”Opin, etten olekaan laiska ja tyhmä” - TAKKissa saatu erityinen tuki mullisti Petjan käsityksen oppimisesta ja työnteosta

Herttuan Kiinteistöpalvelussa Kangasalla työskentelevän Petja Hovin urapolku on ehtinyt haarautua moneen suuntaan. Peruskoulupohjalta työelämään lähtenyt Petja on työskennellyt muun muassa teatterissa näyttelijänä, vartijana, liikunnanopettajana, varastotöissä, muuraushommissa eri puolilla maailmaa, kuljetusalalla ja rauhanturvaajana Afganistanissa.

Monivaiheisen työuran tärkeä etappi olivat rauhanturvatehtävät, joista palaaminen muutti Petjan elämänasennetta: hän alkoi ajatella tarkemmin, mitä oikeasti halusi tehdä. Myöhemmin päättyi 3,5 vuoden epäsäännöllinen yötyö rytmihäiriöihin ja uupumukseen, mikä sinetöi halun opiskella ammatti ja päästä päivätöihin.

Alaksi valikoitu rakennusala ja opintopaikaksi TAKK, mitä osoittautui onnekkaaksi käänteeksi.

- Sain ADHD-diagnoosin aikuisena ja kerroin siitä TAKKissa opintojen alussa. Sain avuksi ohjaajani Juhani Jussilan kautta erityisopettaja Henna-Riikan Ahvenjärven, joka mullisti maailmankuvani oppimisesta. Hän sai minut uskomaan, etten ole laiska ja tyhmä, kuten olin koko peruskoulun ajan saanut kuulla, Petja kertoo.

- Henna-Riikka opetti minulle opiskelutekniikoita, joilla oppi menee perille. Opiskelumaailma aukeni uudelleen! Ilman Juhanin ja Henna-Riikan panosta en luultavasti olisi koskaan ymmärtänyt omaa potentiaaliani.

Matikka ja kielet viimein haltuun

Mullistuksen ansiosta Petja katsoo opintouraansa jo pidemmälle, AMK-opintoihin saakka. Sinne vaadittavat kielten ja matemaattisten oppiaineiden arvosanat ovat aiemmin tuntuneet ylittämättömältä esteeltä – mutta eivät enää.

Elämäntilanne ei tällä hetkellä ole tuoreelle isälle otollinen opiskeluihin, mutta rakennusalan jatko-opinnot siintävät tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Petja nauttii remontointitöistä, jotka tuntuvat tempoilevan työuran jälkeen omilta.

- Oman kädenjäljen näkeminen on palkitsevaa. Haluan oppia ja tulla hyväksi. Joskus tulevaisuudessa haaveilen rakentavani itselleni talon.

Pintaa syvemmälle

Petja suoritti TAKKin talonrakennuspuolen opinnot pikavauhtia ja työllistyi hetimmiten oman alansa töihin - tai oikeastaan ylikin.  Petja on päässyt nopeasti edistymään työssään pintahommista syvemmälle seinien sisälle, rakenteellisiin töihin.

- Saan tehdä töitä yhdessä kovan luokan ammattilaisten kanssa. Tehtäväkenttä on hyvin laaja ja hommia siirtyy tarpeen mukaan tekijältä toiselle, Petja kertoo.

Työn sisällön lisäksi Petja löytää pestistään paljon muutakin arvostettavaa.

- Säännölliset työajat, vapaat viikonloput, hyvät yöunet. Jetlag-elämän jälkeen niitä osaa todella arvostaa.

- Suosittelen kaikkia, jotka epäilevät itsellään ADHD:ta, kokeilemaan työtä, jossa voi nähdä oman kädenjälkensä. On ollut todella avartava kokemus päästä toteuttamaan itseään ensin opiskeluissa ja sitten töissä.