Proviisori Mari Kuuttila tutustui apteekin esimiestyöhön Dublinissa

Johtamisen erikoisammattitutkintoa suorittava proviisori Mari Kuuttila matkusti työssäoppimisjaksolle Dubliniin, Irlantiin. Työssäoppimispaikka löytyi Meagher`s pharmacy -apteekkiketjusta. Ketjulla on kuusi toimipistettä, joista Kuuttila pääsi tutustumaan useampaan.

- Halusin perehtyä Irlannissa erityisesti henkilöstöjohtamiseen ja saada vinkkejä esimiestyöhön.

Kuuttilan tavoitteena oli tutustua irlantilaiseen apteekkijärjestelmään ja ketjun toimintaan, parantaa englannin kielen taitoa sekä tutustua mm. apteekin johtamiseen, strategiaan, markkinointiin ja henkilöstöhallintaan.

Ehdottomasti Irlanti

Työssäoppimipaikkansa Kuuttila haki itse. TAKKilla on sopimus useiden eurooppalaisten JobyTAKK-projektikumppanien (Erasmus+) kanssa ulkomaanjaksojen suorittamisesta, ja niissä paikallinen yhteyshenkilö etsii työssäoppimispaikan. Irlantiin sopimusta ei ole, ja Kuuttila halusi juuri sinne. Hän harrastaa irlantilaista tanssia, ja nyt oli tilaisuus päästä lajin syntysijoille.

Paikan löytäminen osoittautui haasteelliseksi. Se vaati useita tuloksettomia yhteydenottoja. Asiat alkoivat sujua, kun Kuuttila sai yhteyden paikallisen Trinity Collegen professoriin, joka auttoi paikan etsimisessä.

- Vaivannäkö kannatti, kertoo Kuuttila kotiutumisensa jälkeen.

- Kolmen viikon jakson sisältö oli suunniteltu todella hyvin ja jaksolle asettamani tavoitteet toteutuivat.

Kuuttila pääsi apteekkiketjun toimipisteiden lisäksi tutustumaan myös sairaala-apteekkiin sekä apteekkialan koulutukseen Trinity Collegessa.

- Osallistuin apteekkien varastonhallinnallisiin tehtäviin ja mm. palvelin itsehoitoasiakkaita. Sairaala-apteekki avarsi kliinisen farmasian maailmaa ja motivoi farmakologian kertaamiseen.

Kuuttila pääsi mukaan myös esimiespalavereihin ja ketjun sisäisiin johtamiskoulutuksiin. Ne antoivat kaivattuja eväitä henkilöstöjohtamiseen ja esimiestyön käytäntöihin.

Oppia puolin ja toisin

Kuuttila sai todeta, että monessa asiassa suomalaisissa apteekeissa ollaan Irlantia edellä, tietotekniset järjestelmät ja sähköinen resepti yhtenä esimerkkinä. Jakso toimi hyvänä oppimisen paikkana puolin ja toisin, kun irlantilaiset olivat kiinnostuneita kuulemaan, miten apteekit Suomessa toimivat.

- Irlannista suomalaisiin apteekkeihin voisi ehkä tuoda vahvempaa markkinoinnillista näkemystä, Kuuttila miettii.

Jaksolta jäi kipinä lähteä toteuttamaan suurempia markkinointiprojekteja omalla työpaikalla Ikaalisten apteekissa, jossa Kuuttila työskentelee proviisorina.

- Jakso oli kaiken kaikkiaan antoisa kokemus, jota voi suositella muillekin. Kolme viikkoa oli sopiva pituus. Siksi aikaa pystyi irrottautumaan omalta työpaikalta, ja Irlannissa ehti jo mukaan moneen.


Lue Mari Kuuttilan blogista lisää Irlannin kokemuksista

Lue lisää johtamisesta ja esimiestyöstä