CO2-koulutus vastaa yritysten tarpeeseen

TAKKin kylmäalan tiloissa on rauhallisen päättäväinen ilmapiiri, kun asentajat neljästä yrityksestä opiskelevat hiilidioksidin eli CO2:n kylmäainekäytön erityispiirteitä. Mukana ovat Vilppulan HuoltoPalvelu Oy, Porin Kylmäasennus Oy ja kemiläinen Kylmäsormi.

Kylmäsormi-yrityksen omistaja Pekka Tapio on tullut kouluttautumaan pisimmältä, noin 600 kilometrin päästä. Hän kertoo, että kylmätekniikassa siirrytään hiilidioksidin käyttöön, koska perinteisten F-kaasujen käyttöä kylmäaineena rajoitetaan ilmastosyistä.

- Alan yritykset tarvitsevat hiilidioksidiosaamista ennen pitkää, joten on parasta hankkia se saman tien, Tapio sanoo.

Nykyisin kaikki vähänkään suuremmat, esimerkiksi kauppoihin asennettavat, kylmälaitteet käyttävät CO2-tekniikkaa. Niissä paineet ovat jopa yli 100 baria, joten turvallinen käyttö ja huolto vaativat osaamista ja ymmärrystä. Laitteistot rekisteröidään ja niille nimetään käytönvalvoja. Käytönvalvojiksi nimetään kylmäalan ammattilaisia, joilla on työhön riittävä asiantuntemus. Asiantuntemus syntyy käytännön työn ja työnantajan järjestämän laiteperehdytyksen kautta, ja lisäksi tarvittava säädösosaaminen hankitaan painelaitealan kurssilla.

TAKKissa käytönvalvojan koulutus on viisipäiväinen. Koulutuksessa käydään läpi CO2-kylmälaitteiston asennus, käyttöönotto, huolto, vikojen paikantaminen ja korjaus sekä käytönvalvojan kokeeseen valmistava teoriaosuus. Osaaminen varmistetaan kokeella.

Pekka Tapiolle koulutuksen tärkein anti oli käytännönharjoitus, jossa kylmälaitos tyhjennettiin hiilidioksidista ja täytettiin uudelleen.  Hän pitää koulutusta muutenkin perusteellisena:

- Ei laitteita yleensä työssä pureta yhtä pieniin osiin kuin täällä. Normaalisti esimerkiksi viallinen kompressori vaihdetaan vain uuteen, mutta täällä purimme ja kasasimme kompressorin asennuksen yhteydessä kokonaan.

CO2-koulutusta ei tarjota kaikkialla

Porin kylmäasennus Oy:n Tommi Haapaniemi sai tiedon TAKKin CO2-kursseista KylmäExtra-lehdestä. Haapaniemi kertoo, että TAKK oli jo ennestään tuttu, koska heidän työntekijöistään parikin opiskelee TAKKissa oppisopimuksella.

- Pikaisella googlettelulla selvisi, ettei tähän koulutukseen muita paikkoja oikein olekaan.

Opiskelukäyttöön suunniteltu kylmälaitteisto

Oppimisympäristö sai CO2-kurssin opiskelijoilta kehuja. Erityisesti kiiteltiin kouluttajan asiantuntemusta kylmälaitteiston suhteen. Perehtyneisyys on luonnollisesti hyvällä tasolla, koska laitteisto on suunniteltu ja rakennettu TAKKissa kylmäalan koulutuskäyttöä varten.

CO2-oppimisympäristön varustelu on kuin marketissa: kylmäkoneikko, pakastehuone, pakastekaappi ja kylmähuoneita. Laitteet ovat kuitenkin lähempänä toisiaan kuin kaupassa, joten laitteelta toiselle siirtyminen käy helposti.


Katso seuraavat CO2-koulutukset

Lue lisää talotekniikasta ja kylmäalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!