TAKKin koulutuksien kautta second hand -yrittäjäksi

TAKK kouluttaa yritystoimintaa suunnittelevia ja jo yrittäjinä toimivia. Tuore yrittäjä Juulia Heinämäki haki potkua yrittäjän uralleen suorittamalla TAKKissa kaksikin eri yrittäjyyden koulutusta. Koulutusten jälkeen Heinämäellä oli varmuutta hypätä kokoaikaiseksi yrittäjäksi, ja kohta päivänvalon näkee HAY Second Hand -vaateliike.
 

Juulia Heinämäki kertoo, että hänellä on iso hyppy edessä.

- Olen perustanut HAY Second Hand nimisen yrityksen Tampereelle, jossa myyn kierrätettyä muotia vahvalla unisex-ajatuksella. Avaan nyt kivijalkamyymälän, jota pyöritän yksin. Sen lisäksi suunnitteilla on verkkokaupan perustaminen, joka on seuraava askel.

Haastattelupäivä on kymmenen vuotta, suurimmaksi osaksi kaupan alalla ja vaateliikkeissä, työskennelleen Heinämäen toinen virallinen päivä yrittäjänä. 

- Lopetin tällä viikolla päätyöni vakuutusalalla ja eilen oli virallisesti ensimmäinen päivä yrittäjänä.

Alun perin Lahdesta kotoisin oleva, mutta Tampereella 12 vuotta asunut Heinämäki kertoo, että on tehnyt sivutoimisesti yrittäjän töitä kuitenkin jo aikaisemmin. Hän on pitänyt pop up -tapahtumia ja ollut mukana myymässä vaatteita eri tapahtumissa. Heinämäki ei siis hyppää kylmiltään yrittäjäksi, ja tämän lisäksi hän on käynyt kaksi yrittäjyyskoulutusta TAKKissa.

- Kävin jo kuusi vuotta sitten silloin kuusi viikkoa kestäneen TE-toimiston järjestämän Pirkanmaalaiset polut yrittäjyyteen -koulutuksen, ja toissa talvena suoritin yrittäjyyden ammattitutkinnon, koska halusin sparrata ja edistää lisää liikeideaani. 

Sparrailua ja liikeidean kirkastusta TAKKissa

Vaikka TAKK oli jo tuttu, Heinämäki tutustui myös muiden oppilaitosten koulutustarjontaan.

- Pallottelin TAKKin ja Tredun välillä, kummassa suorittaisin yrittäjyyden ammattitutkinnon. Tredulla oli pidempi koulutus, ja TAKKin koulutus kesti viisi kuukautta. Lisäksi tunsin kouluttaja Sirpa Mertaniemen aiemmalta kurssiltani, joten tiesin, että saan ammattitaitoista, inspiroivaa ja osaavaa koulutusta. TAKKin ja Tredun koulutuksissa oli toki myös hieman erilaiset sisällöt, joten näiden syiden takia päädyin TAKKiin.

Heinämäki kertoo, että kuuden viikon yrittäjyyskoulutus oli intensiivinen ja kattava.

- Meillä oli selkeät sisällöt ja kurssisuunnitelma esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman tekemisestä ja sparraamisesta. Koulutuksessa vieraili asiantuntijoita mm. TE-toimistosta ja vakuutusyhtiöistä ja lisäksi yrittäjiä kävi esittelemässä omaa toimintaansa.

Heinämäki halusi myöhemmin suorittaa myös yrittäjyyden ammattitutkinnon, koska oli ensimmäisen koulutuksen aikana alkutekijöissä liikeideansa kanssa.

- Moni muu oli pidemmällä ideansa kanssa, ja olin itse hieman lapsen kengissä sen suhteen, mitä olen lähtemässä tekemään. Myös tämän takia halusin myöhemmin suorittaa ammattitutkinnon.
 
Yrittäjyyskoulutuksista Heinämäelle jäi mieleen etenkin ryhmätyöskentely ja yhteinen sparraus.

- Parasta koulutuksissa oli ryhmän sparraus ja vuorovaikutus ihan ehdottomasti. Molemmissa koulutusryhmissä oli valtavan erilaisia liikeideoita. Kun elää omaa liikeideaa, on vähän kuin kuplassa, jolloin on tosi hyvä sparrata liikeideaa muiden kanssa. Sparrailu ja ryhmätyöskentely olivat todella hedelmällistä, koska sain kuulla muiden ajatuksia liikeideastani.

Heinämäki kertoo, että koulutuksessa kolahti eniten oman liikeidean esittely ja siitä saatu hyvä vastaanotto ja kannustus. Myös verotusasioiden opiskelu kolahti, mutta toisella tapaa.

- Yrityksen verotus ensimmäisessä koulutuksessa tuntui ihan siltä, että mihin oikein olen lähdössä, en ikinä opi näitä asioita, Heinämäki nauraa.

No onko Heinämäki oppinut?

- Olen ainakin treenannut niitä toiminimen kautta. Nyt perustin osakeyhtiön, joten kuviot toki hiukan muuttuvat. Mutta kuten kursseillakin mainittiin, hyvä kirjanpitäjä on kaiken A ja O. On myös hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan pitää osata myös ulkoistaa ja antaa toisen alan asiantuntijan hoitaa tietyt asiat, Heinämäki vinkkaa.

Tampereen second hand -yritykset saivat oman kartan

Pian aukeava liike pitää Heinämäen kiireisenä. Jatkossa kiireet tuskin helpottavat, mutta Heinämäellä riittää silti aikaa myös yhdistystoiminnalle.

- Olen mukana syksyllä perustetussa Second Hand Tampere -yhdistyksessä. Pyrimme yhdistämään alan toimijat Tampereella, mutta myös valtakunnallisesti. Alalla ei ole kattojärjestöjä, joten teemme töitä alan eteen ja olemme alan ääni ja media. Tampereella on paljon tekijöitä, jotka pitää saada näkyviin, jotta second handia ja kiertotaloutta voidaan valtavirtaistaa. 

Second Hand Tampere julkaisi kartan, johon on merkitty Tampereen kiertotaloustoimijoita, kuten vaateliikkeitä, kierrätyskeskuksia, ompelijoita, suutareita ja muita huoltopalveluita.

- Puheenjohtajamme Leena Aalto ja varapuheenjohtaja Anne Korkala saivat idean ja lähtivät kontaktoimaan alan toimijoita Tampereella. Kartta lanseerattiin Tavara-aseman tapahtumassa ja Pakkahuoneen Designtorilla, ja vastaanotto on ollut mieletön, Heinämäki iloitsee.

Mutta mistä Heinämäen liike on saanut nimensä?

- Hay tarkoittaa heinää ja tulee sukunimestäni Heinämäki. Lisäksi hay ääntyy kuin tervehdys hei/moi, jota myös brändin logona oleva musta ennustuskäsi kuvaa.

Yrittäminen tuskin on helppoa kuin heinän teko, mutta TAKKin koulutukset suoritettuaan Heinämäen ei ainakaan tarvitse hypätä sokkona tuntemattomaan.