Mirka - kotityöpalvelun moniosaaja

Mirkalla oli parturikampaajan ja painopinnan valmistajan koulutukset sekä 15 vuoden ura telemarkkinoinnin parissa. Työ sujui, mutta tuli liiankin tutuksi. Ajatus alanvaihdosta kypsyi kolme vuotta.

Henkilökohtaisena avustajanakin toiminut Mirka tiesi kodin ruoka-, asiointi- ja avustamispalvelut mielekkäiksi.

Haarukoin osaamistani ja kokemuksiani ja päädyin kotityöpalvelualaan.

Opiskelupaikka ei ollut itsestäänselvyys

Mirka haki opiskelemaan ammattitutkintoa. 80 hakijasta seulottiin pääsykokeissa ja haastatteluissa 20 parasta opiskelemaan.

Mirkan asiakas, Kirsti, painottaa opiskelijavalinnan tärkeyttä:

Asiakkaan kannalta on todella tärkeää, että sopivat ihmiset pääsevät opiskelemaan. Se on persoonallisuuskysymys ja toiset sopivat alalle paremmin.

Parin kuukauden opintojen jälkeen alkoi työharjoittelu Stellassa. Muutamassa viikossa Mirka todettiin hyväksi tekijäksi ja hänelle ehdotettiin oppisopimuspaikkaa. Sopimus tehtiin ensi tilassa.

Kotityöpalvelun ammattitutkinnon opiskelu kesti 1,5 vuotta ja Mirka valmistui keväällä 2017. Vakituinen työsopimus tehtiin saman tien.

Stellan palvelupäällikkö Raija Remes hehkuttaa Mirkaa avoimeksi, sujuvasanaiseksi ja erittäin motivoituneeksi.

Mirkasta on lyhyessä ajassa tullut yksi osaavimmista, monipuolisimmista ja asiakaskuntamme halutuimmista työntekijöistä. Hän on tehnyt siivoustyön lisäksi erilaisia avustavia tehtäviä ja hänestä on kehittynyt todellinen moniosaaja :)

Mirkalta sujuvat esimerkiksi ruoan valmistus, leivonta, asioinnissa ja kaupoilla avustaminen, seuranpito ja hiusten leikkaaminen.

Toiminta muistuttaa joskus toimintaterapiaa. Yhdessä tekeminen on usein seurana olemista tehokkaampaa.  Käydään vaikka tilaisuuksissa tai Metso-kirjastossa musiikkia kuuntelemassa, Mirka kertoo.

Kuka sopii kotityöpalveluun?

Mirka ja Kirsti ovat yhtä mieltä, että kotityöpalveluammattilaisessa tärkeintä on luotettavuus.
Seuraavaksi Mirka mainitsee kyvyn ennakoida ja luovia yllätyksellisissä tilanteissa.

Olen tarvinnut ensiapukurssin taitoja, joutunut soittamaan ambulanssia ja kopannut tuolilta tippuvan, pyörtyneen asiakkaan ilmasta kiinni, Mirka luettelee.

Kaikkia tilanteita varten ei voida kouluttaa, mutta koulutus tarjoaa varmuuden, jolla pärjää yllättävissä tilanteissa, asiakas Kirsti kiteyttää koulutuksen merkityksen.


Lue lisää puhdistus- ja kotityöpalveluista