Uutiset

Teknisen kiinteistönhoidon opiskelijat revitään töihin koulun penkiltä

Uutiset
TAKKista valmistuu osaavia ammattilaisia huolehtimaan sekä kiinteistöjen ulko- että sisäalueista. Nyt kysyntää on erityisesti sisäalueiden huoltajille eli teknisille kiinteistönhoitajille. ”Parhaimmillaan opiskelija on löytänyt työpaikan puolentoista viikon harjoittelun jälkeen”, kertoo talotekniikan ja kiinteistönhoidon koulutussuunnittelija Heikki Mahlamäki TAKKilta.

Tekniset kiinteistönhoitajan työhön kuuluvat LVI-tekniikan ja taloautomaation huolto- sekä kunnossapitotehtävät.

- Taloihin tulee koko ajan uutta tekniikkaa ja erilaisia järjestelmiä, joita pitää ymmärtää laaja-alaisesti. Opintoihin kuuluu muun muassa LVI-tekniikkaa, taloautomaatiota, ilmastointijärjestelmien tasapainotusta ja lämmitysjärjestelmien säätöä. Yritykset soittelevat meille vähän väliä ja kyselevät, onko valmistumassa teknisiä kiinteistönhoitajia, kertoo talotekniikan ja kiinteistönhoidon koulutussuunnittelija Heikki Mahlamäki TAKKilta.

Kiinteistönhoito on ollut osa TAKKin koulutusvalikoimaa 30 vuoden ajan. Teknisiä kiinteistönhoitajia alettiin kouluttaa työvoimakoulutuksin viisi vuotta sitten, kun kysynnän havaittiin olevan kovaa.

Koulutus on kiinteistönhoitoalan täydennyskoulutusta, josta noin puolet on alan yrityksissä tapahtuvaa työssäoppimista. Hyvän pohjan koulutukselle antaa erityisesti talotekniikka- ja sähköalan osaaminen.

- Aiemmin opitut taidot edesauttavat menestymistä kiinteistöalalla ja mahdollistavat erikoistumisen. On tärkeää, että opiskelijalle löydetään työpaikka, joka tukee hänen aiempaa osaamistaan. Ennen kaikkea työllistymisessä ratkaisee kuitenkin asenne, Mahlamäki kertoo.

TAKKilta on työllistynyt opiskelijoita vaativiin kohteisiin muun muassa hotelleihin ja lentokentälle. Töihin lähdetään usein jo ennen koulutusjakson päättymistä. 

Hakijoita avautuviin koulutuspaikkoihin toivottaisiin hyvästä työllistymistilanteesta johtuen nykyistä enemmän. Seuraava koulutus alkaa 2.5. Koulutukseen voi hakea koulutuksen alkuun saakka, ja ryhmää voidaan myös täydentää 9.5. asti. Työvoimakoulutukseen valitaan ensisijaisesti työttömiä ja työttömyysuhan alaisia työnhakijoita.

Hae mukaan koulutukseen

Timo vaihtoi lentokonehuollosta kiinteistönhuoltoon

56-vuotias Timo Ahonen lähti opiskelemaan TAKKiin tekniseksi kiinteistönhoitajaksi, kun 30 vuotta kestänyt työ lentokonehuollossa Finnairilla päättyi koronapandemian vuoksi.

- Yritin hakea töitä, mutta tuntui, että ikä vaikutti työllistymiseen. Aloin käydä ammatteja läpi, ja ymmärsin, kuinka helposti ja nopeasti nykyään voi kouluttautua. TAKKin koulutuksen nappasin, koska en ollut nähnyt Helsingissä vastaavaa, Ahonen kertoo.

Opiskelu kannatti – Ahonen aloitti opinnot joulukuussa 2021 ja allekirjoitti työsopimuksen harjoittelupaikkansa Finavian kanssa huhtikuussa 2022, kesken työharjoittelun. Työpaikkana on siis jälleen Helsinki-Vantaan lentoasema, vaikka työtehtävät hieman muuttuivatkin.

- Todennäköisesti jatkan tässä työurani loppuun. Olen omimmillani tämän tyylisissä tehtävissä. Lentokenttä on niin iso laitos, että siellä on vielä paljon tutkimista, miettimistä ja näkemistä.
 

Mikko Mänty, Timo Ahonen, Keijo Halonen ja Heikki Mahlamäki Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Katon rajassa suuri sininen kyltti, joka johdattaa lähtöporteille.

Mikko Mänty (vas.) ja Heikki Mahlamäki (oik.) TAKKilta kävivät tutustumassa tekniseksi kiinteistönhoitajaksi opiskelevan Timo Ahosen (toinen vasemmalta) työpaikkaan, Helsinki-Vantaan lentoasemaan. Paikkoja esittelemässä Keijo Halonen Finavialta.