Kokkien tutkintosuoritus meni metsään & kuinka siitä selvittiin

Roihu 2016 -leiri oli Suomen partiolaisten suurponnistus. Leiri kokosi Evon metsiin 17 000 partiolaista eri puolilta maailmaa. Neljälle TAKKin kokkiopiskelijalle Roihu tarjosi näytön paikan.

Opiskelijat suorittivat elämysruuanvalmistuksen tutkintotilaisuuden Roihun VIP-ravintola Tilhessä. Ainutlaatuinen tilaisuus avautui, kun kouluttaja Juha Alajoki tapasi sattumalta Roihuakatemian rehtori Tarja Niemisen. Nieminen tiesi kertoa Tilhetkokoonpanosta, joka hoitaa partioleirien VIP-ravintolan toimintaa. Leiriympäristö sopi paremmin kuin hyvin elämysruuanvalmistus-tutkinnon osan näyttämöksi. 

Sydämen puolella ja muita yllätyksiä

– Lähtökohtana tutkintotilaisuuden suunnittelulle oli yksinkertainen, luonnossa valmistettu ruoka, Alajoki kertoo.

– Siinä oli huomioitava mm. erikoisruokavaliot, mutta näkökulma poikkesi tavallisesta ruuanvalmistus- ja tarjoiluympäristöstä: toisaalta ruuan tuli olla yksinkertaista, toisaalta fine diningia ja niin VIP kuin leiriolosuhteissa oli mahdollista.

Homma hoidettiin työpareina. Metsäkeikalle innostuivat Toni Piirto ja Pirita Puurtinen sekä Johanna Reinikainen ja Elina Tabell. Tavoitteena oli valmistaa kolmen ruokalajin menut eli alku- ja pääruoka sekä jälkiruoka.

Partio oli kaikille neljälle uusi juttu. Ensimmäinen kulttuuriero koettiin jo heti kättelyssä: Piirto ojensi oikeaa kättään, mutta sai vastaansa vasemman.

– Partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä eli lähellä sydäntä ja oikea käsi pidetään vapaana karhujen varalle, tietää Piirto nyt.

Leivinuuni metsässä ja muita erikoisuuksia

Opiskelijoita hämmästytti järjestelmällisyys, jolla asiat leirissä hoituivat. Pienen kaupungin kokoinen alue oli rakennettu tyhjästä, ja olipa metsän keskelle muurattu jopa leivinuuni.

– Työskentelimme Tilhessä pyöreitä päiviä muutaman tunnin yöunilla, kertoo Reinikainen, jonka selkävaivat teltassa nukkuminen paransi.

Ravintolassa vieraili päivittäin 120–150 henkeä, ja se toimi aamupalasta illalliseen. Osa ruuanvalmistuksesta hoidettiin ulkona, leiriolosuhteissa, mutta apuna oli sähköistetty keittiökontti. Ulkona 
kokkaamisesta mieleen jäivät mm. ampiaiset, joiden pistoilta ei tässä keittiössä voinut välttyä. 

Metsäpalovaroitus ja muita haasteita

Vaikka tutkintomenut oli suunniteltu ja testattu etukäteen, ei yllätyksiltä vältytty: Metsäpalovaroitus esti ruuanvalmistuksen nuotiolla, ja suunnitelmia piti muuttaa lennossa. Puurtisen ja Piirron näyttöpaikka vaihtui torppaan, jossa ei ollut sähköjä tai vettä. Kaikki oli valmistettava etukäteen ja kuljetettava ruokailupaikalle.

Rankasta rutistuksesta huolimatta partiokeikalle voisi lähteä uudelleenkin. Itse asiassa Puurtinen on jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi.

– Leiristä ja tutkintotilaisuudesta jäi hyvä fiilis. Ihmiset olivat hyväntuulisia, ja meidät vastaanotettiin mukavasti, vaikka olimme ulkopuolisia, Puurtinen summaa.

– On vaikea kuvitella masentunutta partiolaista, Piirto vahvistaa hymyillen.


Menu Johanna & Elina

  • Gazpacho ja gluteeniton patonki
  • Pitkään haudutettua possua, nuotioperunat, kukkakaalipyree, hunajamarinoidut porkkanat ja parsakaalit siankärsämökastikkeen kera
  • Gluteeniton mantelikakku, valkosuklaa-namelaka, vadelmakreemi ja mansikat


Menu Pirita & Toni

  • Kylmä kurkkukeitto ja rosmariinipatonki
  • Savustettu lohi, uuniperuna, kapris-jugurttikastikkeella täytetty jumboherkkusieni
  • Suklaakakku, marjoja kermavaahdon  ja chili-mansikkahillon kera

Lue lisää matkailu- ja ravitsemisalasta