Paperitehtaan trukkikuski ei lannistunut potkuista vaan opiskeli visualistiksi ja pukeutui Marimekkoon

Kun Marjo Sironen esittelee kuudentoista vuoden takaista perhekuvaa, enteen voi nähdä ja löytää.

- Marimekkoa on ennenkin käytetty, hän naurahtaa kuvan ihmisten kuoseista.

Silti tarina paperitehtaan työntekijästä markkinointiviestinnän visualistiksi ja Ideaparkin Marimekko Outlet -myymälän kangasosaston vastaavaksi on omalla tavallaan odottamaton. Miten ihmeessä trukinkuljettajan ja paperitehtaan ensimmäisen naislastaajan tie vie kansainvälisesti tunnetun brändin ja designyrityksen leipiin?

- Sain potkut, Sironen toteaa epäröimättä elämänsä kolhusta.

Opiskelu ei ollut työttömälle itselleen vaihtoehto tuskin lainkaan.

- En ajatellut lähteväni kouluun, sillä aikaisemmista opinnoista oli kulunut jo pitkälti yli 20 vuotta.

Vaan toisin kävi. Hänet hyväksyttiin syksyllä 2015 opiskelijaksi TAKKiin. Uusiin töihin hyvin motivoitunut opiskelija löysi nopeasti itsenä etsimässä sopivaa harjoittelupaikkaa Lempäälän Ideaparkin myymälöistä.

- Halusin heti sellaiseen paikkaan, jossa kuvittelin voivani myös jatkaa, hän sanoo.

Kävi paremmin kuin hyvin, kuten Marjo Sironen itse nyt asiasta toteaa. Hän tapasi Marimekon myymälässä myymäläpäällikkö Jaana Saarelan, joka ottikin Sirosen työharjoitteluun.

Saarela kiittelee löytämänsä työntekijän osaamista ja asennetta, mutta myös riittävän pitkää harjoittelujaksoa.

- Kyllä sen aikana ehti selvitä, minkälainen Marjo on ja miten hän työskentelee. Palkkaamista ei tarvinnut enää epäröidä, kun siihen tuli tilaisuus viime maaliskuussa.

- Marjo pystyy omalla vastuualueellaan kangasosastolla käyttämään myös ammattitutkinnossa saamiaan visuaalisen puolen oppeja hyväksi, Saarela sanoo.

Pitkäksi työhaastatteluksi ammattitutkintoon liittyvää työharjoittelua kuvaileekin markkinointiviestinnän kouluttaja Kati Vaateri.

- Samalla myös työntekijät pääsevät näyttämään osaamisensa. Harjoittelijat voivat näyttää olevansa niin hyviä, ettei heitä haluta päästää pois.

Vaaterin mukaan ilman työtä olleet myös näkevät sen, että itse asiassa osaavatkin aika paljon.

- Koko koulutus kestää noin puolitoista vuotta riippuen henkilökohtaistamisesta. Tämä on äärettömän hyvä väylä työllistyä, kun joutuu vaihtamaan alaa ja taustalla on työttömyyttä.


Lue lisää liiketalouden ja kaupan alasta