Teemu Leppälahti valmistui ammattiin oppisopimuksella

Kiinteistöpalvelujen perustutkinnon käytännönläheisyys innosti 17-vuotiaan, tamperelaisen Teemu Leppälahden mallisuoritukseen, vaikka peruskoulu oli mennyt läpi rimaa hipoen. Hän suoritti kiinteistönhoitajan tutkinnon kahdessa vuodessa ja valmistui ammattiin.

Leppälahti opiskeli tutkintonsa oppisopimuksella. Hän aloitti oppisopimuskoulutuksen TAKKissa suoraan peruskoulun jälkeen. Koulutussuunnittelija Heikki Mahlamäen mukaan Leppälahti suoriutui opinnoistaan tavoiteajassa, samalla hänestä tuli yksi TAKKin historian nuorimmista tutkinnon suorittajista.

Leppälahden mukaan opiskelu aikuiskoulutuksessa oli joustavaa, eikä hiljaa tarvinnut istua kahdeksaa tuntia päivässä.

- Minulle sopii paremmin käytännössä oppiminen kuin kirjoista lukeminen ja kirjoittaminen. Ja kun ala on itselle mieluisa, maistuu opiskelu paremmin. 

Kiinteistönhoitajaksi oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus edellyttää aina määräaikaista työsuhdetta sopivaan työnantajaan. Leppälahti työskenteli opintojensa ajan Messukylän kiinteistöhuolto Oy:llä kiinteistönhoitajana, ja siellä hän jatkaa myös valmistumisensa jälkeen.

- Teen kaikkea mahdollista kiinteistönhoitoon liittyvää: keväällä hiekankeruuta, kesällä ruohonleikkuuta, syksyllä lehtien keruuta, talvella aurausta ja hiekoitusta.

Leppälahti on työnantajansa, toimitusjohtaja Jari Hupilan, mukaan monipuolinen työntekijä, ja mm. taitava koneiden käyttäjä, suorastaan luonnonlahjakkuus. Hän aloitti lapiohommista 12-vuotiaana ja siirtyi 15-vuotiaana, traktorikortin suoritettuaan, työkoneiden ohjaimiin.

Opiskeluaikanaan Leppälahti osallistui kaksi kertaa ruohonleikkuriajon SM-kilpailuihin ja sijoittunut molemmilla kerroilla hopealle. Työpaikallaan hän toimii pienkonevastaavana, mikä pitää sisällään koneiden kunnossapidon ja käytönopastuksen.

- Uskallan väittää, että tuskin missään muussa firmassa on 17-vuotiasta pienkonevastaavaa, Hupila toteaa.

Oma opiskelumuoto löytyi           

Opintojen tärkeintä antia oli Leppälahden mukaan teoriapuolen osaaminen, erityisesti kiinteistötekniikkaan liittyen. Lähipäiviä koulutuksessa oli keskimäärin kerran viikossa. Ne oli helppo sovittaa työn oheen, kun koulu jousti kiivaimpina sesonkiaikoina, mm. lumitilanteen mukaan.

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikka on tärkeä kouluttaja. Leppälahden työpaikkakouluttajana toimi työnjohtaja Kaj Mokko, jonka mukaan kyseessä oli yllättävä mukava homma.

- Teemu oli motivoitunut oppija ja selvitti itse paljon asioita.

Oppisopimus on osoittautunut Leppälahdelle mieluisaksi koulutusmuodoksi, jossa yhdistyvät teoria ja käytäntö sopivassa suhteessa. Koulutuskipinän puraiseman Leppälahden suunnitelmissa on jatkaa opiskelua ja hakeutua seuraavaksi suorittamaan arboristin ammattitutkintoa, mieluiten oppisopimuksella.

 


 

Mitä Teemu Leppälahdelle kuuluu 2022?

Teemu Leppälahti sai kiinteistöpalvelujen perustutkinnosta vauhdikkaan alun uralleen. Valmistuttuaan vuonna 2015 hän työskenteli pari vuotta oppisopimuspaikassaan, kunnes irtisanoutui kolme vuotta sitten. Vain viikon mietittyään Teemu perusti oman yrityksen vuonna 2017 aluksi toiminimellä ja muutti sen osakeyhtiöksi toiminnan laajennuttua, tammikuussa 2021. Konetyöt & Kuljetuspalvelut KKP Oy:n työllistää tällä hetkellä Teemun lisäksi viisi työntekijää. 

Huomasin pian, kuinka suuri merkitys tutkinnolla on. Ennen tutkintoa 17-vuotiasta aliarvioitiin jatkuvasti. Vaikka tein työt yhtä hyvin ennen kouluttautumistakin, ihmisten asenteet muuttuivat ja uskottavuuteni kasvoi tutkinnon jälkeen, Teemu kertoo koulutuksen merkityksestä.

TAKKin koulutus avarsi Teemun ajatuksia työelämästä, ja hän sai koulutuksesta paljon tietoja ja taitoja, joita hän tarvitsee nykyäänkin. 

Monenlaista opiskelemalla hankittua nippelitietoa jäi päähän, mitä voi hyödyntää yrittäjänäkin. Olen opettanut uusille työntekijöillekin vesikalusteisiin ja kaukolämpöön liittyviä tietoja, kuten esimerkiksi lämpötila-astelukuja.

Teemun läheltä löytyy muitakin onnistumistarinoita. Teemun firmassa työskenteli kaksi vuotta kesätöissä nuori, jolle järjestyi sittemmin vakituinen työpaikka yhteistyöyrityksestä. Hän suorittaa siellä työn ohessa oppisopimuksella kiinteistönhuollon perustutkintoa. Samoilla työmailla työskennellessään Teemu pääsee edelleen itse opettamaan tulevalle ammattilaiselle kiinteistönhuollon perustaitoja. 

Voin todella suositella TAKK:n oppisopimuskoulutusta. Se on sopivasti käytännönläheinen, mutta antaa myös tarvittavan teoriaosaamisen, Teemu toteaa. 


Lue lisää kiinteistöpalvelualasta