Korona ajoi taksikuskin kriisin keskelle – uusi ammatti löytyi lähihoitajana  

Hoitoalalla rekrytoivat koulutukset ovat tärkeä osa alan kasvavan osaajapulan ratkaisemista. Jani Ojalalle, 43, koulutus tarjosi mahdollisuuden vaihtaa epävarma taksiala lähihoitajan työhön. 

Ojalan alanvaihdon taustalla on korona. Kun liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset romahduttivat taksibisneksen vuoden 2020 alkupuolella, Ojala joutui tuhansien kollegoidensa tapaan puntaroimaan elinkeinoaan.  

- Mistä tuloja, kun perhettäkin pitäisi elättää, Ojala kiteyttää.

Hän lähti miettimään alanvaihtoa avoimin mielin. Bussi- ja raitiovaunukuski kävivät mielessä vaihtoehtoina, mutta halu päästä pois ratin takaa oli ollut mielessä jo tovin aikaa. Ikäihmisten hoito oli Ojalalle valmiiksi tuttu aihe, oman isän muistisairauden myötä. 

- Olen aina ollut sellainen, että koitan huolehtia vähän muistakin. Ikäihmisistä olen pitänyt meteliä pidemmän aikaa, Ojala kertoo.

- Ajattelin, että hitto vie, haen opiskelemaan. Päätös tuli sydämestä.  

Varma työpaikka ei ohjannut Ojalan päätöstä alanvaihdosta, mutta mukava bonus se on ollut.  

- Tieto työllistymisestä on ajanut eteenpäin silloin, kun opiskelu on meinannut tehdä tiukkaa. Minulla on nyt vakituinen työpaikka. Onhan se aikamoista. 

”Tuli olo, että pystyn tähän” 

Kun Ojala sai päätöksen alanvaihdosta tehtyä helmikuun lopulla 2020, asiat lähtivät etenemään vauhdilla. Ojala aloitti TAKKin ja Viola-kodin rekrytoivan koulutuksen toukokuussa 2020. Helmikuussa 2021 hän solmi oppisopimuksen nykyisen työnantajansa Viola-kodin kanssa ja varmisti töiden jatkumisen opintojen jälkeen. Ojala valmistui lähihoitajaksi kesäkuussa 2021.  

Koulutus eteni nopeasti ja kesälomien jälkeen opiskelijat siirtyivät jo työpaikoille ottamaan tuntumaa uuden alan työhön. Opittavaa oli paljon.  

- Tahti oli välillä korvia huumaava, asiaa tuli joka tuutista. Tuskankin hetkiä koettiin, Ojala tunnustaa.  

Työssäoppimisjakson alkaminen Viola-kodissa oli ratkaiseva hetki Ojalalle. Vastaanotto oli kannustava. 

- Tuli olo, että mähän pystyn tähän. 

Ojala haluaa jatkossa tarjota samanlaisen kokemuksen myös muilla alalle tulijoille. Siksi hän jatkaa opintoja TAKKissa töiden ohessa ja suorittaa parhaillaan työpaikkaohjaajan koulutusta. Työpaikkaohjaajat huolehtivat uusien työntekijöiden vastaanotosta ja perehdytyksestä.  

Jani Ojala kokee löytäneensä ikäihmisten hoivatyöstä alan, jossa haluaa viipyä.  

- Parasta on ihmisten auttaminen. Autan muita niin kuin toivoisin itseäni autettavan, sitten kun se hetki tulee.


Lue lisää sosiaali- ja terveysalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!