Uutiset

Neljän päivän sesonkitarjoilijakoulutus perehdyttää uudet työntekijät

Uutiset
Voiko neljässä päivässä saada valmiudet tarjoilijana työskentelyyn? TAKKissa voi! Keväällä ensimmäistä kertaa järjestetty sesonkitarjoilijan lyhytkoulutus toimii perehdytyksenä tuoreille tarjoilijoille, joilla ei ole aiempaa koulutusta alalta. Tulossa on vastaavanlainen koulutus myös keittiötehtäviin.

Sesonkitarjoilijan lyhytkoulutus valmistaa osallistujat siirtymään tarjoilijan tehtäviin. 

– Tarkoitus ei ole oppia neljässä päivässä ammattitaitoiseksi tarjoilijaksi, vaan koulutus on portti työntekoon. Koulutuksen jälkeen voi alkaa tehdä avustavia tehtäviä ravintolassa ja oppia siellä lisää, kertoo koulutuksen vastuukouluttaja Tapio Määttänen.

Opetus on käytännönläheistä. Aiheina ovat muun muassa asiakaspalvelun perusteet, ravintoloiden tavallisimpien juomatuotteiden ja erikoiskahvien valmistaminen, kassakoneen käyttö sekä turvallinen toiminta työympäristössä. Koulutuksen ohessa on mahdollisuus myös hygienia- ja anniskelupassien suorittamiseen.

– Neljän päivän aikana keskitytään vain tekemiseen. Mitään ei vain näytetä, vaan opiskelijat pääsevät tekemään kaiken itse.

Koulutusta muokataan yritysten tarpeisiin

Sesonkitarjoilijakoulutukset eivät ole avoimessa haussa, vaan työnantajat voivat hankkia alkavista koulutuksista paikkoja työntekijöilleen. Ajatuksena on järjestää koulutuksia erityisesti kesä- ja pikkujoulusesonkeja silmällä pitäen, jolloin tekijöiden tarve ravintola-alla kasvaa. 

Koulutuksen sisältöjä ja toteutustapaa voidaan muokata kulloinkin mukana olevien yritysten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi keväällä koulutus päädyttiin järjestämään kaksikielisenä, suomeksi ja englanniksi. Tuolloin koulutukseen osallistui henkilöstöpalveluyritys RekryDiilin uusia työntekijöitä. 

– Meillä oli paljon ukrainalaisia, jotka halusivat kovasti töihin. Lyhytkoulutuksella he saivat heti jalansijaa alalle, eikä heidän tarvinnut lähteä ensin 2–3 vuodeksi opiskelemaan. Kaikki saivat koulutuksen jälkeen työpaikan, kertoo RekryDiilin toimitusjohtaja Heidi Saarijärvi.

Saarijärven kokemuksen mukaan lyhytkoulutukset ovat erityisen mielekkäitä myös alanvaihtajille, jotka eivät halua lähteä enää pitkille koulutusreiteille, vaan päästä nopeasti uusiin töihin kiinni.

Tulossa lyhytkoulutus myös keittiötehtäviin

Tapio Määttänen uskoo, että lyhytkoulutukset tulevat yleistymään. Niillä vastataan nopeaan tarpeeseen. 

– Pitää myös muistaa, että opiskelijalla on aina mahdollisuus jatkaa opintojaan oppisopimuksella työllistymisen jälkeen, Määttänen huomauttaa. 

Syksyn aikana ollaan starttaamassa vastaavanlainen lyhytkoulutus myös keittiötehtäviin. Food Express -koulutuksessa osallistujat pääsevät tutustumaan ruoanvalmistuksen perusteisiin ja suorittamaan hygieniapassin. Tavoitteena on työllistyä keittiötehtäviin esimerkiksi pikaruokaloihin tai muihin ravintoloihin.

 

Seuraavat sesonkitarjoilijakoulutukset järjestetään 13.–16.9.2022 ja 11.–14.4.2023. Ensimmäiset Food Express -koulutukset järjestetään 7.–10.11.2022 ja 31.1.–3.2.2023. Ota yhteyttä ja tiedustele paikkoja!
 

Tapio Määttänen
koulutussuunnittelija
tapio.maattanen@takk.fi
puh. 044 7906 384

Annika Peltomaa
yrityspalvelupäällikkö
annika.peltomaa@takk.fi
puh. 044 7906 310
 

Tapio TAKKin opetuskeittiössä cappuccino-koneen äärellä, kahvikuppi kädessään.

”Ei cappuccinoa opi tekemään, jos ei itse tee sitä koneen kanssa kahvikuppiin”, toteaa kouluttaja Tapio Määttänen. Siksi sesonkitarjoilijakoulutus painottuu käytännön harjoitteluun.