Uusi kurssi lisää työhyvinvointia Alexander-tekniikalla

Kurssi soveltuu erityisesti aloille, joissa keho on kovilla. Tunneilla kouluttaja ohjaa opiskelijoita tunnistamaan omia käyttäytymistapoja ja ajatusmalleja.

Mielenrauhaa ja kehon tasapainoa. Niitä tarjoaa TAKKin uusi paikallinen tutkinnon osa, Työhyvinvointia Alexander-tekniikalla (15 osp).

– Alexander-tekniikalla pyritään estämään omia haitallisia tottumuksia. Tekniikka on hyvin kokonaisvaltainen, ja siihen kuuluu sekä fyysinen että psyykkinen puoli, kertoo kouluttaja Kaisa Maula.

– Kaikki kuorma kertyy meillä kehoon. Kun haitallisista tottumuksista poisopitaan ja päästetään luonnollinen vapaaksi, lähtee sitä kautta purkautumaan psyykkisiäkin haitallisia ajatusmalleja.

Alexander-tekniikkaa käytetään muun muassa helpottamaan niska-, hartia- ja selkäsärkyjä, vähentämään stressiä ja ylikuormittumista, parantamaan ryhtiä ja lievittämään nivel- ja lihasvaivoja. Tekniikan kehitti australialaissyntyinen näyttelijä F. M. Alexander. 

Tunneilla kouluttaja johdattaa sekä sanallisesti että käsillä ohjaten opiskelijoita tunnistamaan omia käyttäytymistapoja ja ajatusmalleja. Tunteihin kuuluu tietoista kehon käyttöä sekä lepoa.
 

Voimialla otetaan haltuun kevyempiä työasentoja 

Työhyvinvointia Alexander-tekniikalla -kurssia on järjestetty ensimmäistä kertaa tänä talvena ateria- ja puhtauspalveluyritys Pirkanmaan Voimialle. Voimian uudessa, Lahdesjärvellä sijaitsevassa Pata-tuotantokeittiössä lähes koko henkilökunta on lähtenyt suorittamaan elintarvikealan perustutkintoa, johon kurssi on otettu osaksi.

– Kaisa suositteli, että tämä kurssi sopisi erinomaisesti meille. Kurssilla opimme tietoista läsnäoloa niin, että emme tee täällä töitä aivan hampaat irvessä, naurahtaa tuotantoesihenkilö Sanna Savolainen

– Tiedostamme, mitä teemme, ja voimme näin myös säästää itseämme.

Voimian henkilöstölle on opastettu esimerkiksi kevyempiä työasentoja, jotka helpottavat jokapäiväistä, fyysistä työskentelyä keittiöllä. Kurssi soveltuukin loistavasti kaikille aloille, joissa keho on lujilla - esimerkiksi metallialan tekijöille ja sairaanhoitajille, mutta myös toimistossa istujille. Menetelmä sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille.

– On hyvä, että opinnot järjestetään suoraan täällä työpaikalla. Tuntien aikana käymme tuotannossa opettelemassa uusia työasentoja, ja näemme asiat heti uusin silmin, kertoo tuotantoesihenkilö Johanna Salonen.

Oppituntien lisäksi kurssiin kuuluu oppimispäiväkirjan pitäminen. Opiskelija tekee kolmen kuukauden ajan päivittäin jonkin havainnon itsestään.

–  Havainto voi olla aivan yksinkertainen. ”Tänään oli huono päivä.” Sekin on jo havainto, Kaisa Maula toteaa.

Alexander-tekniikan kouluttajana Kaisa kertoo huomanneensa, kuinka vaikeaa joidenkin on päästää kontrollista irti. Tuntien edetessä luotto kuitenkin lisääntyy.

– Välillä pitää ihan sanoa, että anna mulle se sun jalka!, Kaisa nauraa
 

Mikä on paikallinen tutkinnon osa?

  • Paikalliset tutkinnon osat ovat pirkanmaalaisten työnantajien ja työpaikkojen tarpeisiin kehitettyä koulutusta.
  • Paikallista tutkinnon osaa voidaan lähteä suunnittelemaan, kun tarve tietynlaiselle osaamiselle tulee useammalta eri työnantajalta eikä sopivaa valmista tutkinnon osaa ole olemassa.
  • Paikallisia tutkinnon osia voidaan hyödyntää henkilöstön kouluttamiseen tai rekrytointien yhteydessä. Koulutukset voidaan toteuttaa esimerkiksi oppisopimus- tai rekrytoivana koulutuksena.
  • Laajuudeltaan paikalliset osat ovat 5–15 osaamispistettä. 
  • Katso TAKKissa tarjolla olevat paikalliset tutkinnonosat.
  • Haluttaisiinko teidän yrityksessänne järjestää Työhyvinvointia Alexander-tekniikalla -kurssi oppisopimuksella tai esimerkiksi TYKY-päiviin? Ota yhteyttä TAKKin yrityspalveluihin.