Oma ala löytyi kokeilemalla

Elina Jaakola menee aamuisin koululle mielellään, sormet syyhyten tekemisen ilosta.
- On mahtava fiilis, kun olen löytänyt oman alani, kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Jaakola iloitsee.

Vielä vuosi sitten tilanne oli erilainen. Vanhempainvapaalla oleva nuori nainen mietti kuumeisesti, mitä tekisi tulevaisuudessa. Jaakola on pohjakoulutukseltaan kokki, mutta catering-alan työt eivät enää kiinnostaneet häntä. Aika lapsen kanssa kotona antoi mahdollisuuden pohtia omaa paikkaa työelämässä. Kunnan nuorisoneuvojan ja työvoimatoimiston ammatinvalintapsykologin kanssa käydyt keskustelut kirkastivat pikkuhiljaa omia kiinnostuksen kohteita.

Metallialaan tutustuminen

Jaakola osallistui keväällä 2021 TAKKissa Uramahdollisuuksia nuorille -koulutukseen, joka oli tarkoitettu alle 30-vuotiaille. Koulutukseen osallistuvat pääsivät tutustumaan yhdestä kolmeen eri alaan oman kiinnostuksen mukaan. Tavoitteena oli löytää oma jatkopolku ammattiin ja työelämään.

- Ajatus metallialasta syntyi jo nuorisoneuvojan ja ammatinvalintapsykologin kanssa. Kun koneistuksen hallissa vedin haalarit päälle ja tartuin sorviin, tiesin, että tämä on minun juttuni.

Jaakola ehti tutustua vain metallialaan, sillä hän siirtyi jo kesällä 2021 opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Hänen tavoitteenaan on valmistua ammattiin keväällä 2023.

27-vuotias nainen kiittelee Uramahdollisuuksia nuorille -koulutusta, sillä se oli toteutettu käytännönläheisesti. Opiskelijat pääsivät heti tekemään ja kokeilemaan erilaisia työmenetelmiä. Koulutuksen orientaatiojaksolla jokainen tutki omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, joiden tiedostaminen auttaa ammatinvalinnassa.

Myös poissulkeminen auttaa eteenpäin

- Oli rohkaisevaa kuulla kouluttajalta, että Uramahdollisuuksia nuorille -koulutus on onnistunut silloinkin, kun omaa alaa ei kurssin aikana löydy. Kun tietää, mikä ei itselle sovi, voi huomion kiinnittää muihin vaihtoehtoihin.

Jaakolan mukaan koulutukseen kannattaa osallistua, jos yhtään tuntuu siltä, että kaipaa apua. Omaa taustaa ei kannata miettiä, vaan mennä rohkeasti mieli avoinna mukaan.


Lue lisää kone- ja metallitekniikasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!