Hyvä työnopastaminen on kaiken A ja O

Pirkanmaan Osuuskaupassa panostetaan uuden työntekijän opastamiseen ja perehdytykseen. Hyvä perehdytys auttaa uutta työntekijää pääsemään nopeasti osaksi työyhteisöä, sitouttaa ja parantaa työn sujuvuutta sekä työnantajamielikuvaa. TAKK ja Pirkanmaan Osuuskauppa toteuttivat yhdessä työnopastajavalmennuksen Pirkanmaan Osuuskaupan eri toimipisteillä työskenteleville henkilöille.

Työnopastajavalmennukseen osallistunut Sari Raivio on konkari kaupan alalla. Hän työskentelee Virtain S-marketissa.

- Olen ollut täällä 20 vuotta ja teen vähän kaikenlaista. Olen perehdyttäjänä, minulla on hyllykartat, olen kassavastaava kakkosena ja olen ollut mukana myös ruoan verkkokaupan vastuussa, luettelee Raivio.

Uuden työntekijän perehdytys ja työnopastaminen on tärkeää.

- Hyvä perehdytys on kaiken A ja O. Sen ansiosta henkilö tuntee itsensä varmaksi työssään ja kokee onnistumisia. Hyvä perehdytys myös helpottaa meidän muiden työtä ja säästää aikaa. Myös työn jatkuvuuden kannalta hyvä perehdytys on tärkeää, jotta henkilö tulee uudestaan töihin. Meillä on kausityöntekijöitä ja he eivät tule seuraavana kesänä takaisin, jos eivät ole tunteneet oloaan tervetulleeksi ja hyvin opastetuksi.

Raivion mukaan hyvään perehdytykseen annetaan aikaa ja se koetaan tärkeäksi. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin.

- Kun itse aloitin, perehdytystä oli ehkä noin kymmenen minuuttia kassalla ja sitten sanottiin, että sähän pärjäät hyvin ja jätettiin siihen. Olen onneksi ollut aina omatoiminen, joten olen kokeillut tehdä asioita, mutta henkilö, jolla ei ole omaa uskallusta kokeilla, niin sehän on ihan hirveää, jos siihen jätetään yksin, Raivio parahtaa.

Vuorovaikutteista oppimista TAKKissa

Työnopastamisen arvostamisesta Pirkanmaan Osuuskaupassa kertoo myös merkittävä panostus koulutukseen. Työnopastaja- ja perehdytysvalmennukseen on osallistunut jo kolme ryhmää ja neljäs ryhmä on tulossa. Raivion suorittamaan koulutukseen osallistui Pirkanmaan Osuuskaupan henkilökuntaa eri toimipaikoista, kuten Prismasta, S-Marketista ja Salesta. 

- Olen ollut perehdyttäjänä jo viisi vuotta ja sain koulutuksesta uusia työkaluja työhöni. Opiskelussa käytiin läpi mm. lainmukaisuutta, millainen on hyvä perehdyttäjä ja erityistuen tarpeessa olevien perehdyttämistä. Opiskelu oli käytännönläheistä ja kattavaa. Saimme hyviä vinkkejä myös toisiltamme. Koulutus oli hyvin laaja, mikä oli tosi kiva.

Raivio kehuu erityisesti koulutuksen keskustelevaa toteutustapaa.

- Koulutus oli vuorovaikutteinen eli opettajat eivät yksin puhuneet vaan tapaamisissa sai keskustella. Valmennuksessa syntyi oivalluksia, ja porukka oli hirmuisen kiva. Oli mukavaa olla yhdessä ja jakaa ajatuksia. Saimme paljon kouluttajilta, ja opit olivat hienoja. 

Mieleen jäi myös TAKKin kouluttajat.

- Parasta olivat huiput kouluttajat ja oivaltaminen. Kouluttajien hauskat esimerkit niin hyvästä kuin pahasta jäivät mieleen. Erityistuen tarpeen päivä oli myös todella hyvä. Siellä käytiin läpi esimerkiksi, mikä on selkokieli ja miten ottaa vastaan ihminen, jolla on joku erityistarve.

Raivio on ottanut valmennuksen opit käytäntöön perehdyttäessään uusia kollegoitaan.

- Turvallisuusasiat tulevat nyt enemmän esille kuin aiemmin, lisäsin myös palautekeskustelut perehdyttämiseeni ja lisäksi yksityiskohtaisempia pikku juttuja, joista sain vinkkejä muilta koulutukseen osallistuvilta pokkilaisilta. 

Raivio suosittelee työnopastajavalmennusta lämpimästi.

- Suosittelisin työnopastajavalmennusta kaikille, ainakin niille, jotka perehdyttävät työssään. Koulutus olisi myös tosi hyvä esihenkilöille ja kaikille, jotka ovat perehdytyksen kanssa tekemisissä työssään.

Raivio on tyytyväinen, että osallistui työnopastajavalmennukseen.

- En ole ikinä ollut noin hyvässä koulutuksessa aikaisemmin. Koulutus oli tosi hyvä, Raivio päättää.