YT-neuvottelujen jälkeen uusille urille

TAKKista valmistui ryhmällinen lähihoitajia, jotka tekivät totaalisen alanvaihdoksen. Nokian Renkailta yt-neuvotteluissa irtisanotuille tarjottiin monipuolisesti mahdollisuuksia kouluttautua uudelle alalle. Lähihoitajan työstä kiinnostuneita löytyi kokonainen ryhmä.

Opiskelijat toimivat tehtaalla erilaisissa tuotannon tehtävissä. Alanvaihto sosiaali- ja terveysalalle tarkoitti totaalista muutosta työnkuvaan. 

- Porukka on selvästi pitänyt kynttilää vakan alla teollisuustöissä, kertoo vastuukouluttaja Petri Karoskoski

- Oma ala ja uusi ammatti-identiteetti on nyt selvästi löytynyt. 

Osa porukasta sai kyselyjä koulutuksen aikana palata takaisin vanhaan työpaikkaan. Kukaan ei halunnut enää palata entiseen. Päätöstilaisuudessa opiskelijat kiittelivät TAKKin kouluttajien vahvaa käytännön ammattitaitoa ja osaamista aikuisopiskelijan ohjaamiseen. Koulutuksesta kerättyjen OPAL-palautteiden keskiarvo oli peräti 4,9 (maksimi on 5).

Ryhmän seniorilla, Arja Virtasella, ehti tulla 41 vuotta täyteen Nokian Renkaiden palveluksessa ennen yt-neuvotteluja. Hän aloitti työt 15-vuotiaana ja jäi sille tielleen. Ammatillista koulutusta ei tullut hankittua, kun töissä tienasi.

- Irtisanominen oli aika kolaus, vaikka sitä osasi jo odottaakin. Opiskelu oli haastavaa, mutta kaikesta selvittiin, kertoo vanhustyöhön suuntautunut Virtanen. 

- On hienoa, että tämä mahdollisuus tuli ja tajusin tarttua siihen.

Suurin osa valmistuneista työllistyi suoraan koulutuksesta ja lopuillakin näkymät eteenpäin ovat hyvät. 

- OAJ:n mukaan 600 000 aikuista Suomessa on ilman ammatillista tutkintoa. Siellä piilee valtava lahjakkuusreservi, joka olisi tärkeä saada käyttöön, huomauttaa Karoskoski. 


Lue lisää sosiaali- ja terveysalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!