli englanti, vaikka tanskan taitojaankin olisi saanut kokeilla. Suomalaisia työssäoppijoita arvostettiin ja heidät otettiin tasaveroisina mukaan porukkaan.

Jakson alussa määriteltiin yhdessä työnantajan kanssa pääasialliset tehtävät, mutta niitä tarkennettiin matkan varrella myös omien toiveiden mukaan.

Oma-aloitteisuus oli tärkeää: se, että itse aktiivisesti hakeutui erilaisiin tehtäviin. Silloin myös pääsi tekemään monipuolisesti.

Työssäoppimisen kesto oli kuusi viikkoa, ja siinä ajassa ehti oppia paljon uutta.

Tuleville huippukokeille huippujärjestelyt

Työssäoppimispaikkojen hankkimisesta vastasi TAKKin tanskalainen yhteistyökumppani Food College Aalborg. Myös asuminen on järjestetty Tanskasta käsin, eikä siitäkään siis tarvinnut itse huolehtia. Yhteyshenkilö oli vastassa lentokentällä ja auttoi kaikissa käytännön haasteissa, joita jakson aikana tuli vastaan.

TAKK tarjoaa oppisopimus- ja omaehtoisissa koulutuksissa opiskeleville työssäoppimisjaksoja ulkomailla useilla eri aloilla. Matkailu- ja ravitsemisalalla myös työvoimakoulutusopiskelijoilla on mahdollisuus osallistua kansainväliselle työssäoppimisjaksolle.  Ulkomaan jakso on mahdollista sijoittaa joustavasti opintojen eri vaiheisiin. Kaikki vaihtokohteet ovat Euroopassa.

Jakson järjestelyissä opiskelijan apuna ovat sekä oma kouluttaja TAKKissa että vastaanottavassa maassa toimiva yhteyshenkilö. TAKKin kv-palvelut toimivat sekä opiskelijan että kouluttajan tukena.


Tutustu Samin ja Tapion kokemuksiin tarkemmin TAKKin blogissa!

Lue lisää matkailu- ja ravitsemisalasta