Kun selkä petti, lähti Kirsi opiskelemaan yrittäjyyttä

Kun lastenhoitajana työskennelleen Kirsi Vinkki-Lehtisen selkä sanoi sopimuksen irti, oli aika keksiä työrintamalle jotain uutta ja vähemmän kuormittavaa. Kiinnostus käsitöihin ja puutarhanhoitoon johdatti Kirsin yrittäjäksi.

Riikinkukko, joka ei esittele pyrstöään, on pelkkä kalkkuna.

Näin Kirsi Vinkki-Lehtisen ystävä virkkoi, kun Kirsi pohti uutta suuntaa uralleen. Lause sai käsitöistä nauttivan Kirsin tekemään päätöksen: hän ryhtyisi yrittäjäksi.

– Luomukseni ovat käsin ja sydämellä tehtyjä. Ajattelin, että miksei niitä voisi sitten tarjota muillekin ostettavaksi, Kirsi kertoo. 

Ja päätös piti. Kesäkuussa Kirsi valmistui TAKKista Bisnestä Pirkanmaalta -koulutuksesta ja suoritti yrittäjyyden ammattitutkinnon. Koulutuksen aikana hän perusti oman yrityksen, ITE-tuotteen, jonka nimissä valmistaa kierrätysmateriaaleista - kuten lasista, metallista ja betonista - tehtyjä sisustus- ja puutarhansomistustuotteita. 

”Yrittäjänä pystyn määrittämään itse oman työni”

Kokemusta yrittäjyydestä Kirsiltä löytyi jo entuudestaan.

– Valmistuin parturi-kampaajaksi vuonna 1992 ja toimin yrittäjänä lähes 15 vuotta. Yrittämisen siis tunsin, mutta ajattelin, että tiedot on päivitettävä, koska maailma on muuttunut niin paljon, Kirsi kertoo.

Parturi-kampaajana toimimisen jälkeen Kirsi on ehtinyt opiskella ja työskennellä myös CNC-koneistajana sekä lastenhoitajana. Lastenhoitajan työ tuli kuitenkin tiensä päähän kaksi vuotta sitten, kun Kirsin selkä petti. Kirsi tunsi itsensä ja tiesi, ettei pystyisi jäämään selkänsä kanssa kotiin makoilemaan. Jotain oli keksittävä. Palkkatöihin lähteminen ei kuitenkaan tuntunut enää oikealta.

– En koe oikeudenmukaiseksi työnantajaa kohtaan, että pystyisin olemaan töissä vain muutaman päivän, kunnes jäisin taas sairaslomalle, koska selkä ei kestänytkään. Itsellekin se olisi iso rasite.

Yrittäjyys tuntui ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. 

– Yrittäjänä pystyn määrittämään itse oman työni. Koska valmistamani tuotteet ovat erilaisia, pystyn säätelemään työtäni senkin mukaan, mitä teen. Jos en juuri sillä hetkellä pysty tekemään betonityötä, teen jotain kevyempää, Kirsi kertoo.

Koulutus antoi rohkeutta mennä someen

Bisnestä Pirkanmaalta -koulutuksesta Kirsi kokee saaneensa erityisen paljon apua tietokone- ja somepuoleen.

– Ihailen nuoria, jotka tekevät TikTok-videoita, reelsejä ja vaikka mitä. Sain rohkeutta mennä someen mukaan. Opin, kuinka siellä asiat hoidetaan, Kirsi kertoo.

Somekanavien lisäksi ITE-tuotteelle on rakenteilla myös verkkokauppa. Sen lisäksi Kirsi myy tuotteitaan kivijalkamyymälässä, joka löytyy hänen kotinsa alakerrasta, Sastamalan keskustasta. Samassa tilassa sijaitsevat myös Kirsin työskentelytilat. Kaikki on vasta alussa, mutta ainakaan innosta tuoreen yrittäjän menestyminen ei jää kiinni.

– Olen sellainen hetkessä eläjä, että kun jostain innostun, niin ei muuta kuin härkää sarvista vaan!