Vuorovaikutteinen opetustapa vei tehokkaasti läpi LKV-kokeen

Nimikettä kiinteistönvälittäjä tai lyhennettä LKV, laillistettu kiinteistönvälittäjä, saa käyttää henkilö, joka on läpäissyt Keskuskauppakamarin välittäjäkoelautakunnan järjestämän LKV-kokeen. Koe sisältää mittavan määrän pikkutarkkaa lainopillista tietoa ja onkin tyypillistä, että vain noin kolmasosa osallistuvista läpäisee kokeen. Tero Ala-Hannula ja Mika Savikko pääsivät kokeen läpi ensimmäisellä yrittämällä ja vain kuukauden opiskelun jälkeen - tukenaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen viiden lähiopetuskerran tehokurssi ja kouluttaja, varatuomari Anna-Maija Eskola. Otetaan opit talteen mahtavasta suorituksesta!

Teron ja Mikan yhteinen, vuonna 2018 perustettu Hausala Oy, keskittyy liiketilojen vuokravälitykseen, kiinteistöhallintaan sekä riskikartoituksiin. Yritys toimii Tampereelta käsin kaikkialla Suomessa. Toimisto sijaitsee Tampereella Erkkilänkatu 11 liikekiinteistössä, jonka kaupallisesta ja teknisestä manageroinnista he myös vastaavat.

- Aikaisemmin olemme keskittyneet liike- ja teollisuuskiinteistöjen kauppatilanteiden TEDD-selvityksiin (technical and environmental due diligence -selvitys). Koronan iskiessä ei kiinteistökauppa liiketilojen suhteen suinkaan vilkastunut mökkikaupan tapaan, vaan pysähtyi. Reagoimme muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti ja suuntasimme toimintamme liiketilojen vuokravälitykseen sekä managerointiin. Nyt laajennamme toimintaamme yhä enemmän kiinteistönvälitystoimintaan, minkä vuoksi LKV-tutkinnon suorittaminen oli hyvä idea. Se kertoo pätevyydestämme nykyisille ja mahdollisille asiakkaille. Lisäksi LKV-kokeemme mahdollistaa sen, että voimme palkata yritykseen kaksi työntekijää, joilla ei tarvitse vielä olla tutkintoa suoritettuna, kuvailee Tero.

Sekä Tero että Mika ovat koulutukseltaan rakennusinsinöörejä. Tyypillinen LKV-tutkinnon suorittaja on kiinteistövälitysalalla aloittava henkilö tai alanvaihtaja, tai jo pitkään alan töitä tehnyt, jolla on tarve päivittää tietojaan. Aiemmin riitti, että kiinteistönvälitystoimistossa yhdellä henkilöllä oli LKV-pätevyys, mutta nyt pätevyys tulee olla puolella toimiston välittäjistä.

Päämäärätietoisesti ja turhia epäröimättä tavoitteeseen

Tero ja Mika päättivät jo TAKKin LKV-kurssille lähtiessään, että pääsevät kuukauden päästä järjestettävästä kokeesta läpi ensimmäisellä yrittämällä. Omat vahvuutensa ja heikkoutensa tuntien heille oli tärkeää päästä opiskelemaan lähiopetuksena, missä tarkentavien kysymysten esittäminen, keskustelu ja käytännön kokemusten jakaminen on mahdollista.

- Minkään verkkokurssin avulla emme olisi saaneet itseämme kokeesta läpi. Aina tulee jotakin muuta ”tärkeämpää” tielle. Suoritimme kurssin viitenä kokonaisena opetuspäivänä TAKKissa ja se antoi meille kaiken tarvittavan kokeen läpäisyyn. Kirjan perusteellinen tunteminen ja hyvän välitystavan ulkoa opiskelu oli olennaista, aivan kuten Anna-Maija meille ohjeisti. Päätimme ennen koetta myös, että emme ala epäilemään kerran antamiamme vastauksia, ja taktiikka toimi hyvin, kertoo Mika.

TAKKin LKV-kurssi on saanut kiitosta erityisesti laajasta ja laadukkaasta lainopillisesta osuudesta. Anna-Maija Eskola on tullut TAKKiin opettamaan kiinteistönvälitysalan juridiikkaa vuonna 2008.

- Tapasimme Teron ja Mikan kanssa ensimmäisen kerran 15. syyskuuta ja LKV-koe oli 28. lokakuuta - ja nostan kyllä näille herroille hattua suorituksesta, sillä kokeessa käsitellään laajasti muun muassa huoneistokauppaa, kiinteistökauppaa, hyvää välitystapaa, asunto-osakeyhtiön lainsäädäntöä, kaavoitusta ja verotusta, eikä ole lainkaan tyypillistä, päästä läpi ensimmäisellä yrittämällä, Anna-Maija kehuu.

LKV-kurssi on ollut TAKKissa kysytty kokonaisuus, sillä kiinteistöala muuttuu parhaillaan nopeasti. LKV-valmennus on itsenäisesti suoritettavissa, mutta samoja aiheita käsitellään myös noin vuoden mittaisessa alan ammattitutkinnossa: Liiketoiminnan ammattitutkinto, Kiinteistövälityksen osaamisala (KiLat).

- Alan ammattitutkinto on laaja kokonaisuus. Siinä tutkitaan esimerkiksi rakennuspiirustuksia, opitaan havaitsemaan riskirakenteita ja rakennusvirheitä. Itse tutkinto suoritetaan näytöillä työpaikassa, kuvailee Anna-Maija.

Tampere on kiinteistöalalla eloisa ja innostava ympäristö

Kiinteistöalalla on Tampereella ja Pirkanmaalla hyvät näkymät, alalla ei ole koskaan tylsää ja työ on monipuolista. Aina on kehitteillä jotain uutta, joko sääntelyssä tai alan trendeissä.

- Nyt koronan myötä on noussut kiinnostava uusi teema: toimitilojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen kiinnitetään huomiota enemmän kuin koskaan ennen, ja sen ympärille syntyy aivan uutta liiketoimintaa, joka ei olisi ennen ollut kuviteltavissakaan. Nyt halutaan inspiroida työntekijöitä tilojen avulla: värit, materiaalit ja tilojen rauhallisuus ovat nousseet uuteen arvoon, arvioi Anna-Maija.

Hausala Oy:n vahvuuksiin kuuluu juuri syvällinen ymmärrys liike- ja teollisuuskiinteistöistä ja niiden kehittämisestä.

- Meidän vahvuuksiamme ovat luotettavuus, saavutettavuus ja hyvä ymmärrys siitä, että toimitilojen viihtyvyyteen ja käytettävyyteen pitää panostaa monipuolisesti, jos haluaa saada koko potentiaalin käyttöön. Tavoitteenamme on saada viihtyisyyden, käyttöasteen, tilojen laadukkaan ylläpidon ja arvonnousun positiivisen kierre käyntiin, summaavat Tero ja Mika.

Lisätiedot

Eskola Anna-Maija
kouluttaja
Puh. +358447906102
Liiketalous ja kauppa
Lähetä viesti