Teemu Leppälahti valmistui ammattiin aikuiskoulutuksesta - 17-vuotiaana

Kiinteistöpalvelujen perustutkinnon käytännönläheisyys innosti 17-vuotiaan, tamperelaisen Teemu Leppälahden mallisuoritukseen, vaikka peruskoulu oli mennyt läpi rimaa hipoen. Hän suoritti kiinteistönhoitajan tutkinnon kahdessa vuodessa ja valmistui ammattiin.

Leppälahti opiskeli tutkintonsa oppisopimuksella. Hän aloitti oppisopimuskoulutuksen TAKKissa suoraan peruskoulun jälkeen. Koulutussuunnittelija Heikki Mahlamäen mukaan Leppälahti suoriutui opinnoistaan tavoiteajassa, samalla hänestä tuli yksi TAKKin historian nuorimmista tutkinnon suorittajista.

Leppälahden mukaan opiskelu aikuiskoulutuksessa oli joustavaa, eikä hiljaa tarvinnut istua kahdeksaa tuntia päivässä.

- Minulle sopii paremmin käytännössä oppiminen kuin kirjoista lukeminen ja kirjoittaminen. Ja kun ala on itselle mieluisa, maistuu opiskelu paremmin. 

Kiinteistönhoitajaksi oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus edellyttää aina määräaikaista työsuhdetta sopivaan työnantajaan. Leppälahti työskenteli opintojensa ajan Messukylän kiinteistöhuolto Oy:llä kiinteistönhoitajana, ja siellä hän jatkaa myös valmistumisensa jälkeen.

- Teen kaikkea mahdollista kiinteistönhoitoon liittyvää: keväällä hiekankeruuta, kesällä ruohonleikkuuta, syksyllä lehtien keruuta, talvella aurausta ja hiekoitusta.

Leppälahti on työnantajansa, toimitusjohtaja Jari Hupilan, mukaan monipuolinen työntekijä, ja mm. taitava koneiden käyttäjä, suorastaan luonnonlahjakkuus. Hän aloitti lapiohommista 12-vuotiaana ja siirtyi 15-vuotiaana, traktorikortin suoritettuaan, työkoneiden ohjaimiin.

Opiskeluaikanaan Leppälahti osallistui kaksi kertaa ruohonleikkuriajon SM-kilpailuihin ja sijoittunut molemmilla kerroilla hopealle. Työpaikallaan hän toimii pienkonevastaavana, mikä pitää sisällään koneiden kunnossapidon ja käytönopastuksen.

- Uskallan väittää, että tuskin missään muussa firmassa on 17-vuotiasta pienkonevastaavaa, Hupila toteaa.

Oma opiskelumuoto löytyi           

Opintojen tärkeintä antia oli Leppälahden mukaan teoriapuolen osaaminen, erityisesti kiinteistötekniikkaan liittyen. Lähipäiviä koulutuksessa oli keskimäärin kerran viikossa. Ne oli helppo sovittaa työn oheen, kun koulu jousti kiivaimpina sesonkiaikoina, mm. lumitilanteen mukaan.

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikka on tärkeä kouluttaja. Leppälahden työpaikkakouluttajana toimi työnjohtaja Kaj Mokko, jonka mukaan kyseessä oli yllättävä mukava homma.

- Teemu oli motivoitunut oppija ja selvitti itse paljon asioita.

Oppisopimus on osoittautunut Leppälahdelle mieluisaksi koulutusmuodoksi, jossa yhdistyvät teoria ja käytäntö sopivassa suhteessa. Koulutuskipinän puraiseman Leppälahden suunnitelmissa on jatkaa opiskelua ja hakeutua seuraavaksi suorittamaan arboristin ammattitutkintoa, mieluiten oppisopimuksella.


Lue lisää kiinteistöpalvelualasta