Yt-neuvotteluista uusille urille

- Ehdin olla Nokian Renkailla 21 vuotta, kun yt-neuvottelut ja irtisanominen tulivat eteen, kertoo TAKKista kiinteistönhoitajaksi, kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta valmistunut Mika Laine.

Laine työskenteli Nokialla alkuvalmistuksessa. Taustalla oli metallialan perustutkinto 90-luvun alusta, mutta työ oli toiminut parhaana opettajana. Työn päättyminen ehti harmittaa Lainetta parin viikon ajan, mutta nyt hän kiittelee entistä työnantajaansa.

- Itse ei olisi tullut lähdettyä. Alanvaihto ei kaduta; päivätyö monipuolisissa tehtävissä on huippu juttu.

Harkittu valinta

Laine otti selvää uusista uramahdollisuuksistaan ja tutustui ammatti- ja koulutusvaihtoehtoihin, mm. tutustumiskäynnillä TAKKissa. Loppujen lopuksi kiinteistönhoito valikoitui ykköseksi monipuolisuutensa ansiosta.

- Kiinteistönhoitajan täytyy hallita kiinteistötekniikan eri osa-alueet, ja työtä tehdään vaihtelevasti sekä sisällä että ulkona. Vaimo on samalla alalla, ja siinäkin mielessä tiesin, mihin olen tulossa.

Suuria yllätyksiä ei matkan varrella päässyt tulemaan.

- Ehkä se kuitenkin yllätti, että opin niin hyvin.

Nuorena opiskelu ei Lainetta erityisesti innostanut, mutta TAKKissa opiskelu oli mukavaa, ihan erilaista kuin aiemmat kokemukset.

- Oletin, että teoriaa olisi ollut paljon enemmän, samoin läksyjä ja kirjoista pänttäämistä.

Kiinteistönhoidon kouluttajan, Juri Mynttisen, mukaan tekeminen ja käytännössä oppiminen ovat tärkeä osa koulutusta. Lähiopetuksessa alkuviikko on usein teoriaa ja loppuviikosta samaa asiaa treenataan käytännössä.

Koulutuksesta hyvät eväät työhön

Koulutukseen sisältyi runsaasti työssä oppimista. Laine suoritti kaikki työssäoppimisjaksonsa nykyisellä työnantajallaan Insta Group Oy:llä.

- Työhöni sisältyy paljon kiinteistöautomaatiota ja kunnossapitoa sekä ennakoivaa huoltoa.

Koulutuksen sisällöt vastasivat Laineen mukaan hyvin käytännön töissä tarvittavaa osaamista. Laitteet ja koneet tulivat tutuiksi ensin koululla ja sen jälkeen työpaikalla.

Hienoa oli myös se, että koulutuksesta sai suuren joukon työelämässä tarvittavia kortteja ja pätevyyksiä. Suoritettua tulivat mm. ensiapu- ja työturvallisuuskortit sekä vesi- ja tulityökortit.

- Jos jotakin pitäisi koulutukseen lisätä, niin Excelin ja Wordin käyttökoulutusta voisi olla enemmänkin. Niitä tarvitsen kiinteistökoordinaattorin työssä päivittäin, Laine heittää vielä vinkiksi koululle.


Lue lisää kiinteistöpalvelualasta