Uutiset

Käyttäjäkokemukset mukaan linja-autonkuljettajakoulutukseen

Uutiset
TAKKin linja-autonkuljettajakoulutuksessa kokeiltiin ensimmäisen kerran yhteistyötä Tampereen esteettömyystyöryhmän kanssa. Tavoitteena oli tuoda tuleville kuljettajille aitoja käyttäjäkokemuksia linja-automatkustamisesta ja harjoitella erilaisia tilanteita käytännössä.

Yhteistyö käynnistyi, kun kouluttaja Tarmo Kaikkonen otti yhteyttä Tampereen seudun näkövammaiset ry:hyn. Palveluohjaaja Annamari Tuominen innostui asiasta ja houkutteli mukaan Tampereen kaupungin Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän. Myös Länsilinjat Oy lähti mukaan yhteistyöhön ja mukaan saatiin Länsilinjojen kuljettaja Ari-Pekka Mikkonen, joka ajoi havaintovälineeksi Tampereen kaupunkiliikenteen nyssen.

Iltapäivän aikana tulivat tutuksi erilaiset haasteet, joita vammaiset ja apuvälineiden kanssa liikkuvat linja-automatkailijat voivat kohdata. Päivä käynnistyi esteettömyysasiamies Hanna Karajärven luennolla sekä keskustelulla ja kokemustenvaihdolla luokassa. Linja-autossa käytiin käytännössä läpi erilaisia tilanteita, joihin matkan aikana voidaan törmätä. Samalla mietittiin yhdessä hyviä toimintamalleja siihen, kuinka kaikkien matka sujuisi mahdollisimman mukavasti.

Kokemus osoittautui molemmin puolin hyödylliseksi. Tulevat kuljettajat saivat rautaisannoksen ensikäden tietoa bussimatkailussa kohdatuista haasteista. Mikkonen kiitteli päivää myös kokeneen kuljettajan näkökulmasta: oli hyvä kuulla, miten voi omassa työssään toimia paremmin niin, että matkustaminen on kaikille asiakkaille mahdollisimman mukava kokemus.

- Joukkoliikenne on meille sosiaali- ja terveyspalveluiden jälkeen tärkein ja käytetyin kaupungin palvelu. Hienoa, että yhteistyö TAKKin kanssa on käynnistetty ja pääsemme kertomaan omasta kokemuksestamme ja tarpeistamme suoraan tuleville kuljettajille. Ja toisaalta kuulemme, mitä muita asioita kuljettajan on pakko ottaa huomioon, totesivat puolestaan esteettömyystyöryhmän edustajat.

- Päivän aikana huomattiin, että monet asiat tulevat esille vain käytännössä ja aitojen kokemusten kautta. Keskusteluissa tuli esiin arvokasta tietoa käytännön ongelmatilanteista, Kaikkonen toteaa.

Yhteisiä iltapäiviä on tarkoitus jatkaa tulevissa kuljettajakoulutuksissa. Sisältöä kehitetään eteenpäin opiskelijoiden antaman palautteen perusteella, mm. lisätään käytännön harjoituksia: Päivän aikana tuli paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja työelämää varten. Etenkin se, että kaikki vammat eivät välttämättä näy ulospäin ja johtopäätöksiä ei kannata tehdä ennen kuin tuntee tilanteen. Kaiken kaikkiaan opettavainen päivä!

Tampereen kaupungin Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän edustajat toivat käyttäjäkokemukset mukaan linja-autonkuljettajakoulutukseen.

Tampereen kaupungin Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän edustajat toivat käyttäjäkokemukset mukaan linja-autonkuljettajakoulutukseen.

Havaintovälineeksi TAKKin logistiikkahalliin saatiin Länsilinjojen nysse.

Havaintovälineeksi TAKKin logistiikkahalliin saatiin Länsilinjojen nysse.