Vartijan työssä parasta on monipuolisuus 

Maria Retkin suoritti turvallisuusalan ammattitutkinnon ja valmistui vartijaksi. Paluu koulunpenkille nelikymppisenä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Ennen vartijaopintojaan Retkin on ehtinyt tehdä monenlaista.

- Opiskelin aikanaan pieneläintenhoitajaksi ja toimin sen jälkeen yrittäjänä metsäkone- ja kaivurialalla. Olen työskennellyt myös henkilökohtaisena avustajana.
- Vartijaksi olen halunnut jo kauan, kun isäni on tehnyt töitä vartijana.

Isän innoittamana alalle

- TE-toimistosta ehdotettiin lähihoitajan koulutusta, jonka tyrmäsin heti. Aloin kuitenkin huvikseni selailla TE-toimiston koulutustarjontaa ja löysin turvallisuusalan ammattitutkinnon.

Valinta on osoittautunut oikeaksi.
- Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja monipuolista. Koulutuksessa on ollut paljon käytännön harjoitusta ja pitkät työssäoppimisjaksot.
- Koulutuksen aikana pääsi näkemään laajasti alan työpaikkoja ja -tehtäviä.

Työssäoppimisen ansiosta Retkinille varmistui, että hän haluaa työskennellä paikallisvartijana. Paikallisvartijoita on mm. Kelan ja TE-toimistojen tiloissa, sotealan toimipisteissä sekä kaupassa.

- Parasta vartijan työssä on monipuolisuus. Sopivia työpaikkoja löytyy monenlaisille ihmisille.
- Tärkeintä on rauhallisuus - se, että ei provosoidu eikä provosoi. Vartijan työstä 99,9 prosenttia on puhetyötä.

99,9 prosenttisesti puhetyötä

Vartijan työssä on tärkeää tuntea lainsäädäntö. Kaikki oma tekeminen pitää pystyä perustelemaan ja tekemisten pitää perustua lakiin.
- ”Mutulla” ei vartijan hommissa voi mennä. Laki on osattava, eli se oli opeteltava ulkoa.

Retkinin edellisistä opiskeluista on 20 vuotta. Opiskelu nelikymppisenä oli ihan erilaista ja motivaatio oli kohdallaan. Nyt tavoite on työllistymisessä.
- Tosi mahtava ryhmä ja hyvät opettajat vauhdittivat myös eteenpäin.

Opiskeluporukassa oli monen ikäistä väkeä.
- Vanhempana ottaa asiat ehkä eri tavalla ja asiakasta lähestyy ehkä eri tavalla, kun on enemmän elämänkokemusta.

Retkinin valmistuminen osui koronakevääseen. Poikkeusolojen seurauksena viimeinen työssäoppimisjakso peruuntui, koska hän kuuluu koronaviruksen riskiryhmään. Opinnot hän sai silti päätökseen. Lähipäivät vaihtuivat etäopiskeluun videoyhteydellä ja viimeisten näyttöjen suorittamiseen.

Retkinillä on nyt töissä tarvittaessa -sopimus vartijana työssäoppimispaikkaansa sekä järjestyksenvalvojana toiselle työnantajalle. Tavoitteena on työllistyä paikallisvartijaksi uudelle kotipaikkakunnalle Sastamalaan.


Lue lisää turvallisuusalasta

Tilaa uutiskirje!

Valitse kiinnostavat aiheet ja tilaa!