Italialaisia panineja tamperelaisella twistillä

Tamperelais-italialainen Roberto D'Esposito lähti muutama vuosi sitten selvittelemään, saako Suomesta jostain italialaistyyppisiä panineja. Hän oli maistanut herkkua Italiassa ja olisi halunnut syödä samanlaisia Suomessa. Kun etsintä päättyi tuloksettomana, lamppu syttyi, ja hän päätti perustaa paniniyrityksen itse.

Nyt pari vuotta myöhemmin ajatus on edennyt toteutukseen, ja Napto näki päivän valon kesäkuun alussa.

- Italialaiset paninit ovat omaa luokkaansa, ja me tarjoamme aidot – ainoana Suomessa.

Perusteellista pohjatyötä

D’Espositon isä asuu Italiassa, ja italialainen ruoka on tullut tutuksi lapsuuden lomista lähtien.

- Tykkään laittaa ruokaa ja erityisesti Italiassa. Ruuanlaitto on rakas harrastus eikä minulla ole alan koulutusta, kertoo levyseppähitsaajaksi ja teollisuusputkiasentajaksi kouluttautunut D'Esposito.

Yritystään varten hän teki huolellisen pohjatyön Italiassa. Hän kiersi isänsä kanssa eri paikoissa maistelemassa panineja ja hakemassa tärppejä. Siltä pohjalta D'Esposito kehitti omat versionsa, jotka löytyvät nyt Napton listalta. Juuston- ja muiden raaka-aineiden valmistajia haettiin samalla tyylillä paikasta toiseen kiertäen ja maistellen. Tavoitteena oli löytää raaka-aineet, joissa hinta ja laatu kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla.

Loivaa nousua

Ennen yrityksen perustamista D’Esposito osallistui vielä TAKKin ja Pirkanmaan TE-toimiston Pirkanmaalaiset polut yrittäjyyteen -koulutukseen.

- Yrittäjäkurssilta lähdin hakemaan hyvää pohjaa yrityksen perustamiseen ja selvittämään rahoitusasioita. Ja nyt ollaan sitten tässä.

Kouluttaja Sirpa Mertaniemi oli varoitellut koulutuksen alussa, että seuraavat kuusi viikkoa voivat olla yhtä vuoristorataa. D’Espositon kohdalla koulutus osoittautui kuitenkin loivaksi nousuksi, joka rohkaisi uskaltamaan yrittäjän uralle.

- Joka päivä oli käsittelyssä uusi aihe ja jokaisesta päivästä sain uusia tärppejä oman yritystoiminnan kehittämiseen. Huolellisen pohjatyön ansiosta osasin kysyä oikeita kysymyksiä ja sain neuvoja, joilla pääsin sujuvasti eteenpäin.

Vauhdilla käyntiin

- Vaikka olin valmistautunut hyvin ja varautunut 10 tunnin työpäiviin, tuli yllätyksenä, että se ei riittänytkään.

Päivät venyivät alkuun 12-13-tuntisiksi kuutena päivänä viikossa. Sunnuntait on varattu huilipäiviksi, ja silloin ei työn ääreen ehdi kuin tunniksi pariksi.

- Aika nopeasti, ensimmäisen viikon aikana, hommat kuitenkin rutinoituivat ja osasin rytmittää esivalmistelut ja muut tekemiset niin, että sain kirittyä pari tuntia vapaata päivään.

Yritystoiminta lähti käyntiin omin voimin, mutta jo muutaman viikon jälkeen oli aurinkoisina päivinä tarvetta kiireapulaisille. Asiakkaat ovat löytäneet paninikojulle sosiaalisen median avulla, ja Tamperelaisessa ilmestynyt juttu antoi hyvän buustin alkuun. Tulevaisuudensuunnitelmat tuoreella yrittäjällä ovat vielä auki. Kesä ratkaisee, mihin suuntaan toiminta jatkossa etenee. 


Lue lisää yrittäjyyskoulutuksista