Uusi maa, uusi ammatti - Elvira Lezina löysi uuden uran Suomesta

Tamperelaisen Hatanpään sairaalan käytävillä astelee aurinkoinen Elvira Lezina. Hänen polkunsa on kulkenut Venäjältä Suomeen ja uuteen ammattiin sairaalahuoltajaksi Hatanpään sairaalaan. Kaikki tämä on tapahtunut parissa vuodessa. Annetaan Elviran kertoa tarinansa.

Muutin Suomeen kolme vuotta sitten huhtikuussa Petroskoista, Venäjältä. Mieheni muutti Parkanoon työn perässä jo aiemmin, ja minä muutin hänen perässään vuotta myöhemmin, Elvira kertoo matkastaan Suomeen.

Inkerinsuomalainen Elvira valmistautui muuttoon opiskelemalla suomen kieltä jo Petroskoissa 10 kuukauden ajan. Petroskoissa asuessaan Elvira toimi insinöörin tehtävissä Siemensin teknisessä asiakaspalvelussa, mutta halusi hakeutua uuteen ammattiin tultuaan vieraaseen kulttuuriin.

Sopiva ammatti kokeilemalla

Suomeen muutettuaan hän aloitti TAKKissa maahanmuuttajille suunnatussa koulutuksessa, joka valmistaa maahanmuuttajia aloittamaan ammatillisen peruskoulutuksen Suomessa. Ensimmäisen kosketuksensa laitoshuoltajan työhön Elvira sai juuri tämän ammatilliseen koulutukseen valmistavan koulutuksen työssäoppimisjaksolla Parkanon kirjastossa.

Mietin, että tämä työ varmaan sopisi minulle, Elvira kuvailee kokemustaan.

Yhdessä TAKKin kouluttajan kanssa löytyikin uuden polun pää, kun alkamassa oli maahanmuuttajille suunnattu laitoshuoltajan ammattitutkinnon osatutkintoon valmistava koulutus. Elvira aloitti opinnot ja valmistui kahdeksassa kuukaudessa. Hän työllistyi Hatanpään sairaalaan, jossa oli työssäoppimassa jo opintojen aikana.

Kysyin sairaalasta töitä ja pääsin heti tekemään sairasloman sijaisuutta. Sen jälkeen minua pyydettiin jäämään ja olen sairaalassa edelleen töissä, Elvira iloitsee työllistymisestään.

Asiakaspalvelua kaikkina päivinä

Elvira työskentelee Hatanpään sairaalassa sairaalahuoltajana. Jokainen uusi työpäivä on erilainen ja ympäristökin vaihtelee päivän mukaan: joinain päivinä Elvira työskentelee eri vuodeosastoilla, toisinaan taas yleisissä tiloissa.

Vuodeosastoilla työhöni kuuluu mm. aterioilla avustamista. Keitän kahvia, laitan astiat valmiiksi aterioille ja jakelen ruokaa, jonka jälkeen tiskaan astiat, Elvira listaa.

Sairaalahuoltajan työhön kuuluu myös siivousta sekä osastoilla että yleisissä tiloissa. Siivoan potilaiden huoneiden lisäksi lääkäreiden huoneita ja yleisiä tiloja, esimerkiksi käytäviä. Pidämme ympäristöä viihtyisänä.

Elviran mukaan sairaalahuoltajan työ on fyysistä ja kiireistä. Viikonloppuisin kiire korostuu, kun tehtävistä pitää selviytyä yksin. Arkisin aamuvuorossa työtaakkaa on jakamassa toinen sairaalahuoltaja. Kiireestä huolimatta aurinkoisen asenteen omaava Elvira vaikuttaa viihtyvän työssään ja iloitsee mukavista työkavereista.


Lue lisää puhdistus- ja kotityöpalveluista