Opiskelijat valmistivat kierrätysmateriaaleista joulutaideteoksia ilostuttamaan TAKKilaisia

Joulukuun ajan TAKKin pihalla kulkijoita ovat ilostuttaneet metkat porot ja pukit. Kyseessä ovat rakennusalan opiskelijoiden tekemät joulutaideteokset, jotka on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaaleista. Samalla opiskelijat pääsivät edistämään opintojaan, sillä tällä tavoin he suorittivat YTO-opintoihin kuuluvan Taide ja luova ilmaisu -osan.

Opiskelijat Jani Sassi ja Buba Sillah kertovat, että alkuun tuntui hankalalta keksiä, kuinka jätteistä saisi kasattua jouluisen hahmon. Materiaalia ei ollut käytettävissä kovin paljon. Nopeasti mielikuvitus lähti kuitenkin lentoon.
 

– Löysin joulupukille selkärangan ja lantion toimistotuolista. Siitä sain tehtyä istuma-asennon, Jani kertoo. Nyt pukki istuskelee pienen pihamökin katolla.

Lisäksi pukin rakentamisessa on käytetty alumiiniputkia, lamppuja ja lautojen sekä rimojen pätkiä, joita on jäänyt yli rakennuspuolen sahauksista. Parta pukille saksittiin sementtisäkistä. 

Samoja materiaaleja käytti myös Buba, joka halusi tuoda teokseen omaa kulttuuriaan ja teki Gambian pukin. 

– Gambiassa vietetään jouluna festivaaleja, jolloin ihmiset kulkevat pitkin katuja ja laulavat. Silloin voi pukeutua Gambian pukiksi. Sitä kutsutaan Huntingiksi, Buba kertoo. 
 

TAKKissa YTO-opintojen Taide ja luova -ilmaisu osan voi suorittaa monella eri tavalla

Useat TAKKin perustutkinnoista ovat kädentaidon aloilla, jolloin YTO-opintojen Taide ja luova ilmaisu -osa on helppo suorittaa ammattiopintojen lomassa. Opinnoissa voi hyödyntää myös omia taiteeseen, luovuuteen ja kulttuuriin liittyviä harrastuksia tai muuta vapaa-ajan toimintaa. 

TAKKissa on myös pidetty taidetapahtumia, joissa opiskelijat keräävät osaamispisteitä osallistumalla erilaisille luovan toiminnan rasteille. Aktiivinen osallistuminen huomioidaan arvioinnissa. 

Taide ja luova ilmaisu -osan voi suorittaa myös kokonaan verkossa tekemällä itsenäisesti erilaisia tehtäviä, tai opiskelija voi myös ehdottaa kouluttajalle jotain omaa, itselle sopivampaa tapaa tuoda taiteellista ja luovaa osaamistaan esille.