Riikka huomasi päiväkotien siivouksessa kehitettävää ja opiskeli toimitilahuoltajaksi

Riikka loi itselleen täysin uuden työtehtävän Touhula-päiväkotien ruokapalvelujen ja puhtaanapidon koordinaattorina. Sitä ennen hän halusi hankkia virallisen koulutuksen puhtauspalvelualalta.

Toisen lapsen syntymän jälkeen Riikka Heinola asetti itselleen selkeän tavoitteen: pitää saada päivätyö. Parinkymmenen vuoden ajan jatkuneet epäsäännölliset työajat ravintola-alalla alkoivat riittää.

– Mietin, millaisessa ympäristössä viihtyisin, ja päiväkoti tuli mieleen, Riikka kertoo.

Pirkkalaan satuttiin juuri silloin hakemaan päiväkotiapulaista Touhula-päiväkotiin. Riikka pääsi haastatteluun ja tuli valituksi.

– Periaatteessa se oli uralla hyppy ”alaspäin”, koska olin tottunut olemaan ravintola-alalla esimiestehtävissä, mutta en ole katunut hetkeäkään.

Päiväkotiapulaisena Riikan työhön kuului talon puhtaanapito ja ruokahuolto, mutta myös lasten kanssa olemista. Suurtalouskokin taustan omaava Riikka ei malttanut olla tekemättä pieniä petrauksia ruokapuoleen - hän alkoi valmistaa välipalat lapsille itse, kun ne aiemmin oli tuotu yksikköön valmiina.

Riikan mielessä alkoi kehkeytyä selkeä kuva siitä, kuinka hän voisi kehittää enemmänkin Touhula-päiväkotien ruokahuolto- ja puhtaanapitokäytäntöjä sekä päiväkotiapulaisen työnkuvaa. Hän opiskeli TAKKissa lähiesimiestyön ammattitutkinnon oppisopimuksella. Koulutuksen myötä omat työtehtävät muuttuivat - Riikka alkoi järjestää koulutuksia Touhula-päiväkodeissa Pirkanmaalla ja muualla Suomessa, erityisenä painopisteenä ruokahävikin minimointi.

Jotain tuntui kuitenkin vielä puuttuvan. Riikka kaipasi vankempaa puhtauspalvelualan tuntemusta.

– Olin siivonnut päiväkotia monta vuotta, ja joissain aiemmissa koulutuksissa siivoustakin oli opiskeltu yhtenä osa-alueena. Koin kuitenkin, että haluan puhtauspalvelualan virallisen koulutuksen, kun lähden auttamaan Touhulan yksiköitä. Halusin oppia alan viimeisimmän tiedon ja erityisesti terminologian, jotta osaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Uudella osaamisella siivoussuunnitelmia kehittämään

Aiempien hyvien kokemuksien perusteella TAKK oli Riikalle luonnollinen valinta opiskelupaikaksi. Marraskuussa 2022 hän aloitti toimitilahuoltajan ammattitutkinnon ja valmistui jo kesäkuussa 2023.

– Opiskelu oli todella joustavaa, ja kouluttajat rentoja ja helposti lähestyttäviä. Opintoihin kuului myös työturvallisuuskortti, jota en ollut koskaan aiemmin opiskellut, ja ensiaputaidotkin tulivat hyvänä kertauksena.

– Oli mukavaa päästä juttelemaan siivouspuolen asioista opiskelukavereiden kanssa. Sain varmuutta omalle tekemiselle, Riikka kertoo.

Uudella osaamisellaan Riikka lähtee kehittämään yli sadan Touhula-päiväkodin yleisiä ja yksikkökohtaisia siivoussuunnitelmia. Kesäkuun alussa tehtävänimike muuttui ruokapalvelujen ja puhtaanapidon koordinaattoriksi.

– Lapsille on taattava laadukas siivous, jotta heillä on turvallinen toimintaympäristö. Päiväkodit ovat kodinomaisia tiloja, joissa on paljon pyyhittävää pintaa, ja pitää ottaa huomioon monenlaiset infektiot ja niiden leviämisen estäminen.

Riikka huomauttaa, että päiväkotiympäristön puhtaanapidossa myös ergonomia on asia, johon on kiinnitettävä huomiota. Kalusteet ja ympäristö on suunniteltu lapsille, joten moni asia on pienemmässä koossa.

Koulutuksen myötä Riikka huomasi, kuinka paljon puhtauspalveluala on kehittynyt.

– Koen, että puhtausalan arvostus on noussut, ja sen kuuluukin nousta. Esimerkiksi sairaalat eivät pyörisi päivääkään, jos siellä ei olisi puhtauspalvelualan ammattilaisia töissä. Arvostan joka ikistä siivoojaa.

Virnistäen Riikka kertoo jo pohtineensa, mitä sitä seuraavaksi opiskelisi. Työnantajakin siihen kannustaa. Kun sen aika tulee, aikoo hän olla taas yhteydessä TAKKiin.